ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μία καλή ταινία την εβδομάδα προστατεύει από την άνοια!

Βλέπετε συχνά ταινίες; Αυτή σας η συνήθεια μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον υποστηρίζουν ότι μια ευχάριστη ταινία με ενδιαφέρουσα πλοκή διεγείρει τον εγκέφαλο και εμποδίζει τη συσσώρευση βλαβερών ουσιών σε αυτόν.
Συζητώντας στη συνέχεια για την ταινία με φίλους, ο εγκέφαλος παραμένει σε εγρήγορση κι έτσι προλαμβάνεται ο σχηματισμός των επικίνδυνων πλακών που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Προκειμένου να αποδείξουν τη θεωρία τους στην πράξη, οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν μελέτη στην οποία θα συμμετέχουν 40 ηλικιωμένοι με ήπια προβλήματα μνήμης και ήπια έλλειψη συγκέντρωσης, δεν έχουν λάβει όμως διάγνωση για άνοια. Θα ζητήσουν από τους μισούς συμμετέχοντες να πηγαίνουν σινεμά μία ή δύο φορές την εβδομάδα και μετά να συζητούν αναλυτικά για την πλοκή, τους χαρακτήρες και το βαθύτερο νόημα της ταινίας. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες θα αποτελέσουν την ομάδα ελέγχου. Όλοι οι συμμετέχοντες θα υποβάλλονται μηνιαίως σε τεστ μνήμης και συγκέντρωσης ώστε να επιβεβαιωθεί εάν οι ταινίες βοηθούν να βελτιωθούν οι πνευματικές τους ικανότητες.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Roxana Carare, εκτιμά ότι η πνευματική αυτή διαδικασία μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, τοξίνη που σχηματίζει πλάκες με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται τα τυπικά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.
Οι πλάκες αμυλοειδούς αρχίζουν να σχηματίζονται όσο τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο γίνονται πιο άκαμπτα και η ικανότητά τους να απομακρύνουν τις τοξίνες φθίνει. Σε ορισμένους ανθρώπους τα τοιχώματα είναι εξ αρχής πιο αδύναμα, πιθανότατα λόγω γονιδίων, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πιο εύκολα οι βλαβερές τοξίνες. Οι πλάκες καταστρέφουν τα γύρω κύτταρα του εγκεφάλου και εμφανίζεται το Αλτσχάιμερ, η συνηθέστερη μορφή άνοιας.
«Για να παραμείνει αποτελεσματικός ο μηχανισμός απομάκρυνσης των τοξινών, πρέπει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων να παραμένουν υγιή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εξάσκηση και τη διέγερση του εγκεφάλου», δηλώνει η ερευνήτρια.
Η ίδια προτείνει την ταινία Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ ως εξαιρετικό παράδειγμα ταινίας που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μιας ενδιαφέρουσας και πνευματικά διεγερτικής συζήτησης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Αντιθέτως, δεν προτείνει τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, καθώς το περιεχόμενό τους απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Πηγή: onmed