ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πρόταση της ΠΕΦ για τη Φαρμακευτική Πολιτική

Χρονοδιάγραμμα εξαμήνου θα έχει η πρόταση για τη φαρμακευτική πολιτική που θα καταθέσει στον Υπουργό Υγείας και στα κόμματα της Βουλής, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Τιμές αναφοράς μόνο για τα πρωτότυπα, προτείνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

«Το ελληνικό φάρμακο είναι η λύση», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων ενόψει της σημερινή εκδήλωσης του κλάδου στο Badminton. Πηγαίνοντας τη συζήτηση γύρω από τη φαρμακευτική πολιτική στο επόμενο στάδιο, η ΠΕΦ πρόκειται να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα πρόταση στον Υπουργό Υγείας και στη συνέχεια στα κόμματα.



Η πρόταση θα έχει χρονοδιάγραμμα 6μηνου, ενώ επιτεύξιμος στόχος είναι για την ΠΕΦ η κάλυψη του 70% των αναγκών των Ασφαλιστικών Ταμείων και του 50% των Δημόσιων Νοσοκομείων με φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα.

Η υιοθέτηση των προτάσεων μπορεί να προσφέρει ποιοτικά φάρμακα, χαμηλότερη συμμετοχή για τους ασφαλισμένους και νέα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων. Στη συνέχεια μπορεί να φέρει νέες θέσεις εργασίας αλλά και κέρδη που θα επενδυθούν και πάλι στην έρευνα. Πρόκειται για ένα «win-win» σενάριο σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Η απομάκρυνση από την υπερβολή των 5,2 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη ήταν θετική εξέλιξη, αλλά πλέον βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων.

«Η Φαρμακευτική Δαπάνη βρίσκεται 30% κάτω από το μ.ο. της κατά κεφαλήν δαπάνης της Ευρώπης», σημείωσε και πρόσθεσε πως το ύψος της δαπάνης θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, δηλαδή να αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, συν 70 εκατ. ευρώ από το μέτρο του «1 € ανά συνταγή», συν τους ανασφάλιστους και τα εμβόλια. Προσέθεσε, δε, πως στα νοσοκομεία δημιουργούνται «μονοπώλια» με έναν προμηθευτή, λόγω του τρόπου διενέργειες των διαγωνισμών.

«Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα άλλων χωρών σε λίγο χρονικό διάστημα. Η τιμές δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Κωλέτης.

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος της ΠΕΦ, Βασίλης Πενταφράγκας προσδιόρισε την κατεύθυνση της πρότασης της φαρμακοβιομηχανίας στην τιμολόγηση. Στις περισσότερες χώρες τιμές αναφοράς (referencepricing) εφαρμόζονται μόνο για τα onpatentφάρμακα, ενώ για offpatentκαι γενόσημα η τιμολόγηση βασίζεται σε πολιτικές που πηγάζουν από το σύστημα αποζημίωσης και αφορούν σε clusterφαρμάκων.

«Οι ασθενείς δεν είναι δύο ταχυτήτων. Με την ίδια σοβαρότητα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι, ανεξαρτήτως της πάθησης τους», τόνισε και εκτίμησε πως με την πρόταση της ΠΕΦ θα ελαφρύνει η συμμετοχή των ασφαλισμένων.


Πηγή: virus.com.gr