ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τι έγραψε ο ηλεκτρονικός τύπος για την χθεσινή εκδήλωση του ΠΦΣ

Διαφορετική ρότα στην Υγεια και το Φάρμακο «τάζουν» τα κόμματα

Αποδέκτης της αγανάκτησης των φαρμακοποιών για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει στη μνημονιακή Ελλάδα, έγινε η Υφυπουργός Υγείας κατά τη συζήτηση που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για το Φάρμακο και το χώρο του Φαρμακείου τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο των αντιδράσεων των Φαρμακοποιών που συμμετείχαν στη ζήτηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων.



Η Κ. Παπακώστα, εκπροσωπώντας τη ΝΔ, εκτίμησε πως η φαρμακευτική δαπάνη θα μπορούσε να φθάσει τα 2,4 δισ. Ευρώ, ενώ υπερασπίστηκε το μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, εκτιμώντας πως έκλεισε το τον απευθείας δίαυλο μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και του συνταγογράφου γιατρού.

Όπως κατήγγειλε πάντως ο κ. Λουράντος, οι τελευταίοι Υπουργοί Υγείας ουδέποτε εξέτασαν πραγματικά τις θέσεις των Φαρμακοποιών.

Σχολιάζοντας η κ. Παπακώστα υποστήριξε πως το Υπουργείο Υγείας ετοίμαζε νομοσχέδιο με ζητήματα που αφορούν στα φαρμακεία και περιελάμβανε τροπολογίες που πρότειναν οι φαρμακοποιοί. «Μας πρόλαβαν όμως οι εκλογές», ανέφερε.

Αλλά και ο σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Χαρ. Καραθάνος, φαρμακοποιός και ο ίδιος, υποστήριξε πως ο χώρος του φαρμακείου έχει πληγεί λιγότερο από όλους τους κλάδους της υγείας.

Ο Δ. Λιντζέρης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το φαρμακείο τον πιο ασθενή κρίκο στο κομμάτι φάρμακο από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

«Οι φαρμακοποιοί υπέστησαν μεγάλη μείωση των εισοδημάτων, ενώ ανατράπηκε η θέση του φαρμακείου», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ και πρότεινε με το τέλος των μνημονίων όλα τα κόμματα να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν σε μια ενιαία οικονομική και ως εκ τούτου φαρμακευτική πολιτική, που θα τηρείται με ευλάβεια.

Όπως είχε αναφέρει και στο Virus, ο Γ. Μπασκόζος υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ, η μεγαλύτερη υγειονομική μεταρρύθμιση θα είναι η κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών. «Στο πλαίσιο της ανελέητης ελεύθερης αγοράς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για το μέλλον αν δεν αλλάξουν οι κανόνες», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόκειται να καταργήσουν τις άδικες για τους φαρμακοποιούς (και όχι μόνο) ρυθμίσεις.

«Θα πάρουμε πίσω την απελευθέρωση τιμής των ΜΗΣΥΦΑ γιατί για εμάς ακόμη και ο όρος είναι λάθος, αφού είναι φάρμακα» σημείωσε μεταξύ άλλων ενώ πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει την κατάργηση της δυνατότητας απόκτησης πολλαπλών αδειών φαρμακείων. «Η απελευθέρωση επαγγέλματος είναι ψευδεπίγραφη. Πρόκειται για αντιποίηση», σημείωσε.

«Αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε είναι τα πάντα. Ειδικά όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί τα τελευταία 7 χρόνια», δήλωσε εκ μέρους του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ο Λ. Λιαρόπουλος.

Μάλιστα, ο κ. Λιαρόπουλος υποστήριξε ότι κομμάτι των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία είναι κατά λέξη αντιγραφή από κείμενα του ίδιου για να εκλάβει την έντονη αντίδραση του κ. Μπασκόζου.

Ο κ. Λιαρόπουλος στηλίτευσε τις κομματικές ατζέντες στην Υγεία και τις κομματικές τοποθετήσεις στα νοσοκομεία.

Μέχρι βάθους κάθαρση, αλλά και οικοδόμηση κάποιων τομέων από την αρχή ζήτησε ο Γ. Βουδούρης εκ μέρους του ΚΙΔΗΣΟ, εκτιμώντας πως ο ΕΟΠΥΥ, του οποίου υπήρξε πρόεδρος, είναι μεγάλη μεταρρύθμιση, που κάποιοι όμως μετάνιωσαν που τον δημιούργησαν.
«Φθάσαμε εδώ όχι μόνο λόγω των μνημονιακών πολιτικων αλλά και χάρη στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Παπάζογλου από το ΚΚΕ. 

Πηγή

Τα κόμματα για το φάρμακο

Εκπρόσωποι εννέα κομμάτων εξέθεσαν τις θέσεις τους για την Υγεία και το φάρμακο σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΠΦΣ, με θέμα "Φάρμακο και Υγεία, η μετάβαση από τις περικοπές στις παροχές”.

Τα χαρτιά τους για το φάρμακο, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου, άνοιξαν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Σε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), εκπροσωπήθηκαν εννέα πολιτικοί σχηματισμοί, οι οποίοι ανέπτυξαν το σχέδιό τους για την Υγεία και το φάρμακο.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος επιτέθηκε κατά των πολιτικών ηγεσιών που χειρίστηκαν τα θέματα του χώρου την τελευταία τριετία, αναφερόμενος ονομαστικά κατά:

  • Του Ανδρέα Λοβέρδου, για την εφαρμογή της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate ), της μείωσης των πληθυσμιακών κριτηρίων, τη διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακοποιών, την αύξηση των ακριβών φαρμάκων και τη μείωση 30% στις τιμές όλων των σκευασμάτων. 
  • Του Μάριου Σαλμά, για την αύξηση των ημερών εξόφλησης των φαρμακοποιών από τις 45 στις 90 μέρες, την καθιέρωση rebate και για τους συνεπείς, την καθιέρωση “πλαφόν” κέρδους για τα φάρμακα αξίας άνω των 200 ευρώ και το “κούρεμα” στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων. 
  • Του Κωστή Χατζηδάκη, για τα βρεφικά γάλατα στα σούπερ μάρκετ και την εφαρμογή της “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ. 
  • Του Άδωνι Γεωργιάδη, για τις ασφαλιστικές τιμές και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων. 
  • Του Μάκη Βορίδη, για τη μείωση του ποσοστού κέρδους με το κλιμακωτό σύστημα και την κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους. 

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Παρατίθενται οι τοποθετήσεις τους, με τη σειρά που έγιναν:

ΠΑΣΟΚ
Ο Δημήτρης Λιντζέρης παραδέχτηκε ότι τα τελευταία χρόνια ήρθαν τα πάνω – κάτω στον τόπο μας και επιλέχθηκε να πτωχεύσει το 30% για να αποφευχθεί η άναρχη χρεοκοπία.

Τα φαρμακεία – είπε – υπέστησαν μεγάλη μείωση εισοδήματος και υπήρξε και μία σειρά λανθασμένων επιλογών.

Εξέφρασε τη θέση ότι τα προϊόντα ειδικής διατροφής πρέπει να επιστρέψουν στα φαρμακεία, όπως και τα βρεφικά γάλατα. Σημείωσε, δε, ότι επί των ημερών του στον ΕΟΦ δρομολογήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες.

Ο κ. Λιντζέρης είπε ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να διατίθεται εκτός φαρμακείου, πρέπει να αναθεωρηθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και να υπάρξει σταθερή πολιτική στο φάρμακο.

ΣΥΡΙΖΑ
Ο Γιάννης Μπασκόζος είπε ότι τα μνημόνια δεν θα τελειώσουν επειδή κάποιοι το δηλώνουν, αλλά επειδή ο λαός θα αναθέσει στο ΣΥΡΙΖΑ να τα καταργήσει.

Υπεραμύνθηκε της δωρεάν και καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας, λέγοντας ότι η συμμετοχή στα φάρμακα θα καταργηθεί για τα χαμηλά εισοδήματα.

Για το ωράριο των φαρμακείων είπε ότι πρέπει να είναι σταθερό και ρυθμισμένο, με την αρμοδιότητα να ανήκει στους Συλλόγους.

Τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και της δυνατότητας φαρμακοποιών να έχουν πολλές άδειες λειτουργίας φαρμακείου.

Είπε ότι η ασφαλιστική τιμή των φαρμάκων θα καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η δαπάνη Υγείας δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη.

Ποτάμι
Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος είπε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ωραίο, αλλά έχει χρησιμοποιήσει μεγάλο κομμάτι δικών του κειμένων.

Τάχθηκε κατά του διορισμού κομματικών στελεχών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, λέγοντας ότι οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια υπαγορεύτηκαν από άσχετους και μεταξύ αυτών και η τρόικα.

Πρότεινε, δε, την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών περίθαλψης και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τον προϋπολογισμό. 

ΝΔ
Η Κατερίνα Παπακώστα ανέφερε ότι η ΝΔ ήταν αντίθεση με την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων που είχε φέρει το 2012 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είχε ψηφίσει “παρών” στη Βουλή.

Για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είπε ότι μπορεί να γίνει μία αναπροσαρμογή από τα 2,09 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 2,3 δισεκατομμύρια.

Τόνισε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο με την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, λέγοντας ότι μπορεί να καταργηθεί και το rebate, το οποίο αποδίδει ετησίως μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ.
ΚΙΔΗΣΟ
Ο Γεράσιμος Βουδούρης κατήγγειλε ότι σύμβουλοι των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν εκείνοι που υπαγόρευσαν τις αλλαγές στην Υγεία.

Τάχθηκε υπέρ της αύξησης στη χρήση γενοσήμων φαρμάκων, με περιθώριο επιλογής από τον ασθενή, στον οποίο μπορεί να δοθεί κίνητρο πιο χαμηλής συμμετοχής.

Για τον ΕΟΠΥΥ, είπε ότι η δημιουργία του ήταν σωστή, αλλά “μετάνιωσαν εκείνοι που τον έφτιαξαν”... 

ΚΚΕ
Ο Χρήστος Παπάζογλου είπε ότι οι περικοπές στην Υγεία έγιναν για να χρηματοδοτηθεί η επιχειρηματικότητα και πως αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες, χωρίς να έχουν μνημόνιο.

Σημείωσε ότι τα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να ενισχυθούν οι όμιλοι του χώρου, σε βάρος των μικρών, όπως είναι οι φαρμακοποιοί.

ΔΗΜΑΡ
Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος είπε ότι πριν από μερικά χρόνια ήμασταν πρώτοι στον ΟΟΣΑ στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά τώρα έχουμε φτάσει στην τελευταία θέση.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει πολυφαρμακία και είπε πως πρέπει να αυξηθεί η χρήση ασφαλών γενοσήμων φαρμάκων. Είπε, δε, ότι η συμμετοχή στα φάρμακα πρέπει να γίνεται με κοινωνικά κριτήρια.

ΑΝΕΛ
Ο Σπύρος Κούρτης είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και πως πρέπει να μάθουμε να λέμε την αλήθεια.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του χώρου της Υγείας, είπε ότι αποτελούν παθογένειες από τη δημιουργία του ΕΣΥ, το οποίο δεν σεβάστηκε τον πολίτη και τον επαγγελματία της Υγείας.

Ανέφερε πως εάν ήταν υπουργός Υγείας, θα καταργούσε τους συμβούλους και θα χρησιμοποιούσε στη θέση τους τους Συλλόγους του χώρου.
Οικολόγοι
Ο Γιάννης Χαραλαμπάκης είπε ότι λιτότητα υπάρχει και σε χώρες στις οποίες δεν εφαρμόζονται μνημόνια.

Εκτίμησε ότι αυτή είναι επιλογή και αναφέρθηκε σε δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε ζητήσει να μην του παίρνουν τη δόξα και να μην αποδίδουν στην τρόικα μνημονιακά μέτρα που λάμβανε εκείνος.

Πηγή

Παπακώστα: Ήμασταν έτοιμοι να επαναφέρουμε το παλαιό ωράριο στα φαρμακεία

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρεται να διαπίστωσε ότι, στην πράξη, η απελευθέρωση απορύθμιζε αντί να ρυθμίζει το ωράριο, ανατρέποντας τις εφημερίες...


Το υπουργείο Υγείας προετοιμαζόταν να επαναφέρει το παλαιό ωράριο στα φαρμακεία, αλλά το πρόλαβαν οι εκλογές.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με θέμα "Φάρμακο και Υγεία, η μετάβαση από τις περικοπές στις παροχές”.

Σύμφωνα με την κ. Παπακώστα, η πολιτική ηγεσία διαπίστωσε ότι, στην πράξη, η απελευθέρωση απορύθμιζε αντί να ρυθμίζει το ωράριο, ανατρέποντας τις εφημερίες.

“Εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές, θα ρυθμιζόταν με βάση την πρόταση του ΠΦΣ”, σημείωσε η υφυπουργός Υγείας.

Σημειώνεται ότι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου προκαλεί προβλήματα στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους στο να ορίζουν τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Το μέτρο είχε εφαρμοστεί το 2012, με σκοπό να εμφανιστεί η τότε κυβέρνηση ότι ανοίγει το επάγγελμα του φαρμακοποιού, όπως ζητούσε η τρόικα.

Αντίδραση
Η κ. Παπακώστα ανέφερε ότι η ΝΔ είχε αντιδράσει τότε, ψηφίζοντας “παρών” στο σχετικό νομοσχέδιο του τότε υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.

Οι παριστάμενοι στην εκδήλωση φαρμακοποιοί αντέδρασαν στις αναφορές της υφυπουργού, λέγοντας, μάλιστα, ότι στα τέλη του 2014 ο κ. Βορίδης είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συζητήσει το θέμα, καθώς επρόκειτο για εφαρμογή μνημονιακών νόμων... 

Πηγή

Λιαρόπουλος σε Μπασκόζο: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δικά μου κείμενα στο πρόγραμμά του για την Υγεία
Δικά του κείμενα δήλωσε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος.

“Θέλω να συγχαρώ τον κ. Μπασκόζο. Ωραίο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία. Μεγάλο κομμάτι, όμως, περιλαμβάνει επί λέξει δικά μου κείμενα”.

Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε την ομιλία του ο τομεάρχης Υγείας του Ποταμιού, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος (φωτό), απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ενδιαφέρουσα τοποθέτηση έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τις θέσεις των κομμάτων στο φάρμακο.

Ο κ. Λιαρόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να διαφωνήσει με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απηχούν δικές του σκέψεις.

Τόνισε, δε, ότι αυτό δεν τιμά όσους το έκαναν, καθώς σε πολλά σημεία δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα δικά του κείμενα.

Σε παρατήρηση της συντονίστριας της εκδήλωσης Βάσως Καλυβιώτη ότι ως διαπρεπής καθηγητής πρέπει να έχει συνηθίσει να βλέπει θέσεις του να χρησιμοποιούνται από άλλους, σχολίασε ότι θα μπορούσαν τουλάχιστον να έχουν τροποποιήσει τα αρχικά κείμενα...
Κομματικοί
Στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Λιαρόπουλος κατήγγειλε το κομματικό κράτος, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπουργοί Υγείας αναλάμβαναν διαδοχικά οι γραμματείς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Είπε ότι στις διοικητικές θέσεις της Υγείας “βολεύονται” περίπου 2.000 στελέχη των κομμάτων εξουσίας.