ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έκθεση Κομισιόν: Στο ναδίρ νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα

Αρνητική είναι για την χώρα μας η έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με το ύψος της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Σύμφωνα με την αξιολόγηση η Ελλάδα βρίσκεται στο "κόκκινο" στη φαρμακευτική δαπάνη, καταλαμβάνοντας την θλιβερή αρνητική πρωτιά μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, ενώ αυστηρές προειδοποιήσεις από πλευράς Κομισιόν γίνονται και για τη νοσοκομειακή δαπάνη που απορροφά το 3,1% του ΑΕΠ, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 2,9%..
Στη γενική κατάταξη του επιπέδου Υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι "κάτω από τη βάση", αφού αξιολογείται ως 15η στις 28 χώρες.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται, δε, και η μεγάλη αρνητική επίπτωση που επιφέρει στα δημοσιονομικά της Ελλάδας η γήρανση του πληθυσμού που οδηγεί σε δαπάνες που σχετίζονται με την ηλικία, κυρίως για συνταξιοδότηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μακροχρόνια φροντίδα.
1dapani
Πίνακας: πηγή εφημερίδα "Ημερησία"
Επίσης στην Ελλάδα το 54,8% του συνόλου των δημόσιων δαπανών για την Υγεία κατευθύνονται στο ΕΣΥ, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι στο 46,2%. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, στην χώρα μας αντιστοιχούν 4,1 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους με την πληρότητα στο ΕΣΥ να είναι στο 73% (με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 75%).
Στη φαρμακευτική δαπάνη τα νούμερα είναι απλά τραγικά. Η Ελλάδα είναι μακράν τελευταία με το 1,9% του ΑΕΠ να κατευθύνεται στην φαρμακευτική δαπάνη, όταν η δεύτερη χειρότερη χώρα (Ιρλανδία) είναι στο 1,2% και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος στο 0,9%.
2dapani
Πίνακας: πηγή εφημερίδα "Ημερησία"
Αρνητικές επιδόσεις καταγράφει η Ελλάδα και σε ό,τι αφορά το ποσοστό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης επί του συνόλου των δαπανών για την Υγεία, νούμερο που ανέρχεται στο 32,9% τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι πολύ κάτω κάτω από το μισό! (14,8%)
Ακόμα και το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων κατρακύλησε στα 77,8 χρόνια για τους άνδρες και στα 82,3 χρόνια για τις γυναίκες.


Πηγή:  onmed.gr