ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΣτΕ: Συνταγματική και ασφαλής η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία

Συνταγματική και ασφαλής για την υγεία των πολιτών κρίθηκε το απόγευμα της Τρίτης 4 Νοεμβρίου από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία που καθιερώθηκε το 2012.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε όλες τις προσφυγές που είχε καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά καθώς και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Στις προσφυγές τους ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας του 2012 για τον μηχανισμό εφαρμογής της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και τις εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄αριθμ. 3799- 3804/2014 αποφάσεις της υπογραμμίζει ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 4, 5 και 21. Και αυτό γιατί η επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, που επέρχεται με τις υπουργικές αποφάσεις, «δεν υπερβαίνει προδήλως το αναγκαίο μέτρο».

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν προσκρούει ούτε στην Ελληνική Νομοθεσία, αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκές οδηγίες.

Tέλος, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, είναι απορριπτέος ο ισχυρισμός των γιατρών, ότι ο κανόνας της συνατογράφησης με βάση την δραστική ουσία παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος, καθώς εξομοιώνει ανεπίτρεπτα του γιατρούς με τους φαρμακοποιούς.