Θεωρούμε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει πάνω από το 70% των αναγκών του πληθυσμού σε ποιοτικά, αξιόπιστα και απολύτως ελεγχόμενα φάρμακα. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων σχολιάζοντας την πρόταση του news bomb και του on Med, που αναφέρει ότι κάθε γενόσημο φάρμακο που πωλείται στα φαρμακεία θα πρέπει να παράγεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις εγχώριες παραγωγικές μονάδες.
Με αυτόν τον τρόπο, θα προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή- η οποία σφαδάζει από χαράτσια θα ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας και θα υπογραμμιστεί η μεγάλη σημασία που έχει για την εθνική οικονομία, ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.Για να συμβεί αυτό ωστόσο, χρειάζεται μία στρατηγική αναφέρουν εκπρόσωποι της ελληνικής αγοράς φαρμάκου, ωστόσο πρόκειται όπως αναφέρουν, πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα και εφικτή πρόταση, η οποία εκτός από τα μεγάλα οφέλη που θα δώσει στην οικονομία, στους ασθενείς και στις ίδιες τις εταιρείες, θα στείλει και ένα συμβολικό μήνυμα σε τόσο δύσκολους και πονηρούς καιρούς: ότι η Ελλάδα, έχει την δυνατότητα να παράξει φάρμακα ακόμη και για ξένους εταίρους, καθώς διαθέτει ισχυρές μονάδες και εξειδικευμένο προσωπικό, που αποτελούν εξαιρετικούς προσβευτές σε όλον τον κόσμο.
Όπως αναφέρει ο κ. Τρύφων, «Είναι εθνική μας υποχρέωση και οικονομική ανάγκη της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα των σκευασμάτων αλλά και να περιορίσει τα οικονομικά ελλείμματα της χώρας και φυσικά να μην εξαρτάται από εισαγωγές σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό τομέα». Και προσθέτει: «Οτιδήποτε μπορεί να νομοθετηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση μας βρίσκει σύμφωνους».
Επιπρόσθετα, αναφέρει ο κ. Τρύφων, ως ΠΕΦ, αυτό που έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση, είναι χαμηλότερο rebate για τα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα που δημιουργούν οικονομικά οφέλη στα Ταμεία, όπως εισφορές, φορολογητέα ύλη κλπ.
Για την μεγάλη σημασία που έχει για την χώρα η αξιοποίηση των εγχώριων μονάδων μίλησε ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Μπασκόζος στο συνέδριο της ΕΣΔΥ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Hilton με θέμα «Υγεία 2020: από τη Ρητορική στην Τεκμηρίωση για το Μέλλον του Υγειονομικού Τομέα».
Ο κ. Μπασκόζος, επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έμφαση που δίνει το κόμμα της Αντιπολίτευσης στα ελληνικά γενόσημα, τα οποία θεωρεί απολύτως ασφαλή, αξιόπιστα και με δύο λόγια, αιχμή του δόρατος της φαρμακευτικής πολιτικής που θα πρέπει να έχει η χώρα. Μίλησε ακόμη για ανάγκη αναβάθμισης του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ.Αναφορικά με την πρόταση του news bomb, παράγοντες της αγοράς φαρμάκου, αναφέρουν ακόμη ότι θα πρέπει να δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες γιατί είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν ίσοι όροι μεταξύ των ελληνικών και των ξένων εταιρειών. Για παράδειγμα, είναι αδικία αναφέρουν, ένα ξένο σκεύασμα να εγκρίνεται πολύ πιο γρήγορα από ένα ελληνικό στην ίδια του την χώρα. Θα πρέπει δηλαδή να επιτυχυνθούν οι εγκριτικές διαδικασίες με αμοιβαία αναγνώριση και άρα να υπάρχει ένα πλαίσιο ισονομίας.
Επίσης, σύμφωνα με στελέχη της ΠΕΦ, είναι σαφές ότι στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται η εγχώρια προστιθέμενη αξία και αυτό γίνεται σαφές με το μοντέλο των διαγωνισμών που έχουμε, κάτι που είδαμε πρόσφατα με τον διαγωνισμό για τις 20 δραστικές ουσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια, διότι με τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί αυτοί από την ΕΠΥ, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αδιαφανών διαδικασιών.
Τέλος, οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ αναφέρουν ότι κάποτε η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα στην ελληνική παραγωγή φαρμάκου και να ακουστεί η πρόταση της Ένωσης, που μιλάει για συμψηφισμό των εργοδοτικών εισφορών με τα χαράτσια clawback και rebate.
Πηγή: onmed