ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πόσο γρήγορα θα μπορούσε να εξαπλωθεί η ιλαρά, αν είχαν εμβολιαστεί πολύ λίγα άτομα ;

Τι θα συνέβαινε αν πραγματικά μόνο το 80 τοις εκατό των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς; Είναι μια τρομακτική σκέψη, όπου μια νέα προσομοίωση του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ έχει ως στόχο να απεικονίσει.







Στο Framework for Reconstructing Epidemiological Dynamics, ή FRED για συντομία, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μια πολιτεία και μια πόλη για να δουν πώς δύο πολύ διαφορετικά σενάρια θα λάβουν χώρα σε πάνω από 238 ημέρες. Το πρώτο παράδειγμα από τον FERD παρακάτω, δείχνει τι θα συμβεί στο Μανχάταν αν το 80 τοις εκατό των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν εμβολιαστεί. Το δεύτερο παράδειγμα δείχνει το αποτέλεσμα αν ο δήμος είχε το 95 τοις εκατό της εμβολιαστικής κάλυψης.




Ο πρώτος χάρτης δείχνει ένα καταστροφικό ξέσπασμα, γιατί η πόλη έχει χάσει ανοσία της, κάτι που συμβαίνει όταν πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί για να προστατεύσουν την κοινότητα. Στο δεύτερο χάρτη, μόνο μερικές περιπτώσεις ιλαράς εμφανίζονται, αλλά ο πληθυσμός τελικά παραμένει προστατευμένος επειδή αρκετοί άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Δυστυχώς, ο μέσος όρος της εμβολιαστικής κάλυψης για ένα έτος σε όλες τις ΗΠΑ ήταν 91 τοις εκατό το 2013. Σε 10 πολιτείες -Αρκάνσας, Κολοράντο, Αϊντάχο, Αϊόβα, Κάνσας, Μέιν, Βόρεια Ντακότα, Πενσυλβάνια, Βερμόντ και Ουάσινγκτον- η κάλυψη για τα παιδιά στο νηπιαγωγείο ήταν κάτω από 92 τοις εκατό κατά το σχολικό έτος 2013-14, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μία από τις βασικότερες αιτίες για τις τρέχουσες επιδημίες ιλαράς είναι ο αυξανόμενος αριθμός των γονέων που αναζητούν απαλλαγές εμβολίων για τα παιδιά τους. Από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, 170 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στο CDC, οι οποίες προήλθαν κυρίως από το ξέσπασμα στη Disneyland. Πέρυσι είχαν τον υψηλότερο αριθμό των αναφερόμενων περιπτώσεων (644) από το 2000. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2013-14, 10 πολιτείες είχαν περισσότερο από 4 τοις εκατό των παιδικών σταθμών με εξαιρέσεις εμβολιασμού (Αλάσκα, Αριζόνα, το Κολοράντο, Αϊντάχο, Μέιν, Μίσιγκαν, Όρεγκον, Γιούτα, Βερμόντ και το Ουισκόνσιν).
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την εμβολιαστική κάλυψη και τις απαλλαγές από το κράτος.




Πηγή