Της Βασιλικής Αγγουρίδη
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της δραστικής περιστολής των δαπανών στην Υγεία, έκρουσαν όλοι οι επικεφαλής της εφοδιαστικής αλυσίδας Φαρμάκου, μαζί με Ιατρικούς Φορείς και Ασθενείς, απευθύνοντας ύστατη έκκληση στην Κυβέρνηση για διατήρηση της δαπάνης στα 2,25 δισ. ευρώ.Στην κοινή τοποθέτησή τους οι φορείς της αγοράς, γιατροί και ασθενείς, ζήτησαν να μην περικοπεί βάναυσα η φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων. Μάλιστα, τόνισαν ότι, ειδικά για το δημόσιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό, τα 2 δις ευρώ, που έχουν ζητηθεί για το 2014 από την Τρόικα, θα προκαλέσουν νέες, σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πάτωμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κ. Φρουζής, ενώ ζητήθηκε να τεθεί ένα όριο αυστηρά στα 2,25 δις € για το 2014 και να διατηρηθεί σταθερό για τα επόμενα χρόνια μέχρι την έξοδο από την κρίση.
«Είμαστε παγκοσμίως γνωστοί ότι έχουμε χάσει το μπούσουλα στην Υγεία στη χώρα», τόνισε ο κ. Φρουζής, αναφερόμενος σε πρόσφατα δημοσιεύματα έγκυρων ξένων εφημερίδων. Η κατάσταση που επικρατεί δεν κάνει καλό και στην εικόνα του Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ. «Πως θα επιτύχεις στον ιατρικό τουρισμό με αυτή την εικόνα; Ποιος τουρίστας θα έρθει να γιατρευτεί όταν δεν γίνεται καλά ο Έλληνας;», αναρωτήθηκε.
Εν τω μεταξύ, έπεσε και κατά 3 χρόνια το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας (από τα 81 στα 78 έτη). Όπως τονίστηκε, σημαντική συμβολή στο προσδόκιμο ζωής έχει η πρόσβαση στις θεραπείες. «Απ’ άκρη σ’ άκρη της Ευρώπης ο εν λόγω δείκτης κυμαίνεται από τα 68 στα 85 έτη και εμείς πρέπει να διαλέξουμε που θα πάμε, τόνισε ο κ. Φρούδης.
Αλλά και από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανιών (ΠΕΦ), Δ. Δέμος, αναρωτήθηκε αν στόχος της πολιτικής που ακολουθείται είναι να χάσουν οι Έλληνες 15 χρόνια από τη ζωή τους. «Θα οδηγηθούμε να μην έχουμε ούτε off patent ούτε γενόσημα φάρμακα στη χώρα μας γιατί δεν θα συμφέρει τις εταιρείες να τα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά» , ανέφερε ο κ. Δέος.
Με στόχο τα 2,25 δις το 2014 η κατά κεφαλή φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων θα είναι στο 60% του μ.ο. της ΕΕ των 27 «και η τρόικα θέλει να πέσουμε στο 50%», πρόσθεσε ο κ. Φρουζής.
Όπως τονίστηκε, η δαπάνη για το 2013 κλείνει στα 2, 520 δις., προϋπολογίζοντας ένα claw back στα 150 εκατ. ευρώ, ο στόχος που έχει τεθεί, βάσει μνημονίου, για 2,370 δις. επιτυγχάνεται.
«Τα νούμερα δεν βγαίνουν: μια απλή πράξη δείχνει ότι για να πάμε στο μ.ο. της ΕΕ θα έπρεπε η φαρμακευτική δαπάνη να ανέρχεται στα 3,6 δις», τόνισε ο κ. Δέμος και προειδοποίησε πως αν και δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοια άλματα, «αν δεν δοθούν παραπάνω λεφτά θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια».
Αν στη δαπάνη για το 2013 είχαν προστεθεί τα νέα φάρμακα, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2014, θα σκαρφάλωνε στα 2,6 δισεκ. ευρώ, σημείωσαν οι επικεφαλής της αγοράς Φαρμάκου, προσθέτοντας πως με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων θα μπορούσε να διατηρηθεί στα 2,25 με 2,3 δισεκ. ευρώ. Αλλά η περικοπή 600 εκατ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος των 2 δισεκ. ευρώ φαρμακευτική δαπάνη χαρακτηρίστηκε από όλους άπιαστο όνειρο.
«Υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα που και μειώνουν τη δαπάνη και επιτρέπουν την ύπαρξη φαρμάκων στην αγορά», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, προειδοποιώντας ωστόσο πως αν ζητηθεί η καταβολή ενός παράλογου claw back για να καλυφθεί η υπέρβαση στη δαπάνη, οι εταιρείες θα αρνηθούν να το πληρώσουν.
Κατά τον κ. Φρουζή, μπορούν να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές που θα αυξήσουν τη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά κάτω από την τιμή αποζημίωσης , δημιουργώντας χώρο και για καινοτόμα φάρμακα. «2 με 3 εκατοντάδες εκατ. ευρώ μπορούν να κοπούν», ανέφερε.
«Όλο και περισσότεροι άρρωστοι φεύγουν πιο «άρρωστοι» από το φαρμακείο όταν διαπιστώσουν πόσα λεφτά δίνουν για τις θεραπείες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. «Άλλοι δεν τα παίρνουν, άλλοι τα παίρνουν και αραιώνουν τη δοσολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «ό,τι πάθαμε πάθαμε, ό,τι στερηθήκαμε στερηθήκαμε. Ας σταματήσουμε εδώ και «το εδώ» λέγεται λίαν επιεικώς 2,25 δισεκ.».
«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα απορρυθμιστεί η αγορά», προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος ΟΣΦΕ, Σ. Μπελώνης διευκρινίζοντας πως για να επιτευχθούν οι στόχοι των 2 δισεκ. θα πρέπει είτε να αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών είτε να αυξηθούν τα φάρμακα στην αρνητική λίστα είτε να τεθεί ανώτατο όριο ανά ασθενή στη συνταγογράφηση.
Εκ μέρους των Φαρμακαποθηκών, πρόεδρος του ΠΣΦ, Μ. Κάτσαρης προειδοποίησε πως ο κλάδος έχει φθάσει σε οριακό σημείο. «Ήδη 15 φαρμακαποθήκες έχουν κλείσει και αν μειωθεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη θα ακολουθήσουν και άλλες» είπε.
Πηγή: virus.com.gr