ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ.Θεοδοσιάδης: «Φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα: Ο μεγάλος ασθενής»

Λόγω του γεγονότος ότι τις τελευταίες ημέρες έχει έλθει στην επικαιρότητα το θέμα του ΦΠΑ και επιπλέον αγγίζει και τα φάρμακα, καθώς βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση το αν θα επέλθει αλλαγή ή όχι, αναδημοσιεύουμε σχετικό άρθρο του Κυριάκου Θεοδοσιάδη που αρχικά δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Δημοκρατία στις 14 Σεπτεμβρίου 2014 και είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα του ΦΠΑ στα φάρμακα και σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

Το σημαντικότερο αγαθό του ανθρώπου, η υγεία, είναι αυτή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τη θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας από το 2010. Από τότε που ξεκίνησε ο Γολγοθάς όλων των Ελλήνων, η πλέον ευπαθής ομάδα, αυτή των ασθενών και των ηλικιωμένων, δέχτηκαν απανωτά χτυπήματα στο εισόδημά τους προσπαθώντας να διαφυλάξουν την υγεία τους. Είναι αλήθεια ότι, η πραγματικά υπερβολική, κρατική φαρμακευτική δαπάνη του 2009 ύψους 5 δις Ευρώ, έπρεπε να μειωθεί.

Το διαθέσιμο ποσό για τη φαρμακευτική περίθαλψη συνδέθηκε με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 1%. Παράλληλα όμως, το ΑΕΠ λόγω της ύφεσης της Εθνικής οικονομίας μειώθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα το 1 % να υπολογίζεται επί πολύ μικρότερου ποσού. Τελικά, το ποσό που απομένει για τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων ασφαλισμένων προσεγγίζει με το ζόρι τα 2 δις Ευρώ ποσό που θεωρείται από όλους τους ειδικούς ότι κινείται στα όρια του επικίνδυνου για τη Δημόσια Υγεία.



Για να επιτευχθεί ο «στόχος» αυτός, ο πέλεκυς έπεσε βαρύς επί δικαίων και αδίκων. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, εν πολλοίς υπεύθυνες για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, δέχτηκαν τα πρώτα χτυπήματα, αλλά τόσο το μέγεθος τους όσο και η δύναμη τους, περιόρισαν τις απώλειές τους σε υποφερτά γι' αυτές επίπεδα. Οι φαρμακοποιοί δεχτήκαμε πολλαπλά χτυπήματα και αυτή τη στιγμή αγωνιζόμαστε για την επιβίωση των οικογενειών και των φαρμακείων μας.


Οι Ασφαλισμένοι, όλο αυτό το διάστημα, χωρίς να έχουν δυνατότητα αντίδρασης, πλήρωσαν, περισσότερο απ' όλους, το μάρμαρο της μειωμένης φαρμακευτικής χρηματοδότησης. Αρχικά είδαν την εφαρμογή δύο καταλόγων με φάρμακα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους. Τα φάρμακα που συμπεριλαμβάνονται στους δυο αυτούς καταλόγους αυξάνονται συνέχεια και σε αριθμό αλλά και σε τιμή, με αποτέλεσμα να καλούνται οι ασθενείς να πληρώνουν συνεχώς περισσότερα χρήματα γι' αυτά. Στη συνέχεια αναθεωρήθηκε η λίστα με τις παθήσεις που δικαιούταν μειωμένης (10%) ή μηδενικής συμμετοχής.


Έτσι, ασφαλισμένοι που δεν πλήρωναν καθόλου συμμετοχή για τα φάρμακά τους, κλήθηκαν να συμμετέχουν στην αξία των φαρμάκων που χρειάζονται.
Αργότερα τα ασφαλιστικά ταμεία άρχισαν να αποζημιώνουν για το κάθε φάρμακο μια χαμηλή τιμή και τη διαφορά μεταξύ της τιμής αυτής και της τιμής του φαρμάκου που συνταγογράφησε ο γιατρός, την μοιραζόταν ο ασφαλισμένος με τον ΕΟΠΥΥ. Αναμενόμενο ήταν να ακολουθήσει η απόφαση ότι τη διαφορά αυτή πρέπει να την επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος με αποτέλεσμα το ποσό που καταβάλει σαν συμμετοχή, να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.


Στην προσπάθεια μείωσης της δαπάνης θεσμοθετήθηκε και η υποχρέωση καταβολής 1 Ευρώ από τους ασφαλισμένους για κάθε συνταγή που εκτελείται. Έτσι, παρατηρήθηκε το παράδοξο, μετά την επιβολή του μνημονίου, οι τιμές των φαρμάκων να μειωθούν κατά 50% και ταυτόχρονα η συμμετοχή των ασφαλισμένων για την απόκτησή τους, να εκτοξευθεί στα ύψη! Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση θα πρέπει η πολιτεία να κινηθεί σε δύο άξονες. Ο ένας είναι απλός και τον έχω διατυπώσει και παλαιότερα. Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των τιμών των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Είναι κάτι που ακολουθείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα και κάποτε θα πρέπει να υιοθετηθεί και στη χώρα μας. Κάποτε θα πρέπει να αντιληφθούμε το παράλογο του να πληρώνει το κράτος φόρο στον εαυτό του! Παράλληλα, με μια μικρή αύξηση της τάξης του 10% στον προϋπολογισμό της υγείας θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε στοιχειωδώς το επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης.


XΩPA                    ΦΠΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ                             0% 
ΜΑΛΤΑ                                 0% 
ΜΕΓ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ                   0% 
ΓΆΛΛΙΑ                                  2,1% 
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ                 3% 
ΙΣΠΑΝΙΑ                                4% 
ΚΡΟΑΤΙΑ                               5% 
ΚΥΠΡΟΣ                                5% 
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ                           5% 
ΟΥΓΓΑΡΙΑ                              5% 
ΒΕΛΓΙΟ                                  6% 
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ                        6%

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία