ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Παράνομη πώληση ΜΥΣΥΦΑ σε super market της Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, πρόκειται για δύο καταστηματάρχες δυτικά και ανατολικά της πόλης Θεσσαλονίκη

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αποτρέπουν περιστατικά παράνομης πώλησης φαρμάκων.

Στα... πράσα να πωλούν παρανόμως μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) πιάστηκαν δύο ιδιοκτήτες σουπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο περιστατικό συνέβη στις αρχές του 2014, στη δυτική πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα στον Εύοσμο, ενώ το δεύτερο στις αρχές του 2015 σε περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης.


Της Νικολέττας Μπούκα 
nikolettabouka@yahoo.gr 

Η καταγγελία έγινε στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), ο οποίος ενημέρωσε αμέσως το Τμήμα Φαρμάκων - Φαρμακείων της Διεύθυνσης Υγιεινής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα παρανόμως πωλούμενα φάρμακα αποσύρθηκαν και οι δύο υποθέσεις πήραν τη δικαστική οδό.

"Επρόκειτο για δύο διαφορετικά σουπερμάρκετ, όχι γνωστής αλυσίδας, τα οποία πουλούσαν παράνομα παυσίπονα, τύπου depon, τα οποία είχαν προμηθευτεί από κάποιον χονδρέμπορο. Έγινε καταγγελία στο Σύλλογο και το διερευνήσαμε αμέσως. Τα φάρμακα αυτά, επειδή δεν συνταγογραφούνται, δεν σημαίνει ότι μπορούν να πωλούνται από οπουδήποτε κι από οποιονδήποτε. Ακόμη κι ένα απλό παυσίπονο έχει δοσολογία και μπορεί να έχει παρενέργειες που σε άλλους να μη φανούν και σε άλλους να κάνουν κακό ή ακόμη και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που τυχόν λαμβάνει ταυτόχρονα ένας ασθενής, να δημιουργήσει πρόβλημα", δηλώνει στη "Μ" ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης και προσθέτει ότι "τα φάρμακα, είτε συνταγογραφούνται είτε όχι πρέπει να δίνονται από τα φαρμακεία, δηλαδή από κει όπου είναι ο φυσικός τους χώρος. Εξάλλου, βάσει νομοθεσίας, απαγορεύεται ρητά η πώλησή τους από σουπερμάρκετ".

Τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι τα μοναδικά που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους φαρμακοποιούς. Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), πρόσφατα συνέβη κάτι αντίστοιχο σε σουπερμάρκετ της Εύβοιας, το οποίο όχι μόνο διέθετε φάρμακα και μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά και σε λιανική τιμή ανώτερη αυτής που συναντάμε σε φαρμακεία. 

Μάλιστα, βάσει του ισχύοντος νόμου, το ελάχιστο πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του σουπερμάρκετ είναι 30.000 ευρώ και το ανώτερο 50.000 ευρώ. Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο κυμαίνεται από 50.000 - 200.000 ευρώ με απόφαση του δ.σ. του ΕΟΦ.

ΤΑ ΜΥΣΥΦΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ 

Ο ΠΦΣ απέστειλε έγγραφο σε όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, καλώντας τους να είναι σε εγρήγορση, προκειμένου αφενός να αποτρέπονται, αφετέρου να καταστέλλονται ανάλογες έκνομες συμπεριφορές. "Καθίσταται απολύτως σαφές ότι η έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση του ΠΦΣ και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Εύβοιας κινητοποίησε τους καθ' ύλην αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι επιλήφθηκαν άμεσα και το παραβαίνον σουπερμάρκετ θα υποστεί τις κατά νόμο συνέπειες. Αποδεικνύεται, λοιπόν, η σημασία της κοινής και συντονισμένης δράσης ΠΦΣ και φαρμακευτικών συλλόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογες έκνομες συμπεριφορές, οι οποίες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και πλήττουν το ελληνικό φαρμακείο", τονίζει ο ΠΦΣ. 

Παράλληλα, τονίζει ότι "τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν είναι ούτε καραμέλες ούτε αναψυκτικά. Είναι καθ' όλα φάρμακα με δοσολογία, έκδοχα και παρενέργειες που σε άλλους κάνουν καλό και σε άλλους όχι. Κάποιοι, όμως, νοούν να διατίθενται από τα σουπερμάρκετ, επειδή απλώς δεν χρειάζονται πάντα συνταγή γιατρού. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν και το σίριαλ παίζεται εδώ και 5 χρόνια".


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ