ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στα χαρακώματα οι φαρμακοποιοί για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Έτοιμοι για δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

"Στα φάρμακα δεν ισχύει η λαϊκή ρήση Όλίγον έγκυος".

Τα φάρμακα είναι φάρμακα από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχουν ωφέλειες και διαπιστωμένες παρενέργειες και η χορήγηση, η αποθήκευση και η διακίνησή τους πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και από εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως είναι οι φαρμακοποιοί».

Τη δήλωση αυτή κάνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης μετά το ναυάγιο της τρίωρης συνάντησης των φαρμακοποιών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα της πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από σουπερμάρκετ, περίπτερα, βενζινάδικα και ψιλικατζίδικα.
Παράλληλα, διαμηνύει ότι εάν προχωρήσει έστω και μία γραμμή απ' αυτά που ευαγγελίζεται ο ΟΟΣΑ και υιοθετεί ο κ.Χατζηδάκης, οι φαρμακοποιοί ξεκινούν δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις.

Όλος ο κλάδος βρίσκεται στα... χαρακώματα εξαιτίας της ανυποχώρητης στάσης του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη στα θέματα που αφορούν τα φάρμακα και τα φαρμακεία, θεωρώντας τη στάση αυτή αιτία πολέμου.

"Ο κ. Χατζηδάκης, περιέργως, εμμένει σε θέσεις που καταρρίπτονται από την ίδια μελέτη του ΟΟΣΑ, όπου αναφέρεται ότι σε χώρες όπου υπάρχει κεντρικός έλεγχος τιμών, οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Εκτός εάν ο υπουργός επιθυμεί να λύσει το ασφαλιστικό από τις παρεπόμενες συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των φαρμάκων που θα πωλούνται ελεύθερα δίπλα στα μαρούλια και τις ντομάτες"
, καταγγέλλει ο ΠΦΣ.

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΡΟΪΚΑΣ

 Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 60% με τραγικές συνέπειες, όπως τη μείωση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών λόγω των περικοπών των φαρμάκων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, είναι καιρός οι τεχνοκράτες να κλειστούν και πάλι στα γραφεία τους.

Επιπλέον, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα από την ενασχόληση του υπουργείου Ανάπτυξης με τα φάρμακα, τα οποία αποτελούν αντικείμενο του υπουργείου Υγείας και μάλιστα εκφράζοντας άποψη αντίθετη από την επίσημη θέση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Λιντζέρη.

"Δεν μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να αδιαφορεί 'λόγω τρόικας' για την επιστημονική άποψη του ΕΟΦ, των πανεπιστημιακών και των επιστημόνων φαρμακοποιών. Του ζητάμε να αφήσει το φάρμακο και να ασχοληθεί με θέματα της αρμοδιότητάς του", επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Παράλληλα, τονίζει ότι "η ανάπτυξη δεν έρχεται με το κλείσιμο των φαρμακείων, που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ας μας στηρίξει ο υπουργός να πληρωθούμε τα παλιά χρέη, να ενισχυθεί η ρευστότητά μας, να συμβάλει στη συνένωση των φαρμακείων με φορολογικά και άλλα κίνητρα, και τότε το υπουργείο του θα επιβεβαιώσει τον τίτλο του. Η ανάπτυξη δεν έρχεται κάνοντας δυνατότερους τους μεγάλους και σβήνοντας τους μικρούς".

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΑΔΩΝΙΣ

 Δυσαρεστημένος από την πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης να απελευθερώσει τις τιμές και τη διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ είναι και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι "τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα.

Δεν είναι καραμέλες. Μπορεί να τα πάρεις, να φαίνεται ωραίο το κουτί και να έχει παρενέργειες, μαζί με άλλα φάρμακα".

Παράλληλα, τόνισε ότι το αμερικανικό μοντέλο της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης φαρμάκων δεν υπάρχει στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ δέχεται μεγάλη κριτική για την αποτελεσματικότητά του. Μάλιστα, παρατηρούνται επιπλοκές ακόμη και από την πώληση ασπιρίνης, καθώς καταγράφονται 15.000 περιστατικά το χρόνο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα στην Ευρώπη, τα φάρμακα είτε δεν πωλούνται στα σουπερμάρκετ είτε πωλούνται με την παρουσία φαρμακοποιού.
'To θέμα είναι αν θέλουμε ένα μοντέλο στο οποίο ο ίδιος ο ασθενής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ό,τι πάθει ή θα έχουμε έναν ειδικό στην πώληση", είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Αναφερόμενος στον κ. Χατζηδάκη, δήλωσε ότι "τον σέβομαι και τον θεωρώ καλό πολιτικό. Είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και ο τομέας δημόσιας Υγείας αφορά εμένα. Για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, πρέπει να αποφασίσουν και οι δύο. Θα βρούμε το σημείο για τη βέλτιστη συμφωνία".

Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία"