ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τι ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι από το Μ. Βορίδη

Αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων, τιμολόγηση που δεν θα μειώνει περαιτέρω την τιμή των ήδη φθηνών φαρμάκων και έλεγχο της συνταγογραφήσης θα ζητήσουν οι φαρμακοβιομήχανοι από τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι εταιρίες ετοιμάζουν σειρά προτάσεων που θα καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα αρχικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στη συνέχεια στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και οι οποίες θα στοχεύουν στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, όχι μέσω μεγαλύτερων μειώσεων στις τιμές των σκευασμάτων, αλλά μέσω της άρσης των αντικινήτρων που πλήτουν αυτή τη στιγμή την ελληνική αγορά φαρμάκου, όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες.


Κύκλοι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας μιλούν πλέον ανοικτά για το ενδεχόμενο εξαφάνισης των φθηνών εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων, δεδομένου πως οι οριζόντιες περικοπές στο φαρμακευτικό προϋπολογισμό και οι αυτόματες επιστροφές που ζητά ο ΕΟΠΥΥ από τις επιχειρήσεις κάθε φορά που ξεφεύγει η δαπάνη, στην ουσία ακυρώνουν τις όποιες αναπτυξιακές προσπάθειες. Την ίδια ώρα ζητούν σταθερή πολιτική αποζημίωσης των φαρμάκων, ώστε να μειωθεί η διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή και στην τιμή που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, μια διαφορά που σήμερα καλούνται να καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.

Όπως εξηγούν οι φαρμακοβιομήχανοι, αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό των σκευασμάτων που καταλανώνονται αφορούν σε εισαγόμενα φάρμακα. Οι ίδιοι έχουν ως στόχο να αντιστρέψουν την παρούσα κατάσταση, θέλοντας το 70% των φαρμάκων που συνταγογραφούνται και το 50% των σκευασμάτων που χορηγούνται από τα νοσοκομεία να αφορούν σε φάρμακα που παράγονται εντός της χώρας.

Στο στόχαστρο μπαίνει και το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, η εφαρμογή του οποίου πήρε πρόσφατα έγκριση και από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τους φαρμακοβιομήχανους, το μέτρο ταλαιπωρεί τους ασθενείς, είτε οδηγώντας τους σε συχνές αλλαγές φαρμάκων και κίνδυνο απορρύθμισης της θεραπείας τους -κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους χρόνιους ασθενείς-, είτε υποχρεώνοντας τους να βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίζουν τη “σιγουριά” των πρωτοτύπων.

Υποστηρίζουν επιπλέον ότι η συνταγογράφηση με τη δραστική δεν πέτυχε κανένα αποτέλεσμα σε όρους εξοικονομήσεων και περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Αντίθετα μιλούν για απαξίωση των γενοσήμων και έλλειψη εμπιστοσύνης των ασφαλισμενων σε αυτά, γεγονός που μετατοπίζει τη συνταγογράφηση για τις ίδιες ενδείξεις σε «νέα» ακριβότερα εισαγόμενα φάρμακα, τα οποία επειδή προστατεύονται με πατέντα δεν έχουν γενόσημα.


Πηγή: Capital



Πηγή:www.capital.gr