ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τι σημαίνουν για τον πολίτη οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ (εισαγόμενες και εγχώριες)

Η πιο σταθερή παράμετρος στη λειτουργία του Οργανισμού είναι η επίπτωση του χρηματοδοτικού κενού στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα 10 εκατομμύρια των ασφαλισμένων.

Ένα επικίνδυνο μείγμα προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ.

Τα Ταμεία που μετέχουν στον Οργανισμό, με βασικά το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ, δημιουργούν ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο ξεπερνά ετησίως τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Λόγω κρίσης, δεν καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ τις εισφορές κλάδου περίθαλψης, είτε επειδή είναι σαφώς λιγότερες από ό,τι στο παρελθόν, λόγω ανεργίας είτε επειδή τα Ταμεία διαθέτουν την περιορισμένη ρευστότητά τους για την καταβολή συντάξεων.

Μέχρι το τέλος του 2014, τα Ταμεία όφειλαν στον Οργανισμό εισφορές, της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Λόγω του κενού αυτού, ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τους παρόχους του και δημιουργεί οφειλές.
Μεγάλο μέρος των οφειλών αυτών είναι παλαιές και κληροδοτήθηκαν το 2012 στον ΕΟΠΥΥ από τα Ταμεία που μετέχουν στον Οργανισμό.

Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί έναν φαύλο κύκλο. Μέχρι το τέλος του 2014, ο ΕΟΠΥΥ όφειλε στους παρόχους του 830 εκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό αφορά παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του από συμβεβλημένους γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές κλινικές και άλλους παρόχους.
Μία απλή παρατήρηση των αριθμών, δείχνει πως στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ εισέπραττε όσα έπρεπε να του καταβάλλουν τα Ταμεία, θα είχε ελάχιστες έως μηδενικές οφειλές.

Η στενότητα αυτή τον καθιστά δέσμιο. Δεν είναι σε θέση, δηλαδή, να ασκήσει ουσιαστική πολιτική παροχής υπηρεσιών προς τα 10 εκατομμύρια των ασφαλισμένων του ή την ασκεί σε βάρος των παρόχων με τους οποίους έχει συμβληθεί.
Εξωτερικό
Το χρηματοδοτικό κενό του ΕΟΠΥΥ παρουσίασαν την Τρίτη στελέχη του Οργανισμού στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.
Συζητήθηκε και την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, σε σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό και τη συμμετοχή της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και των Ταμείων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε ένα ακόμη προβληματικό ισοζύγιο: Οι οφειλές και οι απαιτήσεις για νοσηλεία στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία οφείλουν αυτή τη στιγμή ποσό 140 εκατομμυρίων ευρώ για νοσηλεία ασφαλισμένων τους σε νοσοκομεία του εξωτερικού (Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία).
Την ίδια ώρα, τα Ταμεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών οφείλουν στην Ελλάδα περίπου 100 εκατομμύρια για νοσηλεία δικών τους πολιτών σε ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Ισορροπία

Και σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι οφειλές της χώρας μας προς τρίτες χώρες θα ήταν σαφώς λιγότερες, στην περίπτωση που εισέπραττε όσα έπρεπε από τα Ταμεία των χωρών αυτών.
Ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή, υφίσταται σήμερα τις επιπτώσεις της κρίσης στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και την απουσία επαρκών μηχανισμών συνεργασίας με τα συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Με αυτό το δεδομένο, δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπία και ο χαμένος θα είναι σταθερά ο πολίτης:

Από τη μία, καλείται να πληρώσει – μέσω της φορολογίας – τις μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ.
Από την άλλη, δεν λαμβάνει – ως ασφαλισμένος – τις υπηρεσίες περίθαλψης για τις οποίες πληρώνει εισφορές...

Του Δημήτρη Καραγιώργου