ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Να αξιοποιηθεί το μοντέλο της Ιρλανδίας για τις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων

Δεν αξιοποιείται επαρκώς ένα σημαντικό παραγωγικό “εργαλείο” της χώρας μας.
Η φαρμακευτική της βιομηχανία χρειάζεται μία στοιχειώδη στήριξη από την πολιτεία, προκειμένου να εξελιχθεί σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
Με αξιόλογες παραγωγικές και εξαγωγικές μονάδες, βρίσκεται σήμερα καθηλωμένη στην πέμπτη θέση των εξαγωγών, παρότι έχει βρεθεί και στη δεύτερη.
Τα φάρμακα αποτελούν το 4% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα πετρελαιοειδή (39%), στη δεύτερη τα τρόφιμα (15%), στην τρίτη τα μέταλλα (8%) και στην τέταρτη τα μηχανήματα (7%).
Η χώρα μας θα μπορούσε να “αντιγράψει” το μοντέλο της Ιρλανδίας, η οποία κατόρθωσε να φέρει το φάρμακο στην πρώτη θέση των εξαγωγών της, με ποσοστό 25%.
Η ανάγκη τόνωσης των εξαγωγών είναι αναγκαία όσο ποτέ, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει την εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή πορεία που τόσο πολύ χρειάζεται.
Με το σημερινό καθεστώς, ωστόσο, οι εξαγωγές συμπιέζονται προς τα κάτω και τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2014 υπήρξε μείωση της τάξης του 2% με 2,5%.

Ρευστότητα
Σε πρόσφατο συνέδριο για τις εξαγωγές τονίστηκε ότι η έλλειψη ρευστότητας και η απουσία οργάνωσης και κουλτούρας, λειτουργούν αποτρεπτικά στην αύξησή τους.
Η εσωτερική υποτίμηση που έγινε τα τελευταία χρόνια, κατέστησε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική μόνο στο σκέλος του μισθολογικού κόστους.
Την ίδια ώρα, όμως, έχουν αυξηθεί η φορολογία και το κόστος της ενέργειας, με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται τα όποια οφέλη έφερε η μείωση των μισθών.
Προβληματική είναι και η διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών. Οι πελάτες των επιχειρήσεων είναι διάσπαρτοι στον κόσμο και δεν έχουν επιλεγεί αγορές – στόχοι.
Η εξάρτηση των εξαγωγών από τα πετρελαιοειδή, τις καθιστά εξαιρετικά ευμετάβλητες, καθώς η πρώτη ύλη του προϊόντος είναι εισαγόμενη.

Δυναμική
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η δυναμική των εξαγωγών θα ήταν πιο μεγάλη, εάν βασιζόταν σε προϊόντα όπως τα φάρμακα.
Η σύγχρονη ελληνική φαρμακοβιομηχανία αναπτύσσει και παράγει, κυρίως γενόσημα φάρμακα με εμπορική ονομασία (branded generics) και πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις υλοποιούν προγράμματα σημαντικών επενδύσεων στους τομείς του ποιοτικού ελέγχου και της διασφάλισης της παραγωγικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζει καμία υστέρηση έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.
Απασχολούν περισσότερους από 15.000 εργαζόμενους σε θέσεις υψηλής εξειδίκευσης.
Σε συνεργασία με Πανεπιστήμια έχουν καταθέσει πάνω από 80 ερευνητικά προγράμματα, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος πλέον της ερευνητικής δραστηριότητας στη χώρα να γίνεται από τις φαρμακοβιομηχανίες.


Προοπτικές
Πρόσφατη μελέτη της διεθνούς συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey σχετικά με το αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία, ο κλάδος της παραγωγής φαρμάκου αξιολογείται ως “αναδυόμενος αστέρας”, δηλαδή ένας τομέας που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.
Μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), έδειξε ότι η συμβολή του κλάδου στην εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα ακολούθησε ανοδική πορεία την προηγούμενη δεκαετία φτάνοντας το 10% (της συνολικής μεταποιητικής παραγωγής) το 2010.
Η αναλογία αυτή είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από εκείνη της Σλοβενίας και της Δανίας.


Πηγη: iatronet