ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΠΦΣ: Αντιεπιστημονικό και Επικίνδυνο να πωλούνται τα ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ

Αθήνα, 9/1/2014


Χ. Παπανικολάου: Δεν μπορεί να είναι τα φάρμακα δίπλα στο γιαούρτι.
Η γενική γραμματέας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, συμφώνησε με την άποψη των φαρμακοποιών ότι τα ΜΥΣΥΦΑ, δεν πρέπει να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

Μιλώντας το πρωί στην Δημόσια Τηλεόραση
(link στο 07.30) επισήμανε μεταξύ άλλων πως :

«Το υπουργείο Υγείας δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό το σημείο. Ο κ. Θεοδοσιάδης, ξέρει πολύ καλά ότι επί έναν σχεδόν χρόνο έκανα μεγάλη προσπάθεια να βγουν εκτός φαρμακείων, τα λιγότερο δυνατά, όχι φάρμακα αλλά συμπληρώματα διατροφής. Ως γραμματέας Υγείας και ως γιατρός συμφωνώ απόλυτα. Δεν θα συμβεί.


Δεν μπορεί ο καταναλωτής, ο πωλητής, να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ να βάζει το φάρμακο σε ένα καρότσι δίπλα στο γιαούρτι. Υπάρχει ο κατάλογος που καθορίζει ο ΕΟΦ, που αναφέρεται στην αντίστοιχη υπουργική απόφαση. Μόνο τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα διατίθενται σε ειδικά ράφια στα σούπερ μάρκετ. Δώσαμε μάχη να έχουν ταμπέλα από πάνω που θα λέει ότι είναι συμπληρώματα διατροφής» 


Προηγουμένως για το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ τοποθετήθηκε και παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης καταγγέλλοντας πως :

«Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός. Υπήρξε έκθεση του ΟΟΣΑ που υιοθέτησε ο υπ. Ανάπτυξης και κρίνει ότι περίπου 1.000 φάρμακα θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ σε ελεύθερη τιμή.
Αυτό είναι αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο. Είναι τα φάρμακα που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, depon, ασπιρίνες, ponstan, αντιόξινα και σιρόπια αντιβηχικά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αναρωτιέμαι ποιος το επιβάλλει αυτό;
Ποιο πρόβλημα θα καλύψει; Θα ενισχύσει απλά την ρευστότητα των σούπερ μάρκετ»


Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ρωτήθηκε και για την απόφαση να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ, βρεφικά γάλατα, με το σκεπτικό ότι έτσι μειώθηκε και η τιμή τους «Αυτό είναι το μεγάλο ψεύδος που επικαλείται ο κ. Χατζηδάκης», απάντησε ο κ. Θεοδοσιάδης. Και συνέχισε : «Από τα 40 βρεφικά γάλατα μέχρι έξι μηνών, μόνο σε δυο έπεσε η τιμή και τα υπόλοιπα 38 γάλατα δεν τα διαθέτουν γιατί ανέβηκε η τιμή τους. Δεν είναι θέμα τιμής τελικά… Ζούμε σε κρίση και οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν».

Ο κος Θεοδοσιάδης επανήλθε στο ζήτημα των ΜΥΣΥΦΑ τονίζοντας ότι :

«Κάτι περίπτερα που πουλάνε ασπιρίνες ή άλλα χαπάκια είναι παράνομο. Να νομιμοποιήσουμε το παράνομο; Έρχεται η πολιτεία να νομιμοποιήσει το παράνομο; Η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ είναι επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία.

Κινδυνεύει η γιαγιά, ο παππούς, ένα παιδάκι που θα βάλει στο καρότσι και δυο σιρόπια και θα τα πίνει.

Το λέει και ο ΕΟΦ στην καμπάνια του, δεν υπάρχει αθώο και αβλαβές φάρμακο. Βλέπουν τα συμφέροντα ότι τελειώνει η Τρόικα και προσπαθούν να αρπάξουν… Θέλουν τα σούπερ μάρκετ να βάλουν φάρμακα και να καταστρέψουν τα 12.000 φαρμακεία
»

  

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος