Νέα μέτρα για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, καθώς μέχρι σήμερα όλες οι προσπάθειες δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον μνημονιακό στόχο που έχει τεθεί, το ποσοστό χρήσης γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας θα έπρεπε να είναι στο 60% της συνολικής κατανάλωσης. Ωστόσο, μόλις δύο στα δέκα φάρμακα που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι γενόσημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ αφορούν στην «πριμοδότηση» γιατρών και φαρμακοποιών, εφόσον εμφανίσουν... υψηλές επιδόσεις στη χρήση γενοσήμων. Συγκεκριμένα, οι γιατροί που θα τα καταφέρουν εξαιρούνται από το πλαφόν συνταγογράφησης που ισχύει κάθε μήνα για όλες τις ειδικότητες, «ανοίγει» δηλαδή το πλαφόν στη μηνιαία δαπάνη συνταγογράφησης.
Αντίστοιχα, κίνητρα εξετάζεται να δοθούν και στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν κανένα λόγο να προωθήσουν γενόσημα φάρμακα, αφού φάρμακα με υψηλότερη τιμή όπως, για παράδειγμα, πρωτότυπα φάρμακα, προσφέρουν μεγαλύτερη ρευστότητα στο ταμείο τους.
Σημειώνεται ότι παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων, η διείσδυσή τους στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε μόνο κατά 1,5 με 2 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπρόσθετα, η πρόσφατη θέσπιση ελάχιστου ορίου συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας (γενοσήμων και off patent) ανά γιατρό, που θα βοηθούσε στην αύξηση της χρήσης γενοσήμων προσέκρουσε σε απόφαση του ΣτΕ, το οποίο τον περασμένο Αύγουστο αποφάσισε την προσωρινή αναστολή του.
Ευρωπαϊκή «στροφή» στα γενόσημα Η «στροφή» στα γενόσημα δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία. Μόλις στις 17 Σεπτεμβρίου το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο δημοσίευσε έκθεση, στην οποία μεταξύ των άλλων διαπίστωσε την υστέρηση της Γαλλίας σε σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονές της στη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων.
Σύμφωνα με τους Γάλλους ελεγκτές η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος της κοινωνικής ασφάλισης. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται η υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου της δεκαετίας του 1990, το οποίο θέτει στους γιατρούς στόχους συνταγογράφησης γενοσήμων, προβλέποντας μείωση της αμοιβής τους σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων. Το συγκεκριμένο μοντέλο προβλέπει μάλιστα περιορισμούς στους προϋπολογισμούς συνταγογράφησης, δημιουργώντας οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για την επιλογή οικονομικότερων φαρμάκων. Σε περίπτωση δηλαδή υπέρβασης συγκεκριμένων ορίων, οι γιατροί διατρέχουν τον κίνδυνο να κληθούν να επιστρέψουν μέρος της αμοιβής τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί αναγκαία την αναθεώρηση της στρατηγικής κινήτρων για τη χρήση γενοσήμων και προτείνει μια πολιτική γενοσήμων με έμφαση:
1. Στην αναθεώρηση της επιπλέον αμοιβής (bonus) που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί κάθε φορά που χορηγούν ένα γενόσημο φάρμακο.
2. Στην αύξηση του αριθμού των εμπορικά διαθέσιμων γενόσημων φαρμάκων.
3. Στην παροχή κινήτρων στους γιατρούς για συνταγογράφηση γενοσήμων.
Κύκλοι του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου σημειώνουν επίσης την ανάγκη να εξορθολογιστούν οι αμοιβές και τα κίνητρα των φαρμακοποιών για την προώθηση των γενοσήμων, με τη δυνατότητα επιλογής της εμπορικής τους ονομασίας σε συνδυασμό με τη χρήση τιμών αναφοράς, ώστε να επιλέγονται φθηνότερα φάρμακα, ενώ σε περίπτωση που χορηγούνται ακριβότερα να καλύπτονται από τους ασθενείς.
Στη συγκεκριμένη έκθεση τονίζεται η ανάγκη και η σπουδαιότητα ανάπτυξης των γενοσήμων φαρμάκων για τη Γαλλία. Κι αυτό, γιατί περισσότερα από τα μισά φάρμακα που συνταγογραφούνται στη συγκεκριμένη χώρα δεν έχουν αντίστοιχα γενόσημα. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 39% από τις στατίνες (δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της χοληστερόλης) που συνταγογραφούνται αντιστοιχούν σε γενόσημα φάρμακα, τη στιγμή που το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στη Γερμανία στο 96%, στη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 73% και στη Νορβηγία στο 72%. Επιπλέον, σύμφωνα με τους Γάλλους ελεγκτές, κατά το διάστημα από το 2010 έως το 2013, το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων που καλύπτονται από τη δημόσια ασφάλιση αυξήθηκε κατ' όγκο στη Γερμανία από 50% σε 75%, ενώ στη Γαλλία η αντίστοιχη αύξηση ήταν από 24% στο 31%.
ΟΟΣΑ Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, τα γενόσημα φάρμακα αντιπροσωπεύουν σε όγκο τα τρία τέταρτα της φαρμακευτικής αγοράς στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δανία, ενώ στη Γαλλία μόλις το ένα τέταρτο. Τα γενόσημα φάρμακα αντιπροσωπεύουν το 21,5% των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τη γαλλική κοινωνική ασφάλιση και αγοράζονται από τα γαλλικά φαρμακεία, ενώ λιγότερο από το ένα στα τρία πακέτα των φαρμάκων που αποζημιώνονται είναι γενόσημο.
Ρευστότητα
Κίνητρα εξετάζεται να δοθούν και στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν κανένα λόγο να προωθήσουν γενόσημα φάρμακα, αφού φάρμακα με υψηλότερη τιμή όπως, για παράδειγμα, πρωτότυπα, προσφέρουν μεγαλύτερη ρευστότητα στο ταμείο τους.
Κίνητρα εξετάζεται να δοθούν και στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι σήμερα δεν έχουν κανένα λόγο να προωθήσουν γενόσημα φάρμακα, αφού φάρμακα με υψηλότερη τιμή όπως, για παράδειγμα, πρωτότυπα, προσφέρουν μεγαλύτερη ρευστότητα στο ταμείο τους.
Διείσδυση
Παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων, η διείσδυσή τους στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε μόνο κατά ενάμιση με δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων, η διείσδυσή τους στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε μόνο κατά ενάμιση με δύο ποσοστιαίες μονάδες.
Πηγή: imerisia.gr