ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Δ. Δέμος: Το ελληνικό φάρμακο είναι η λύση για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

Την ανάγκη να επικεντρωθεί η πολιτεία στον εξορθολογισμό της κατανάλωσης του φαρμάκου στη χώρα μας με την αύξηση της διείσδυσης των ελληνικού φαρμάκου στην αγορά και όχι να προχωράει σε οριζόντιες μειώσεις των τιμών επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δημήτρης Δέμος από το βήμα του Athens Health Forum.


« Είτε on patent είτε off patent τα μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης των φαρμάκων – που είναι το 80%-στην ελληνική αγορά το κατείχαν και συνεχίζουν να κατέχουν τα πρωτότυπα σκευάσματα ,ακόμα κι αν υπάρχουν τα αντίστοιχα γενόσημα που συνολικά καλύπτουν μόλις το 18% της αγοράς. Αυτό αποτελεί ένα μοντέλο λειτουργίας της αγοράς που υπήρχε και προ κρίσης και εκτόξευσε πριν την εφαρμογή του μνημονίου την φαρμακευτική δαπάνη πάνω από 6 δις ευρώ.» ανέφερε ο κ. Δέμος και πρόσθεσε "σήμερα προσπαθούμε να συμαζέψουμε την δαπάνη και τελικά γίνονται οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και δεν επικεντρωνόμαστε στην κατανάλωση."


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ για να συγκρατηθεί το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που παράγει ποιοτικό φάρμακο σε χαμηλότερες τιμές ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά " Το ελληνικό φάρμακο αποτελεί λύση για τον εξορθολογιμσό της φαρμακευτικής δαπάνης"


Επίσης τόνισε ότι « Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προσφέρει στη χώρα θέσεις εργασίας την ενισχύει με την φορολογία που πληρώνει και τις εξαγωγές ενώ έχει κάνει επενδύσεις πάνω από 1,5 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή το σύστημα τιμολόγησης των γενοσήμων μας αναγκάζει να ρίχνουμε τόσα χαμηλά τις τιμές ανακόπτοντας την διείσδυσή μας στην ελληνική αγορά αλλά και την εξαγωγική μας δραστηριότητα.»

Πηγή: Υγεία 360