ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Άδικη η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για όριο στη συνταγογράφηση σύμφωνα με ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Απολύτως λανθασμένη και άδικη είναι η απόφαση που έβγαλε ο ΕΟΠΥΥ για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στο 80% που είχε ο ίδιος γιατρός τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί μάλιστα διατυπώνουν τα εξής επιχειρήματα:
  • Πώς γίνεται ενώ διπλασιάζονται οι επισκέψεις σε 400 το μήνα, να πρέπει η συνταγογράφηση να είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι που είχαμε 200 επισκέψεις; 
  • Ήδη πολλοί ιατροί ενώ δεν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν επισκέψεων, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, καθώς έχουν συμπληρώσει την επιτρεπόμενη δαπάνη συνταγογράφησης.
  • Με τη θέσπιση του πλαφόν οι γιατροί οδηγούνται στο να μην συνταγογραφούν σε ασθενείς που έχουν ανάγκη λήψης ακριβών φαρμάκων (μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, κλπ) γιατί θα συμπληρωθεί γρήγορα το όριο επιτρεπόμενης δαπάνης για φάρμακα. 
  • Κάθε έτος δεν έχει την ίδια νοσηρότητα πχ λοιμώξεις αναπνευστικού
  • Ο γιατρός δεν έχει τον ίδιο αριθμό ασθενών κάθε έτος. Με την ρύθμιση απαγορεύεται ουσιαστικά η αύξηση των ασθενών ενός γιατρού!
  • Με το πλαφόν συνταγογράφησης που θεσπίστηκε, όσοι υπερσυνταγογραφούσαν το 2013 δικαιώνονται και επιβραβεύονται αφού μπορούν να ξαναγράφουν όσες συνταγές έγραφαν πέρυσι (έστω κατά 20% μειωμένες), ενώ οι γιατροί που περιόρισαν την συνταγογράφηση το 2013 τιμωρούνται, καθώς δεν θα τους επιτρέπεται να έχουν αύξηση προσέλευσης ασθενών στο ιατρείο τους κι άρα αύξηση της δαπάνης συνταγογράφησης.
Η πρόταση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προς το υπουργείο προκειμένου να υπάρχει έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης είναι να εφαρμοσθεί το πλαφόν στην μέση αξία συνταγής ανά ειδικότητα ή στην μέση δαπάνη ανά ασθενή.

Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο, είναι υποχρεωτικό και απορρέει από τον νόμο 4046/2012 (ΦΕΚ 28/Α/2012), ο οποίος αναφέρει «…εάν η μηνιαία παρακολούθηση της δαπάνης δείξει ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών δεν παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε η φαρμακευτική κατανάλωση να διατηρηθεί υπό έλεγχο…».

Όπως ήδη προβλέπεται από την υπουργική απόφαση τα όρια δαπάνης ανά ιατρό επαναπροσδιορίζονται στην διάρκεια του έτους ανάλογα με το παραγόμενο έργο του και την εξέλιξη της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, ειδικότερα για τις κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται στον θετικό κατάλογο νέα φάρμακα.

Για την εξυπηρέτηση των ιατρών και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του μέτρου, όπως επισημαίνει ο ΕΟΠΥΥ, συστάθηκε και λειτουργεί η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου plafoniatroi@eopyy.gov.gr. Στην συγκεκριμένη διεύθυνση μπορούν να απευθυνθούν οι ιατροί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον προϋπολογισμό τους ή έχουν ενστάσεις για τον τρόπο εφαρμογής ή επιθυμούν να καταθέσουν την όποια ιδιαιτερότητα που εμποδίζει την υλοποίηση της απόφασης. Ενδεικτικά μπορεί να απευθυνθεί ένας ιατρός που έκανε έναρξη επαγγέλματος μέσα στο 2013 ή ένας ειδικευόμενος ιατρός που του απονεμήθηκε ειδικότητα μέσα στο 2013 ή να δηλωθεί αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες ή αύξηση των επισκέψεων από 200 σε 400 και άλλες περιτπώσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ, υπογραμμίζει πως θα παρακολουθήσει την εφαρμογή του μέτρου και θα λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την διασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων αλλά και για την δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των ιατρών συνεργατών του.

Πηγή: healthview.gr