ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μεγάλο "παζάρι" κυβέρνησης-φαρμακευτικών

Αλλαγή “πλεύσης” σε ότι αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων και ειδικότερα στις τιμές των σκευασμάτων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη νέα φαρμακευτική πολιτική που θα ακολουθηθεί, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα ζητηθούν από τις επιχειρήσεις σημαντικές μειώσεις σε ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, με σκοπό αφενός τον έλεγχο της ετήσιας δαπάνης για το φάρμακο, αφετέρου τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Οι φαρμακευτικές από την άλλη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρακολουθούν “μουδιασμένες” τις επιχειρούμενες αλλαγές στην αγορά του φαρμάκου, καθώς βλέπουν να ψαλιδίζεται ακόμη περισσότερο η τιμή των σκευασμάτων με τα οποία προμηθεύουν νοσοκομεία και φαρμακεία.
Όπως αναφέρουν πηγές από το χώρο των φαρμακευτικών, με τις οποίες ο Π. Κουρουμπλής είχε συναντηθεί τον προηγούμενο μήνα, έχει ήδη ζητηθεί να μειωθούν οι τιμές σε αντικαρκινικές θεραπείες και σε αντιρετροϊκά σκευάσματα για την επόμενη τριετία, ενώ παράλληλα επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ θα “παζαρεύει” με τις εταιρείες το τελικό κόστος των σκευασμάτων που αποζημιώνονται. Στον αντίποδα, το υπουργείο Υγείας υπόσχεται στις εταιρείες αλλαγές στο μοντέλο του rebate (έκπτωση στην οποία προχωρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ), το οποίο θα γίνει κλιμακωτό με βάση τον όγκο, ενώ ταυτόχρονα διαμηνύει τη σταδιακή κατάργηση της έκτακτης επιστροφής του clawback, που παρακρατείται δύο φορές το χρόνο από τις επιχειρήσεις προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα στις δαπάνες φαρμάκου.

Την ίδια ώρα οι αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να αφορούν και τη μείωση των δαπανών για τα καινοτόμα σκευάσματα, όπως επίσης στην ανάπτυξη της παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, για την οποία οι πολυεθνικές του φαρμάκου δέχονται πιέσεις. Το γεγονός ωστόσο πως οι οφειλές των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες φαρμάκου έχουν ξεπεράσεις το ένα δισ. ευρώ, αποτελεί το βασικότερο “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο, ενώ το αίτημά των φαρμακευτικών για αύξηση του φετινού προϋπολογισμού για το φάρμακο έπεσε στο κενό.

Από την πλευρά τους οι εταιρείες, που βλέπουν τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ να ξεφεύγουν πάλι επικίνδυνα κατά το πρώτο εξάμηνο, ζητούν να απεγκλωβιστεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου από τα ασφυκτικά πλαίσια του 1% του ΑΕΠ, ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι που χρειάζονται για το φάρμακο, αλλά και για να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των εξοφλήσεων των οφειλών. Όπως εξηγούν, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να διαμορφωθεί κατ’ ελάχιστο στα 2.2 δισεκατομμύρια ευρώ μετά την αφαίρεση της δαπάνης των εμβολίων (καθώς αφορούν σε προληπτική αγωγή), του ΦΠΑ (6%), και των κρατήσεων- ΕΚΑΣ, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. 

Πηγή: capital.gr