Ολοκληρώθηκε η μεγάλη δημοσκόπηση του Pharma Team σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία και τις πολιτικές εξελίξεις των ημερών.
Ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους φαρμακοποιούς που συμμετείχαν στην έρευνα.
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυσή της θα θέλαμε να αναφέρουμε πως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούμε τέτοιου είδους έρευνα και πως προσπαθήσαμε μέσα σε μόλις επτά ερωτήσεις να συμπεριλάβουμε ερωτήματα σχετικά τόσο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος, όσο και με τις πολιτικές εξελίξεις.
Επαγγελματίες δημοσκόποι δεν είμαστε, όμως προσπαθήσαμε να φέρουμε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο, ένα δύσκολο εγχείρημα. Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι ως συντακτική ομάδα με το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, όμως δεσμευόμαστε στην επόμενη έρευνα που θα πραγματοποιήσουμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα.
Η ταυτότητα της έρευνας:
α) Διάρκεια: Από Δευτέρα 20/1 (00:00) έως Τετάρτη 21/1 (23:59), τρία 24ωρα
β) Στην έρευνα συμμετείχαν οικειοθελώς 814 άτομα, δείγμα άκρως ικανοποιητικό για τα μεγέθη του κλάδου
γ) Για την έρευνα επιλέχθηκε μια από τις εγκυρότερες και ασφαλέστερες παγκοσμίως μηχανή ερευνών και δημοσκοπήσεων, η SurveyMonkey
δ) Η έρευνα με αναλυτικούς πίνακες και γραφικά επισυνάπτεται στο τέλος της ανάρτησης
Η έρευνα:
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία
Τη μείωση τζίρου αναδεικνύουν στη συντριπτική τους πλειοψηφεία οι φαρμακοποιοί ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα (62,11%), ενώ αμέσως ακολουθεί η απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων (39,90%) και φυσικά η δραματική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης (34,38%).
Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που πιστεύουν πως η εμμονή της Πολιτείας με το επάγγελμά μας σε σχέση με άλλους κλάδους (25,22%) δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη δουλειά τους ενώ λιγότεροι είναι εκείνοι που εντοπίζουν την αιτία των προβλημάτων στην μεγάλη αύξηση του αριθμού των φαρμακείων με τους τελευταίους νόμους (11,54%).
Επισημαίνουμε ότι σε αυτή την ερώτηση επιτρέπονταν έως δύο απαντήσεις.
Θα ξεπεράσουν τα φαρμακεία, όπως τα γνωρίζουμε, την κρίση;
Μοιρασμένοι στα δύο εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί όσον αφορά αυτό το θέμα, ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι ελαφρώς επικρατεί μια αισιόδοξη θέση. Πιο συγκεκριμένα, το 49,81% των συναδέλφων πιστεύει ότι τα φαρμακεία παρ΄ όλες τις απώλειες θα καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν αυτή την κρίση, ενώ το 48,94% πιστεύει πως το ελληνικό φαρμακείο δε θα ξεπεράσει αυτή την κρίση και θα αλλάξει δια παντός την εικόνα του. Μόλις το 1,25% πιστεύει πως θα βγούμε αλώβητοι από την κρίση.
Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών, θα επέλθουν κι άλλες αλλαγές στο επάγγελμα;
Στην ερώτηση αυτή τρεις στους τέσσερις φαρμακοποιούς (74,81%) πιστεύουν ότι μας περιμένουν κι άλλες αλλαγές, κι άλλα προβλήματα, ανεξάρτητα με το ποιος θα μας κυβερνά από την ερχόμενη Δευτέρα. Λίγοι είναι οι φαρμακοποιοί που πιστεύουν πως ό,τι ήταν να συμβεί έχει ήδη συμβεί και πως τελείωσαν οι επώδυνες αλλαγές, ενώ ακόμα λιγότεροι, της τάξης του 11,00% είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι έρχονται αλλαγές που θα είναι μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι αλλαγές που έγιναν στο επάγγελμα έχουν κάποια συνάρτηση με αλλαγές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Οι μισοί τουλάχιστον φαρμακοποιοί (52,48%) πιστεύουν πως οι αλλαγές που έγιναν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και αφορούν τα φαρμακεία οφείλονται ξεκάθαρα σε εγχώριες αποφάσεις, ενώ σχεδόν οι άλλοι μισοί θεωρούν πως αυτές συναρτώνται με αλλαγές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε αντιγράφοντας επιμέρους κάποιες από αυτές (21,67%), είτε πως έγιναν βάσει ενός οργανωμένου ευρωπαϊκού σχεδιασμού (25,85%).
Η διεξαγωγή των εκλογών στην παρούσα στιγμή επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τις εργασίες στο χώρο του φαρμακείου από οικονομικής άποψης;
Μεγάλη πλειοψηφεία των φαρμακοποιών (61,84%) πιστεύει πως η διεξαγωγή των εκλογών θα επηρεάσει αρνητικά τις εργασίες λόγω μείωσης της κίνησης στην αγορά, το 35,13% πως η αγορά θα κινηθεί ανεπηρέαστα από τις εκλογές, ενώ μόνο το 3,03% πιστεύει πως θα αυξηθεί η αγοραστική κίνηση. Το αποτέλεσμα εδώ είναι λογικό και αναμενόμενο και επαληθεύεται από την ίδια την αγορά που δεν επιθυμούσε εκλογές σε αυτή την κρίσιμη οικονομική καμπή, ιδιαίτερα μετά από μία δύσκολη εορταστική περίοδο.
Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών, η χώρα και οι επαγγελματίες της θα μπουν το προσεχές διάστημα σε τροχιά ανάκαμψης ή αυτό θα εξαρτηθεί από τις επιλογές μας σε αυτές τις εκλογές;
Στο δύσκολο και ομολογουμένως καυτό αυτό ερώτημα η συντριπτική πλειοψηφεία των φαρμακοποιών (77,33%), ανεξάρτητα με το τί ψηφίζουν και ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα, συνδέουν την επαναφορά σε τροχιά ανάκαμψης με τις επιλογές που θα κάνουμε σε αυτές τις εκλογές. Είναι φανερό ότι η πόλωση των ημερών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και οι φαρμακοποιοί ως έμπειροι επαγγελματίες πιστεύουν πως με την ψήφο τους μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις.
Από την άλλη πλευρά ένα ποσοστό 22,67% των φαρμακοποιών πιστεύει πως η χώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κρίσης και πως ο νικητής των ερχόμενων εκλογών θα είναι ο τυχερός που θα περάσει τη χώρα στο επόμενο στάδιο.
Ποιο κόμμα σκοπεύουν να ψηφίσουν οι φαρμακοποιοί στις 25 Ιανουαρίου;
Από τους 718 φαρμακοποιούς που επέλεξαν να συμμετάσχουν σε αυτό το ερώτημα μεγάλος νικητής είναι οι αναποφάσιστοι, αφού το 30,22% δηλώνει πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Ίσως είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού σε μια έρευνα που αφορά αυστηρά ένα κλάδο μόνο, οι τρεις στους δέκα φαίνεται ότι θα διαμορφώσουν την τελική τους άποψη μόλις την τελευταία στιγμή πριν πάρουν το δρόμο προς την κάλπη ή αναμένουν να διαμορφώσουν άποψη από τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Από τα κόμματα οι φαρμακοποιοί δίνουν οριακό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 24,51% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 23,54% με τη μεταξύ τους διαφορά να βρίσκεται στο 0,97%.
Άλλο κόμμα από αυτά που προτάθηκαν στην έρευνα επιλέγει το 5,15% των φαρμακοποιών ενώ ως τρίτη κομματική επιλογή έρχεται το Ποτάμι με 4,18%, ακολουθούμενο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με 4,04%. Στη συνέχεια το ΚΚΕ δείχνει να προτιμά το 3,34% των φαρμακοποιών, ενώ το 2,51% τη Χρυσή Αυγή. Τέλος με πολύ μικρά ποσοστά ακολουθούν το ΚΙΔΗΣΟ με 0,97%, το ΠΑΣΟΚ με 0,84% και η ΔΗΜΑΡ με 0,70%.
Ευχαριστούμε θερμά όσους συναδέλφους συμμετείχαν στην έρευνα
Η συντακτική ομάδα του Pharma Team