Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μικρό κίνδυνο, αλλά συνιστούν την επικαιροποίηση των πληροφοριών των προϊόντων για τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Μικρός θεωρείται ο κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων από τη λήψη των σκευασμάτων που περιέχουν ambroxol και bromhexine.
Αυτό ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), έπειτα από σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει την ανασκόπηση των εν λόγω φαρμάκων, έπειτα από ένα θέμα που είχε τεθεί και το οποίο αφορούσε το ζήτημα του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων με αυτά τα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως ως αποχρεμπτικά.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μικρό κίνδυνο, αλλά συνιστούν την επικαιροποίηση των πληροφοριών των προϊόντων για τα συγκεκριμένα φάρμακα.
Σκοπός είναι να περιέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και την εισαγωγή των σοβαρών δερματικών αντιδράσεων, όπως το πολύμορφο ερύθημα και το σύνδρομο Stevens - Johnson.
Βέλγιο
Η ανασκόπηση της ambroxol και της bromhexine διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του Βελγικού Οργανισμού Φαρμάκων (AFMPS), μετά από αναφορές για αλλεργικές αντιδράσεις και SCARs με ambroxol.
Αρκετά περιστατικά αλλεργιών, που ενδεχομένως συνδέονται με τη λήψη ambroxol, εντοπίστηκαν επίσης στην ιατρική βιβλιογραφία.
Η ανασκόπηση κάλυψε και τα φάρμακα που περιέχουν bromhexine, μια και η bromhexine μετατρέπεται κυρίως σε ambroxol στον ανθρώπινο οργανισμό.
Επιπλέον, υπήρχαν κάποιες αναφορές που συνέδεαν τη χρήση bromhexine με αλλεργικές αντιδράσεις.
Η ambroxol και η bromhexine λαμβάνονται κυρίως από το στόμα ως αποχρεμπτικά, προκειμένου να βοηθήσουν στη ρευστοποίηση της βλέννας.
Ως εκ τούτου, είναι πιο εύκολο να απομακρυνθεί η βλέννη σε ασθενείς με οξείες ή χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων ή των αεραγωγών.
Κυκλοφορούν
Τα φάρμακα που περιέχουν amborxol και bromhexine έχουν εγκριθεί μέσω εθνικών διαδικασιών στις εξής χώρες:
Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Πηγή: iatronet.gr