ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα για συνταγογράφηση σκευασμάτων άσχετων με την ειδικότητα

Αλαλούμ έχει δημιουργηθεί με την συνταγογράφηση των γενικών γιατρών ενώ ήδη «έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα για συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα, καθώς και τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Γενικής Ιατρικής, ιδιώτης ιατρός Γενικής Ιατρικής της Αθήνας, συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ «έφαγε» πρόστιμο ύψους 10.182 ευρώ για συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα του, καθώς και τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Ένωση, τα σκευάσματα αφορούν συνήθη χρόνια νοσήματα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Άσθμα, Άνοια, Ακράτεια ούρων) η διαχείριση των οποίων αποτελεί το κύριο αντικείμενο της ειδικότητας της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια.

Παράλληλα, η Ένωση επικαλείται συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό στις 18 Δεκεμβρίου κατά την οποία συμφωνήθηκε να τεθεί και να διαμορφωθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το εύρος και τους κανόνες συνταγογράφησης των γενικών ιατρών. Το πλαίσιο αυτό θα έπρεπε στη συνέχεια να κυρωθεί από το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επίσης είχε διαβεβαιώσει πως στο μεσοδιάστημα, κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί για συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ορίων ειδικότητας, για φάρμακα που παγκοσμίως ανήκουν στη φαρέτρα του Γενικού/ Οικογενειακού Γιατρού.

Η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της χώρας δεν επέτρεψε τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου μέχρι τώρα με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου για παράπτωμα σε γενικό γιατρό.

Η Ελληνική Εταιρία Γενικής Ιατρικής ζητά από τον υπουργό Υγείας την άμεση ανάκληση του προστίμου και άμεση συνάντηση των επισήμων φορέων της Γενικής Ιατρικής με τον ΕΟΠΥΥ, την ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕ.Σ.Υ. για την τελική διευθέτηση του θέματος των ορίων συνταγογράφησης των Γενικών/Οικογενειακών Γιατρών.

«Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζει σήμερα ένας γιατρός, αν δικαιούται ή όχι να συνταγογραφήσει μια αγωγή σε έναν ασθενή και να τελεί υπό καθεστώς τρομοκρατίας και αβεβαιότητας» υπογραμμίζει η Ένωση και προειδοποιεί ότι «σε αντίθετη περίπτωση, σας ενημερώνουμε πως θα προβούμε σε σειρά ενεργειών προς την προάσπιση των συμφερόντων των μελών μας».

Πηγή: healthview.gr