ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Διονύσης Ευγενίδης: «Τα τεφτέρια στα φαρμακεία ζουν και βασιλεύουν»

Ζουν και βασιλεύουν τα τεφτέρια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Όπως δηλώνει σε συνέντευξη του στη "ΜτΚ" ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Διονύσης Ευγενίδης, πολλοί ασθενείς ζητούν από τους φαρμακοποιούς να σημειώσουν στο τεφτέρι το ποσό που αναλογεί στο φάρμακο το οποίο χρειάζονται, ώστε να εξοφλήσουν το χρέος, μόλις μπορέσουν να βρουν χρήματα και γιατρό να τους συνταγογραφήσει το σκεύασμα.

Επιπλέον επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια τα φαρμακεία έχουν δεχτεί πολλά πλήγματα εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής. Μάλιστα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ έχουν συσσωρευτεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φαρμακεία που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και απειλούνται με λουκέτο.


Το θέμα του φετινού PHARMA point είναι "Το ελληνικό φαρμακείο σήμερα: ευκαιρίες και απειλές". Ποιες είναι οι ευκαιρίες και ποιες οι απειλές στην εποχή που διανύουμε; 



Έχουμε δεχτεί πολλά πλήγματα στη λειτουργία των φαρμακείων τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της έλευσης της τρόικας και της επιβολής του μνημονίου. Χάσαμε πάρα πολλά και υπάρχουν και κάποια ακόμη που είναι σε κίνδυνο, με σπουδαιότερο την πώληση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από άλλα κανάλια, κάτι που ζητείται από την τρόικα και για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Ωστόσο μέσα στην κρίση γεννιούνται και ευκαιρίες.

Η βασική ευκαιρία είναι ότι δίνεται η δυνατότητα του εκσυγχρονισμού των φαρμακείων, του προσανατολισμού τους σε διαφορετικά αντικείμενα, τα οποία είχαν παραμεληθεί τόσο καιρό, όπως η παροχή υπηρεσιών στον ασθενή. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αναδείξουμε περισσότερο το ρόλο του φαρμακοποιού ως επιστήμονα, καθώς δεν είναι ένας απλός μεταπωλητής φαρμάκων, αλλά ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεται ο ασθενής, για να κάνει μία πρώτη προσέγγιση στο πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί. Συνεπώς οι φαρμακοποιοί πρέπει να ειδικευτούμε περισσότερο στο κομμάτι της προσέγγισης των ασθενών και των προβλημάτων τους και να τους παρέχουμε τις κατάλληλες προτάσεις, για να μπορέσουμε να τους ανακουφίσουμε.


Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζουν τα ηλεκτρονικά φαρμακεία. Πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν; 


Ηλεκτρονικά φαρμακεία δεν υπάρχουν.
Υπάρχουν ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) τα οποία πουλάνε και είδη που υπάρχουν στα φαρμακεία. Σε καμία περίπτωση όμως στην Ελλάδα, γιατί απαγορεύεται από το νόμο, αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πουλάνε φάρμακα. Πουλάνε κρέμες, παραφάρμακα και συμπληρώματα διατροφής.


Εκμεταλλεύονται το κενό του νόμου και παρουσιάζονται σαν φαρμακεία, για να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη που έχει το κανονικό φαρμακείο. Δεν υπάρχει συμβουλή ούτε έλεγχος του φαρμακοποιού για το τι παίρνει κάποιος και πώς το χρησιμοποιεί. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ψηφιστούν νόμοι που θα βάλουν μία τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα. Συνεπώς θα υπάρχουν ηλεκτρονικά φαρμακεία, που θα είναι πιστοποιημένα, θα διευθύνονται από φαρμακοποιό, που ήδη έχει φαρμακείο, και θα μπορούν να πωλούν και ΜΥΣΥΦΑ, πάντα υπό την εποπτεία του αδειούχου φαρμακοποιού. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι μία πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, αλλά οφείλουμε να τη βάλουμε σε τέτοιους κανόνες, ώστε να είναι ασφαλής για την υγεία του κόσμου.


Η πολιτική της κυβέρνησης έχει αναγκάσει τους πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσουν τα φάρμακα τους. Συνεχίζουν να υπάρχουν τεφτέρια στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης; 


Φυσικά υπάρχουν τεφτέρια στα φαρμακεία, τα οποία φουσκώνουν χρόνο με το χρόνο. Υπάρχουν τεφτέρια δύο ειδών.

Στην πρώτη κατηγορία παίρνει ο ασθενής ένα φάρμακο δανεικό, το οποίο χρωστά και θα πάει να το γράψει αργότερα, γιατί αδυνατεί να κλείσει ραντεβού σε γιατρό, αφού δεν βρίσκει, καθώς είναι πολύ λίγοι όσοι είναι πια συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης τα περισσότερα ιατρεία του ΠΕΔΥ είναι λίγα, για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, και οι πολίτες δυσκολεύονται να βρουν ιδιώτες συμβεβλημένους που δεν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν επισκέψεων, ώστε να γράψουν τα φάρμακά τους, χωρίς να πληρώσουν επίσκεψη. 


Στη δεύτερη κατηγορία των τεφτεριών γράφονται τα χρήματα που χρωστά ο κόσμος είτε από φάρμακα που έχει αγοράσει εξ ολοκλήρου από την τσέπη του είτε ακόμη και από τη συμμετοχή που καλείται να πληρώσει. Η κατάσταση αυτή αφορά κυρίως ηλικιωμένους που παίρνουν μικρή σύνταξη, η οποία εξανεμίζεται τις πρώτες ημέρες του μήνα. Οπότε ό,τι φάρμακα χρειαστούν για τον υπόλοιπο μήνα τα δανείζονται και περιμένουν τις αρχές του επόμενου μήνα, για να μπορέσουν να τα πληρώσουν.

Στα σκαριά βρίσκεται n διανομή φαρμάκων κατ' οίκον σε χρόνια πάσχοντες.
Πώς κρίνετε αυτήν την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας; 


Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι είναι πολλά τα φαρμακεία και πολύ καλά κατανεμημένα σε όλη την επικράτεια. Ασφαλώς και είναι καλύτερο για κάποιον να πάρει το φάρμακο του από το φαρμακείο της γειτονιάς του, το οποίο θα το βρει εύκολα και με τη συμβουλή του φαρμακοποιού του, παρά με ένα κούριερ που θα του το στείλουν από μιαν άλλη πόλη, όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσε να έχει χρησιμότητα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, αλλά στη χώρα μας περισσότερο εγκυμονεί κινδύνους, παρά θα ωφελήσει. Είναι καλό να υπάρχει ένα φίλτρο στη διανομή του φαρμάκου, όπως είναι το χέρι του φαρμακοποιού, ο οποίος ξέρει και μπορεί να ελέγξει τι άλλα φάρμακα παίρνει ο ασθενής και τι παρενέργειες έχουν. Όλα αυτά παύουν να υπάρχουν με τη διανομή με κούριερ κι άρα εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: Μακεδονία της Κυριακής