ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι συντάξεις «πνίγουν» τον ΕΟΠΥΥ

Τρόπους αύξησης της ροής των χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ αναζητάει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος σήμερα συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή όλης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, εκπροσώπων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ. Τι συζητήθηκε;

Η σύσκεψη «κορυφής» είχε κύριο αντικείμενο την Κοινωνική Ασφάλιση και την προβληματική της σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. Η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του Οργανισμού, αποτέλεσμα της δυστοκίας απόδοσης του συνόλου των εισφορών από τα ταμεία, που επιλέγουν να διοχετεύσουν τα χρήματα στις συντάξεις, υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για 400 εκατομμύρια ευρώ που τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ και τα οποία συνιστούν έναν από τους διαρκής πονοκεφάλους της Κυβέρνησης και αγκάθι στις σχέσεις της με τους δανειστές μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, στη σύσκεψη έγινε γνωστό πως στο τέλος του μήνα στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ θα μπουν χρήματα από εισφορές. Βέβαια, το ύψος του ποσού παραμένει γρίφος, αφού και πάλι, πρώτα θα καλυφθούν οι συντάξεις και στη συνέχεια θα αποδοθούν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ. Ό, τι περισσεύει, δηλαδή... Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η τρύπα θα μικρύνει (το εύρος θα εξαρτηθεί από το ποσό που θα αποδοθεί), αν θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ή θα ελαττωθεί περαιτέρω θα το δείξει ο χρόνος.

Παρότι ο ΕΟΠΥΥ απαριθμεί 3 έτη ζωής και εδώ και ένα χρόνο έχει μετατραπεί, αποκλειστικά, σε αγοραστής υπηρεσιών υγείας, πολλά είναι τα ζητήματα που εκκρεμούν. Εκτός από το παζλ της ομαλοποίησης της ροής της χρηματοδότησης του Οργανισμού, προβληματική παραμένει και η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των οργανισμών που σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι λίγα τα ακίνητα που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα αποτελέσουν περιουσία της Κοινωνικής Ασφάλισης ή της Υγείας και άρα ούτε εκμετάλλευση ούτε χρήση αποτελεσματική μπορεί να γίνει.

Ένα ακόμη χρονίζον θέμα απασχόλησε ιδιαίτερα τη συζήτηση, αυτό της νοσηλείας των ασφαλισμένων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ (ο δεύτερος είναι φυσικός διάδοχος του πρώτου στο κομμάτι της αγοράς υπηρεσιών υγείας), θα συνεργαστούν στενά προκειμένου να βρεθεί τρόπος καταβολής των ποσών που οφείλονται για νοσηλείες Ελλήνων ασφαλισμένων στο εξωτερικό, ώστε να μην καταστούν οι οφειλές ληξιπρόθεσμες. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές οι οφειλές χρονολογούνται από το 1996!

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ζήτημα των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Κύκλοι του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν στο Virus πως, προσωπικό αναμένεται να μετακινηθεί και στον ΕΟΠΥΥ, μέσω της κινητικότητας, από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των 10 δικηγόρων του ΙΚΑ, που θα έπρεπε να έχουν μετακινηθεί στον ΕΟΠΥΥ από ιδρύσεως του, αλλά οι ίδιοι αρνούνται και έχουν, μάλιστα, καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Μετά τη σημερινή σύσκεψη, πηγές από τον ΕΟΠΥΥ αναφέρουν πως πρόθεση της Αριστοτέλους είναι να λυθεί το θέμα σύντομα.

Σημαντικό θέμα, που τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, φέρεται πως αποτελεί για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και το θέμα των αδιάθετων κεφαλαίων σε τίτλους που παραμένουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και μέρος των οποίων δικαιούται και ο ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, αυτή η σύσκεψη φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή για να τεθούν επί τάπητος τα κρίσιμα ζητήματα του ΕΟΠΥΥ και της Κοινωνικής Ασφάλισης και έπεται συνέχεια... Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από τον Υπουργό Υγείας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Σπύρος Κοκκινάκης, ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, εκπρόσωποι των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Πηγή: Virus