ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΠΦΣ: Απαγόρευση διάθεσης διαθεσίμων του Π.Φ.Σ. και του Κ.Α.Ε.Φ. χωρίς έγγραφη συναίνεση του ΔΣ του Π.Φ.Σ.


Αθήνα, 13/3/2015
Αριθμ. Πρωτ. 931

Προς
1. Το Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργό Οικονομικών
κύριο Γιάνη Βαρουφάκη
Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Δημήτρη Μάρδα
2. Την ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Δ/νση εργασιών Δημοσίου
Τμήμα Δημοσίων Οργανισμών

Θέμα: «Απαγόρευση διάθεσης διαθεσίμων του Π.Φ.Σ. και του Κ.Α.Ε.Φ. χωρίς έγγραφη συναίνεση του ΔΣ του Π.Φ.Σ.»

Με αφορμή δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι επίκειται νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους της Κυβερνήσεως, ούτως ώστε τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα Ν.Π.Δ.Δ. και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy/back), θα θέλαμε να δηλώσουμε ρητώς και κατηγορηματικώς ότι ο Π.Φ.Σ. αντιτίθεται σφόδρα σε τυχόν «επένδυση» των διαθεσίμων του Π.Φ.Σ. και του Κ.Α.Ε.Φ. που τηρούνται στους λογαριασμούς του στην Τράπεζα της Ελλάδος, θεωρώντας a priori τη σχετική πρωτοβουλία ενέργεια ως παράνομη και καταχρηστική.
Ως γνωρίζετε λίαν καλώς, έχει προβλεφθεί νομοθετικώς ότι η διοίκηση και διαχείριση του Κεφαλαίου Αποζημιώσεως Εξόδου Φαρμακοποιών και των διαθεσίμων του Π.Φ.Σ., που τηρούνται σε αντίστοιχους λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενεργείται μόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου». Το εν λόγω κεφάλαιο καθώς και τα διαθέσιμα του Π.Φ.Σ. αποτελούν περιουσία των 12.000 φαρμακοποιών και του Π.Φ.Σ., ο δε Π.Φ.Σ. είναι νομοθετικώς επιφορτισμένος στην διασφάλιση της περιουσίας αυτής.
Γνωρίζετε επίσης ότι:
α) δεν ήταν ελεύθερη επιλογή του Π.Φ.Σ. η τήρηση του εν λόγω κεφαλαίου και των διαθεσίμων του στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά του επεβλήθη νομοθετικώς, και
β) στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει ανατεθεί μόνο η ταμειακή διαχείριση του ειδικού λογαριασμού υπό την ονομασία «Κεφάλαιο αποζημιώσεως εξόδου Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου» και των διαθεσίμων του Π.Φ.Σ.
Συνεπώς, τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών σε ουδεμία πράξη διαθέσεως, επενδύσεως, διαχειρίσεως, δύνανται να προβούν χωρίς προηγούμενη έγγραφη έγκριση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.
Γνωρίζεται τέλος λίαν καλώς, ότι η ζημία που προκάλεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, αφενός μεν στην περιουσία του Π.Φ.Σ., αφετέρου στις ατομικές αποταμιεύσεις των δώδεκα χιλιάδων φαρμακοποιών, κατόπιν αναλόγων «επενδύσεων», οι οποίες ενεργήθηκαν ερήμην μας και κατά παράβαση των κείμενων νομοθετικών διατάξεων, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων PSI, ανέρχεται συνολικώς σε ονομαστική αξία μόνο εις το ποσό των 83.104.064,47 ΕΥΡΩ.
Κατόπιν των ανωτέρω, σας δηλώνουμε ρητώς και κατηγορηματικώς ότι θεωρούμε παράνομη, άκυρη και αυθαίρετη οιαδήποτε «επένδυση», διάθεση, διαχείριση εκ μέρους σας, οιουδήποτε ποσού εκ των διαθεσίμων που τηρούνται στους λογαριασμούς του Π.Φ.Σ. και του Κ.Α.Ε.Φ. στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς την έγγραφη συναίνεση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σας καλούμε δε να απέχετε από κάθε σχετική ενέργεια.

Με εκτίμηση
              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                                                  ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ