ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Βορίδης: Αποδίδουν τα διαρθρωτικά μέτρα ελέγχου της Φαρμακευτικής Δαπάνης

Σταθερή στα 2 δισ. θα παραμείνει η Φαρμακευτική Δαπάνη το 2015 ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας από την εκδήλωση της ΠΕΦ στο Badminton, σημειώνοντας ότι τα διαρθρωτικά μέτρα απέδωσαν και η υπέρβαση της Δαπάνης έπεσε κάτω από το μισό. Συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να έχει σήμερα η ΠΕΦ.

Στον «πάγο» έβαλε κάθε συζήτηση για αύξηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης ο Μάκης Βορίδης, από το βήμα της εκδήλωσης για το Ελληνικό Φάρμακο, χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, τα 2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ και βρίσκεται στο μ.ο. των ευρωπαϊκών χωρών. Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, για να ανοίξει η συζήτηση για την επάρκεια ή όχι του ποσού θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν πλήρως οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις και να αποδειχθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικές.


Για το 2015, όμως, η Δαπάνη θα είναι στα 2 δισ. ευρώ ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας πως τα πρώτα δείγματα δείχνουν από 21 εκατ. ευρώ μηνιαία υπέρβαση στη δαπάνη το ποσό έχει πέσει στα 6 εκατ. ευρώ. Έτσι, από 127 εκατ. ευρώ υπέρβαση το 1ο εξάμηνο του έτους, το δεύτερο εξάμηνο δείχνει να βαδίζει στα 50 με 55 εκατ. ευρώ.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του clawback», υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας διευκρινίζοντας, όμως, πως για να γίνει αυτό χρειάζεται ενίσχυση των διαρθρωτικών μέτρων και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Το Ελληνικό Φάρμακο

«Το ελληνικό φάρμακο είναι η λύση» επανέλαβε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θ. Τρύφων υπογραμμίζοντας την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι η τελευταία βιομηχανική νησίδα, στον κατεστραμμένο βιομηχανικό ιστό της χώρας, υπογράμμισε ο κ. Τρύφων και τόνισε πως ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης είναι χαμηλός και μη βιώσιμος, ειδικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Με απλά μαθηματικά τα 2 δισ. δεν φθάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για το Ελληνικό Φάρμακο.

Ο λόγος που κρατήθηκαν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες είναι, κατά τον πρόεδρο της ΠΕΦ, η εξωστρέφεια τους. Ωστόσο, «δεν μπορεί να διαιωνίζεται μια κατάσταση στην οποία συνεχίζουμε να εισάγουμε φάρμακα τα οποία μπορούμε να παράγουμε οι ίδιοι», είπε.

«Έχει συντελεστεί οικονομικό έγκλημα εις βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και αν συνεχίσουμε έτσι θα κυκλοφορούν μόνο εισαγόμενα
φάρμακα», προσέθεσε.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνα, οι μειώσεις τιμών στα περισσότερα φάρμακα ξεπερνούν το 60%, ενώ τα φθηνότερα φάρμακα έχουν δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα και από τα ακριβότερα.

Την ίδια ώρα, χάρη στο rebateκαι το clawback, το 50 με 55% από αυτό που τιμολογούν οι εταιρίες αναγκάζονται το πληρώνουν πίσω. «Το παράλογο σύστημα τιμολόγησης πρέπει να αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση», υπογράμμισε ο κ. Τρύφων.

Πάντως, οι επικεφαλής της ΠΕΦ θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον κ. Σαμαρά κατά την οποία θα συζητηθούν 4 σημεία που χρειάζονται διευθέτηση με συγκεκριμένες εγκυκλίους και νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι κοστολογημένες προτάσεις της ΠΕΦ θα έχουν δυνατότητα υλοποίησης εντός 6μηνου.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν αντέχει τα χαράτσια. Θέλουμε αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού (1% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 2,1 δισ. ευρώ συν τη δαπάνη των εμβολίων συν τη δαπάνη που προκύπτει από το 1€ ανά συνταγή).

Το βάρος θα πρέπει να πέσει στα διαρθρωτικά μέτρα για τον έλεγχο συνταγογράφησης, θα πρέπει να τροποποιηθεί το μέτρο της συνταγογράφης βάσει δραστικής ουσίας, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο των προμηθειών για τα νοσοκομεία θα πρέπει να προβλέπει 3 προμηθευτές.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΕΦ, Β. Κάτσο έχει συνταχθεί ένα 5ετές πλάνο για την «Ελλάδα του 2020», που στοχεύει στον υπερδιπλασιασμό της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού φαρμάκου.

«Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στην έρευνα, ήδη επενδύονται 40 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι η διεύρυνση της καινοτομίας που θα επιτρέψει στο ελληνικό φάρμακο να λάβει διεθνώς υψηλά μερίδια», σημείωσε. Όπως τόνισε το ελληνικό φάρμακο είναι το 2ο μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας και στόχος είναι έως το 2020 να είναι 1ο.

Οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το αρνητικό πρόσημο των ελληνικών εταιρειών, να φέρουν άμεσες και έμμεσες επενδύσεις και 2000 νέες θέσεις εργασίας.

Για δεσμεύσεις του Αδ. Γεωργιάδη που δεν υλοποιήθηκαν και για επιλογές που δημιουργούν αναχώματα στην ανάπτυξη του ελληνικού φαρμάκου μίλησε ο Δ. Γιαννακόπουλος. Κλείνοντας την ομιλία του με τη φράση «η αλλαγή έρχεται» ο αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους εργαζόμενους στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δ. Δέμος μίλησε για υφαρπαγή κονδυλίων από τις ελληνικές επιχειρήσεις προς ξένα συμφέροντα. «Στη Γερμανία δεν έχουν κεντρικούς διαγωνισμούς για τα νοσοκομεία αλλά για ομάδες νοσοκομείων, των οποίων οι φαρμακοποιοί καλούν μόνο τους παρασκευαστές με εμπειρία και συνέπεια για συμμετοχή», ανέφερε και πρόσθεσε πως στην Αγγλία, για οποιαδήποτε δραστική ουσία έχουν τουλάχιστον 3 προμηθευτές.

«Είναι 3 διαγωνισμοί που αν δεν υλοποιηθούν 2,5 χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά», είπε ο κ. Δέμος απευθυνόμενος στο Μ. Βορίδη.


Πηγή: virus.com.gr