ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ένας στους τρεις κινδυνεύει την υγεία του για να μην πάρει χάπια

Όλοι έχουμε έναν φίλο, έναν συγγενή, έναν γνωστό που προτιμά να παραμείνει με πονοκέφαλο παρά να πάρει ασπιρίνη. Που προτιμά να έχει πυρετό παρά να πάρει μια αντιβίωση. Τώρα, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων επιβεβαιώνει αυτή τη τάση και δείχνει πως ένας στους τρεις ανθρώπους προτιμούν να διακινδυνεύσουν την υγεία τους παρά να πάρουν καθημερινά ένα χάπι για την πρόληψη της καρδιοπάθειας.
Ερευνητές από το το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν χίλιους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη.
Ο Δρ Robert Hutchins και οι συνεργάτες του τους ρώτησαν πόσα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για να αποφύγουν να πάρουν χάπια για την πρόληψη της καρδιακής νόσου και πόσο από τον κίνδυνο θανάτου που συνεπαγόταν αυτή η πρακτική θεωρούσαν αποδεκτό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes έδειξαν πως ένας στους πέντε ερωτώμενους απάντησε ότι θα πλήρωνε τουλάχιστον 1.000 δολάρια προκειμένου να αποφύγει μια καθημερινή θεραπεία με χάπια για το υπόλοιπο της ζωής του. Το 41% βέβαια είπε πως δεν θα έδινε τίποτα.
Τέσσερις στους πέντε έπαιρναν καθημερινά φάρμακα. Το 54% μάλιστα έπαιρνε τουλάχιστον τρία χάπια την ημέρα. Το 70% δήλωσε δεν θα αντάλλασσε καμιά εβδομάδα της ζωής του για να αποφύγει την καθημερινή λήψη ενός χαπιού την ημέρα. Πάνω από το 8% ήταν πρόθυμοι να ανταλλάξουν έως και δύο χρόνια από την ζωή τους αν αυτό σήμαινε πως έπαιρναν πια χάπια. Το 21% θα αντάλλασσε από μια εβδομάδα έως και έναν χρόνο.
Σύμφωνα με τον Δρ. Hutchins τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαιώνουν πως πολλοί δεν θέλουν να παίρνουν χάπια για κανέναν λόγο. Αναδεικνύουν όμως και το πόσο σημαντικό είναι ο γιατρός να λαμβάνει υπόψιν την θέληση του ασθενή όταν δίνει μια θεραπεία.
Πηγη: healthview