ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ CORDOBA 23/10/2014 - ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 Επιμέλεια-Μετάφραση: Δημήτρης Καραγεωργίου

Από τον Εθνικό Φ.Σ. Ισπανίας. Δημοσιεύθηκε σε όλη την Ε.Ε. στις 16/12/2014

       Τα φάρμακα προκειμένου να ευθυγραμμισθούν και να συμμετέχουν στην διαδικασία βαθειών αλλαγών που συμβαίνουν στην Ισπανική κοινωνία και στο σύστημα Υγείας της Ισπανίας οφείλουν να ακολουθήσουν τις γενικές κατευθύνσεις ενός ευρύτατου σχεδίου που λαβάνει υπ'όψη του  α) την αύξηση των χρόνιων παθήσεων, β) την γήρανση του πληθυσμού, γ) τους οικονομικούς περιορισμούς και δ) την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας. Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από το συντονισμό ανάμεσα στις κοινωνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες υγείας, την κατανομή τους σε όλα τα επίπεδα φροντίδας, την ομδική εργασία, την κατ'οίκον φροντίδα, την αναμόρφωση της δημόσιας υγείας την e-υγεία και τις καινοτομίες της φαρμακοθεραπείας.


        Από τον Ιανουάριο του 2012 ο Φ.Σ. Ισπανίας συνεργάσθηκε με αμοιβαίες πρωτοβουλίες με το Υπ.Υγείας Κοινωνικών Υπηρεσιών και Ισότητας, με άλλους φαρμακευτικούς επαγγελματικούς οργανισμούς, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα και τις ενώσεις ασθενών. Το σχέδιο ολοκληρώθηκε κι έγινε δεκτο από τους συλλόγους φαρμακοποιών και με τη μορφή Νόμου Τεχνικής πρότασης έφθασε στο Κοινοβούλιο, τη Γερουσία και τα τοπικά περιφεριακά Κοινοβούλια τον Μάιο 2014. Αμέσως μετά, σε ανοιχτές διαδικασίες 4 διαδοχικών σεμιναρίων με τη συμμετοχή ειδικών διεθνούς και εθνικούς αναγνώρισης συζήτησαν και κοινοποίησαν το μέλλον των φαρμακείων στην Ισπανία. 
        Σ' αυτό το προδιαγραφόμενο μέλλον, επιπλέον των υπηρεσιών εκτέλεσης συνταγών προστίθενται νέες επαγγελματικες υπηρεσίες που θεωρείται ότι προάγουν και αναδεικνύουν την υπεύθυνη χρήση των φαρμάκων και των ιατρικών συσκευών και ουσιαστικά βοηθούν στην αγωγή υγείας.
        Αυτές οι υπηρεσίες απαιτούν από τα φαρμακεία να προσφέρουν υψηλής ποιότητας φροντίδα, εγγύτητα και αμεσότητα, επαγγελματική ανεξαρτησία και αποτελεσματκόττα στν πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα και στις υπηρεσίες που τα συνοδεύουν. 
         Κατόπιν όλων αυτών ήρθε η διακήρυξη της Cordoba όπου το φαρμακευτικό επάγγελμα διακυρήττει τη δέσμευσή του

1) Στην αυξημένη και ενεργό συμμετοχή μαζί με το Υπ.Υγείας και τα περιαφεριακά τμήματα υγείας στα πλαίσια του Εθνικού συστήμτος υγείας σ' όλη τη διαδικασία μεταρρύθμισης που αποβλέπει και στην επαγγελματική ανανέωση και διατηρησιμότητα του φαρμακείου.
2) Στην προαγωγή συμμετοχής και ισομερούς κατανομής των φαρμακείων σε στρατηγικές και σχεδιασμούς του Υπ.Υγείας και των περιφεριακών τμημάτων υγείας που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία , την πρόληψη των ασθενειών, την επισκόπηση των φαρμακευτικών αγωγών και τις υπηρεσίες που τις συνοδεύουν.
3) Στην ανάπτυξη εκείνου του  Clinicαl Care από το φαρμακείο στο πεδίο των κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας που περιλαμβάνει τόσο το Pharmaceutical Care όσο και τους σχηματισμούς υγείας-κοινωνίας.
4) Στη συμμετοχή στην ηλεκρονική υγεία  έτσι που να διευκολύνει την απαραίτητη για τους φαρμακοποιούς πρόσβαση στο φαρμακοθεραπευτικό ιστορικό των ασθενών και μέσω φακέλων παρέμβασης την επιδίωξη ενός διαδραστικού συστήματος που ενθαρρύνει τις επικοινωνίες μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και αυξάνει την ποιότητα της αυτοθεραπείας όταν γίνεται χρήση του internet μέσω των φαρμακείων.
5) Στην υποσημείωση της στρατηγικής αξίας των φαρμάκων. Τόσο των συνταγογραφούμενων όσο και των  OTC  και στη χορήγηση τους από το φαρμακείο έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η προσβασιμότητα σ ' αυτά από τον πληθυσμό περιλαμβανομένων των καινοτόμων φαρμάκων (βιολογικά φάρμακα, biοsimilars κ.ά.) τα οποία χάρις στα χαρακτηριστικά τους είναι επαρκη για χρήση εκτός νοσοκομείων.
6) Στν συνηγορία από την διοίκηση για την ανάγκη λαμβάνεται υπ'όψη στους σχεδιασμούς της υγείας το δίκτυο των φαρμκείων στο οποίο εφαρμόζονται κριτήρια οικονομικής τους βιωσιμότητας ιδιοκτησιακού καθεστώτος και άδεια λειτουργίας από το φαρμακοποιό κι επαγγελματική αμοιβή που διασφαλίζει το ποιοτικό φαρμακείο για τους πολίτες είτε στις αστικές είτε στις επαρχιακές περιοχές.
7) Στην προώθηση της συνεχούς επαγγελαμτικής ανάπτυξης και στην υποβοήθηση επιπροσθέτως των πανεπιστημιακών σχολών έτσι ώστε τα προγράμματα σπουδών να εμπεριέχουν και να αντανακλούν τις πρακτικές του  Clinical Care  προσαρμοσμένες στις νεες ανάγκες των ασθενών που αφορούν τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές.
8) Στην ενθάρρυνση μέσα στα φαρμακεία έρευνας και εργασιών προσανατολισμένων στις επαγγελματικές φαρμακευτικές υπηρεσίες που είναι ασθενοκεντρικές και συμμορφώνονται με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ορθής πρακτικής η οποία προσμετράται οικονομικά και παρέχεται νομίμως και μπορεί να προσφέρονται από όλα τα φαρμακεία.
9) Στην αυξημένη συνεργασία ανάμεσα στους φαρμακοποιούς των φαρμακείων και στους συναδέλφους τους των νοσοκομείων και των σχηματισμών υγείας  της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως και με άλλους επαγγελματίες υγείας ώστε να ενισχύεται η ομαδική εργασία που να υπερασπίζεται την συνέχεια της φροντίδας των ασθενών.
10) Στην θέληση να διασφαλίζεται η θεσμική και πολιτική υποστήριξη όπως και όλες οι στρατηγικές συμμαχίες με άλλους οργανισμούς , ενώσεις, συλλόγους, επιστημονικές εταιρίες και πανεπιστήμια για την προώθηση και ανάπτυξη αυτών των κατευθύνσεων που αναφέρθηκαν.