ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οταν το φάρμακο γίνεται... φαρμάκι

Φάρμακο ή φαρμάκι; Η διαφορά είναι μικρή και διακριτή μόνο από ειδικούς. Η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας είναι μία πολύ λεπτή υπόθεση, η οποία στηρίζεται στην αρχή της σχέσης κόστους - ωφέλειας. Με απλά λόγια, ο γιατρός χορηγεί το φάρμακο, γνωρίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό. «Μετράει», όμως, εάν η βλάβη αυτή είναι σημαντικά μικρότερη από το όφελος που θα υπάρξει στον ασθενή και αποφασίζει ανάλογα.
Κανένας μη ειδικός δεν είναι σε θέση να «μετρήσει» σωστά τη συγκεκριμένη σχέση. Ας μην το ξεχνάμε αυτό, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, με τις πολλές ιώσεις και τη γρίπη.
Τα φάρμακα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα, εάν η λήψη τους γίνεται με σύσταση του... γείτονα ή μιας... γνωστής. Οι Έλληνες φημιζόμαστε για τη συχνότητα αυτοθεραπείας, η οποία ξεπερνά κάθε όριο. Παίρνουμε χωρίς σύσταση ειδικού και για...


ψύλλου πήδημα ακόμη και αντιβιοτικά, τα οποία Οι Έλληνες φημιζόμαστε για τη συχνότητα αυτοθεραπείας καθώς παίρνουμε χωρίς σύσταση ειδικού και για... ψύλλου πήδημα ακόμη και αντιβιοτικά είναι άκρως εξειδικευμένα φάρμακα. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας είναι πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών και -ως συνέπεια αυτού- πρώτη και σε εμφάνιση πολυανθεκτικών μικροβίων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ακόμη και «αθώα» φάρμακα, που βρίσκονται σε κάθε ντουλάπι, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες, εάν δεν χορηγηθούν σωστά. Συγκεκριμένα: Παρακεταμόλη: Εξακολουθεί να παραμένει η πλέον κοινή αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στις αναπτυγμένες χώρες, όπως προκύπτει από αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Βιταμινούχα παρασκευάσματα: Στην Αγγλία, οι επιστημονικές εταιρείες έχουν εκδώσει σειρά προειδοποιήσεων προκειμένου να αποτρέψουν τον υψηλό κίνδυνο θανάτου, ειδικά σε ηλικιωμένες κυρίες, οι οποίες χρησιμοποιούν βιταμινούχα παρασκευάσματα ταυτόχρονα με τις αγωγές οστεοπόρωσης.
Φολικό οξύ: Σειρά επιστημονικών άρθρων δίνει έμφαση στον ρόλο του φολικού οξέος, το οποίο ως συμπλήρωμα διατροφής έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκινογενέσεων Συμπληρώματα διατροφής: Σύνοψη από μια σειρά επιστημονικών άρθρων δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον βρετανικό Τύπο, σχετικά με την κατανάλωση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων διατροφής. Μια σειρά φαρμάκων για το απλό κρυολόγημα, τα οποία χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, περιέχουν ποσότητες μεθαμφεταμίνης, ικανές να απορυθμίσουν την αντιυπερτασική αγωγή μεγάλου ποσοστού ανθρώπων.
Σε μια σειρά άλλων σκευασμάτων οι ίδιες δραστικές ουσίες συνδυάζονται με καφεΐνη και έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση στην υγεία των χρηστών Σπρέι: Μεγάλοι οργανισμοί, όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τη χρήση κοινών σπρέι για τη βουλωμένη μύτη. Από τα εν λόγω σκευάσματα παρασκευάζονται εύκολα παράνομες διεγερτικές ουσίες.
Αντιόξινα σκευάσματα: Η χρήση τους, μαζί με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, οδηγεί σε πλήρη αδρανοποίησή της. Αυτό θα μπορούσε να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο σε αγωγή με αντιπηκτικά ή άλλους καρδιολογικούς συνδυασμούς φαρμάκων Γκρέιπφρουτ διαίτης: Η εκτεταμένη χρήση γκρέιπφρουτ -για λόγους δίαιτας- επηρεάζει το κυτόχρωμα Ρ450 και αναστέλλει το CYT3A4 στο ήπαρ. H βιολογική αυτή διαδικασία δεν επιτρέπει να μεταβολιστούν οι περισσότερες κατηγορίες θεραπευτικών αγωγών με αποτέλεσμα τα φάρμακα να παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα.
Κανείς δεν μπορεί να καθορίσει, σε συγχορήγηση με γκρέιπφρουτ τη δόση, τις παρενέργειες και τα τυχόν θανατηφόρα αποτελέσματα! Παρόμοια αποσταθεροποιητική δράση έχει και το περιβόητο «σπαθόχορτο», το οποίο ακόμα συστήνεται στη λαϊκή θεραπευτική για κατάθλιψη και περιέχεται σε αντιαγχωτικά τσάγια.


Πηγή: Εφημερίδα Έθνος