ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε τα αντιβακτηριακά σαπούνια

Όλοι έχουμε συνδέσει τα αντιβακτηριακά σαπούνια με την καθαριότητα και την υγεία. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων όμως δείχνει πως αυτά κάνουν τόσο κακό όσο και καλό. Οι αντιμικροβιακές ουσίες είναι και χημικές... και εισχωρούν παντού κάνοντας κακό στην υγεία μας.
Τα αντιμικροβιακά χημικά αποσκοπούν στην εξόντωση των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών και δεν υπάρχουν μόνο στα σαπούνια, αλλά και σε μια πληθώρα άλλων προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως: οδοντόκρεμες, καλλυντικά και πλαστικά.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης πήραν δείγμα ούρων από 180 γυναίκες και βρήκαν ίχνη τρικλοζάνης στο 100% και ίχνη τρικλοκαρβάνης στο 87% από αυτά. Από τα 33 δείγματα αίματος από ομφάλιο λώρο, οι ερευνητές εντόπισαν ίχνη τρικλοζάνης στο 46% αυτών και τρικλοκαρβάνης στο 23%.
Η τρικλοζάνη και τρικλοκαρβάνη είναι, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Rolf Halden, ενδοκρινικοί διαταράκτες. Αυτό σημαίνει πως αυτά τα χημικά μπορούν να μιμηθούν τις θυρεοειδικές ορμόνες και να διαταράξουν δυνητικά το μεταβολισμό, προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους ή απώλεια βάρους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology, έδειξαν ακόμα πως υπήρχαν ίχνη τρικλοζάνης (triclosan) σε πολλά σωματικά υγρά, ενώ όπως αναφέρει δημοσίευμα του The Atlantic, πρόσφατη έρευνα βρήκε ίχνη από τρικλοζάνη, τρικλοκαρβάνη και βουτυλ παραβένιο (triclosan, triclocarban, butyl paraben) στα ούρα εγκύων και στο αίμα του ομφάλιου λώρου νεογνών.
Όπως λένε οι ειδικοί, αυτή η έρευνα δεν είχε σκοπό να τρομάξει τις γυναίκες και να μην χρησιμοποιούν καθόλου αντί-μικροβιακά καθαριστικά. 'Ήθελε απλά να δείξει πως όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο.

Πηγη: healthview