ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Προ των πυλών δύο νέα όπλα κατά του καρκίνου

Σοβαρές ελπίδες για την καταπολέμηση του καρκίνου δημιουργούν οι δύο νέες ανακαλύψεις των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Κορνέλ, που ανακοίνωσαν ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της νόσου. Με δύο σημαντικές εξελίξεις στη μάχη κατά του καρκίνου ξεκινάει το 2014. καθώς δύο ανεξάρτητα πανεπιστήμια ανακοίνωσαν ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της νόσου. 

Στη Βρετανία, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανέφεραν ότι ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τον καρκίνο του παγκρέατος και μάλιστα μέσα σε μία εβδομάδα. Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, μια επιστημονική ομάδα ισχυρίζεται ότι είναι πολύ κοντά στην
τελειοποίηση νανοσωματιδίων που ταξιδεύουν μέσα στο αίμα των ασθενών και δεν επιτρέπουν στους καρκινικούς όγκους να κάνουν μεταστάσεις σε υγιή όργανα. 

Το φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο αναπτύσσεται στο Κέιμπριτζ και ονομάζεται AMD3100, φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να κάμψει το εξωτερικό προστατευτικό «φράγμα» του όγκου επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να του επιτεθεί και να τον εξαφανίσει. Οι μελετητές έχουν ήδη πραγματοποιήσει πειράματα σε ποντίκια και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Μάλιστα, αναφέρουν ότι σε περίπτωση που το φάρμακο είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ελπίζουν τότε η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

Ο δρ Ντάγκλας Φίρον, μέλος της  επιστημονικής ομάδας, δήλωσε ότι η μελέτη τους μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία νέων φαρμάκων και για άλλες μορφές καρκίνου. Ο καρκίνος του παγκρέατος δεν έχει συμπτώματα στα πρώτα στάδιά του και γι' αυτό και η διάγνωσή του γίνεται σχεδόν πάντα καθυστερημένα. Ετσι, θεωρείται μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου. 

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ ανακάλυψαν ότι ορισμένες πρωτείνες μπορούν να προσελκύσουν και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα πριν κάνουν μεταστάσεις σε υγιή όργανα. «Το 90% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε μεταστάσεις αλλά τώρα βρήκαμε έναν τρόπο να τους στέλνουμε ένα "στρατό" λευκών αιμοσφαιρίων που προκαλούν απόπτωση, δηλαδή το θάνατο των καρκινικών κυττάρων, και τα εξαφανίζουν από το κυκλοφορικό σύστημα», δήλωσε ο Μάικλ Κινγκ, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. 

Οι πρωτεΐνες αυτές είναι ουσιαστικά νανοσωματίδια, τα οποία έχουν αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε η μπάλα που δημιουργείται να είναι ιδιαίτερα κολλώδης. Τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η τεχνική είναι πολλά υποσχόμενη αλλά οι ειδικοί δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι βρίσκονται ακόμα στην αρχή της ερευνητικής τους προσπάθειας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος