ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέα φαρμακευτική πολιτική: Ο «δεκάλογος» του ΕΟΦ

Ορθολογική χρήση των φαρμάκων, καλλιέργεια πολιτισμού πρόληψης και καταπολέμηση της υπέρογκης δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, περιλαμβάνονται στον «δεκάλογο» της νέας ηγεσίας του ΕΟΦ. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Δημήτρης Λιντζέρης, συνδέει την εξυγίανση του φαρμακευτικού κλάδου με την δημοσιονομική εξυγίανση που έχει ανάγκη η χώρα.

Υποστηρίζει δε ότι η διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας δεν είναι ασύμβατη με τη δέσμευση της χώρας: η δημόσια δαπάνη για φάρμακα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης να κατέλθει σε περίπου 2,371δις €, ενώ αυτή της ενδονοσοκομειακής σε 0,66 δις €. Με τελικό στόχο το 2014 να προσεγγίσει τα 2 δις € που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ - μιλώντας πρόσφατα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής - «σήμερα ο ΕΟΦ καλείται να συμμετάσχει ουσιαστικά και αποφασιστικά στον εξορθολογισμό και την εξυγίανση στον τομέα του φαρμάκου αλλά και των λοιπών αντικειμένων της αρμοδιότητάς του».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε «το 1998 η φαρμακευτική δαπάνη, δημόσια και ιδιωτική, ανήρχετο στο 1,6 δις €. 10 χρόνια αργότερα το 2009 στα 8,4 δις € και πέρυσι στα 5,9 δις €. Την ίδια χρονική περίοδο με στοιχεία του ΟΟΣΑ η χώρα μας είχε τη μικρότερη αύξηση στο προσδόκιμο επιβίωσης, μαζί με την Ολλανδία, απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, μόνο 2 χρόνια».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του ΕΟΦ ο κ. Λιντζέρης σημείωσε ότι ο Οργανισμός «οφείλει να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις για την προστασία της υγείας των πολιτών. Οφείλουμε να δούμε τη χρησιμότητά του σε συνδυασμό με την περαιτέρω ενίσχυση του επιστημονικού έργου που επιτελεί. Η χρησιμότητά του υπερβαίνει τους αναγκαίους κανόνες αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, παρακολούθησης ελέγχων όλων των παραγόμενων φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι συνυφασμένη και με την ενημέρωση των πολιτών για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων, με την καλλιέργεια πολιτισμού πρόληψης και την καταπολέμηση της υπέρογκης δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης».

Γενόσημα

Για τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία πρέπει να φτάσουν σε όγκο στο 60% των εξωνοσοκομειακών καλυπτόμενων φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΕΟΦ διευκρίνισε ότι:

«Όλα τα γενόσημα φάρμακα, όπως και τα πρωτότυπα άλλωστε, προκειμένου να κυκλοφορήσουν περνούν από τις ίδιες διαδικασίες ελέγχου ποιότητας. Ως γνωστόν άδειες κυκλοφορίας εκδίδονται είτε κεντρικά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EMA, είτε από αποκεντρωμένες αμοιβαίας αναγνώρισης, είτε από τον ΕΟΦ. Οι προδιαγραφές και η όλη διαδικασία είναι η ίδια και υποχρεωτική με την νομοθεσία αναγνώρισης».

Σύμφωνα με τον κ. Λιντζέρη, στόχος είναι η σωστή τιμολόγηση των φαρμάκων «ώστε να παρέχεται στον ασθενή το σωστό φάρμακο στη σωστή τιμή. Το ζητούμενο της συνταγογράφησης των γενοσήμων είναι η μείωση της δαπάνης χωρίς καμία μείωση της ποιότητας του φαρμακευτικού προϊόντος».

Πηγή: healthview.gr