ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Θέσεις της Δημοκρατικής Συνεργασίας Φαρμακοποιών με αφορμή τις αρχαιρεσίες στις 30-11-2013

Συνάδελφοι
Με αφορμή τις εκλογές τις 30-11-2013, επικοινωνούμε μαζί σας για να διατυπώσουμε τις απόψεις μας.
Είναι η δεύτερη φορά που η παράταξή μας ζητά την ψήφο σας, ανανεωμένη με έμπειρους και σοβαρούς συναδέλφους, με πιο πλούσια εμπειρία και την ίδια πάντα διάθεση για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου μας.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες απασχολούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία τους, δεν κατέχουν κυβερνητικές θέσεις και πιστεύουν στις αρχές του ακκομάτιστου και αδέσμευτου συνδικαλισμού.
Η σημερινή συγκυρία βρίσκει το ελληνικό φαρμακείο πραγματικά στο σημείο ‘’μηδέν’’ όσον αφορά τη βιωσιμότητά του.

Σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα διαμορφωθεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αφαιρώντας από αυτά 700 εκατομμύρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν την αξία των ΦΥΚ που διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και τον ανάλογο ΦΠΑ, τα 12.000 φαρμακεία της χώρας θα μοιραστούν περίπου 1,2 δις ευρώ σαν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
Αν συνδυαστεί με το αλαλούμ που επικρατεί στο θέμα του ωραρίου, τη δραματική μείωση των τιμών, την απομείωση του κεφαλαίου των επιχειρήσεών μας, τον ‘’κανιβαλισμό’’ των τιμών σε παραφάρμακα και καλλυντικά από τα e-shop φαρμακεία και όχι μόνο, την καθυστέρηση των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, το φαρμακείο δείχνει να μην έχει μέλλον και νομοτελειακά ένας μεγάλος αριθμός οδηγείται σε κλείσιμο.
Και τώρα τι κάνουμε;
Βλέπουμε με έκπληξη στις προγραμματικές δηλώσεις των παρατάξεων που συμμετέχουν στις εκλογές ότι αντιμετωπίζουν το θέμα με τις λογικές της προηγούμενης τριετίας.
ü  Εξακολουθούν να αναδεικνύουν το θέμα της καθυστέρησης των πληρωμών, ενώ είναι θέμα χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και αν δεν λυθεί οι πληρωμές θα μετατίθενται συνέχεια.
ü  Υποστηρίζουν ότι η λύση των προβλημάτων είναι θέμα προσώπων.
ü  Εμμένουν στη λογική των αναλύσεων, ενώ η σημερινή συγκυρία απαιτεί δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
ü  Αλληλοκατηγορούνται για ‘’προδοσία’’ και διχάζουν τον κλάδο, τη στιγμή που απαιτείται ενότητα και συνεργασία μεταξύ των φαρμακοποιών για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα φαρμακεία είναι δεδομένη. Οι υπουργοί Υγείας των τελευταίων χρόνων- Λοβέρδος, Λυκουρέντζος, Σαλμάς- με τις επιλογές τους για το ωράριο, τις τιμές τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων, έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε απόγνωση.
Στην τριετία που πέρασε ο ΦΣΑ είχε να αντιμετωπίσει τα εξής προβλήματα:
1.       Ωράριο. Η παράταξή μας είχε προτείνει να αντιμετωπισθεί το θέμα πολιτικά, με απεργία εκτός ωραρίου λειτουργίας και ενίσχυση των εφημεριών για την εξυπηρέτηση του κοινού. Αντί γι’ αυτό, επιλέχθηκε η αποδοχή του νόμου Λοβέρδου και ωράριο εφημεριών 08.00-23.00... Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία φαρμακείων δύο ταχυτήτων και την απαξίωση του θεσμού των εφημεριών. Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα την αλλαγή του ωραρίου εφημεριών από 08.00-17.00, το οποίο όμως δεν υλοποίησαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΦΣΑ, με τη δικαιολογία ότι ο υπουργός θα άλλαζε το νόμο με ωράριο λειτουργίας 08.00-20.00.
Τα «διευρυμένα» φαρμακεία, βάσει νόμου εντάσσονται στο ωράριο εφημεριών.
·         Πρότασή μας είναι η υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του απερχόμενου ΔΣ για ωράριο εφημεριών 08.00-17.00.
2.       Πληρωμές του ΦΣΑ για ταμεία εκτός ΕΟΠΠΥ. Ο τρόπος που χειρίστηκε το προεδρείο του Συλλόγου το θέμα των καθυστερήσεων των πληρωμών είχε σαν αποτέλεσμα την εξανέμιση των αποθεματικών του ΦΣΑ στην πληρωμή ενός μόνο ταμείου και την καθυστέρηση των πληρωμών στα υπόλοιπα, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις για ανάκτηση (με συμψηφισμό) μέρους των αποθεματικών και πληρωμή των ταμείων που εξοφλούσαν τις υποχρεώσεις τους.
3.       Μετεγκατάσταση του ΦΣΑ. Επιλέχθηκε από το προεδρείο η ακριβή λύση για ενοικίαση γραφείων στον Άγιο Δημήτριο (ενοίκιο 10.000 ευρώ το μήνα), πρόταση που δεν πέρασε, γιατί υπήρχαν προτάσεις για ενοικίαση γραφείων στο κέντρο της Αθήνας (πλ. Κλαυθμώνος, ιδιοκτησίας ΤΣΑΥ) με πολύ χαμηλότερο ενοίκιο. Τελικά, δεν έγινε τίποτε.
4.       Ηλεκτρονικές καρτέλες εφημεριών. Παρά την πρόταση για παροχή δωρεάν λογισμικού (από την ΟΣΦΕΕ), επιχειρήθηκε η προκήρυξη διαγωνισμού, ο οποίος δεν τελεσφόρησε.

Σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις του κλάδου, ο δογματισμός που επικράτησε τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο του 2012 δίχασε τον κλάδο και στέρησε την πληρωμή 2 μηνών στα φαρμακεία της Αθήνας.

Ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα μας;
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ü  Επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και τακτές ημερομηνίες πληρωμών για τα φαρμακεία.
ü  Αποδέσμευση της φαρμακευτικής δαπάνης από το ΑΕΠ και το ύψος της να παραμείνει, το ελάχιστο , στα επίπεδα του 2012.
ü  Επαναφορά των ΦΥΚ στα φαρμακεία  με ικανοποιητικό κέρδος, κατάργηση του rebate 5% και εξασφάλισης της χρηματοδότησής τους.
ü  Λύση του προβλήματος των e-shop.(Πιστοποίηση από τον ΠΦΣ,server στον ΠΦΣ), κατά το Γαλλικό πρότυπο.
ü  Ανάδειξη του επιστημονικού  ρόλου του φαρμακοποιού και της συμβολής του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θέσπιση ελέγχων για την παρουσία του υπεύθυνου φαρμακοποιού στο φαρμακείο.
ü  Συνεργασία των φαρμακείων με κίνητρα για πολυσυστεγάσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την ενδυνάμωση των σημείων πώλησης. Απαιτούνται φορολογικές και νομοθετικές παρεμβάσεις.
ü  Εναλλακτικά, οι ΣΥΦΑ ας αφήσουν τα <<λόγια» και ας προχωρήσουν στη δημιουργία δικτύων φαρμακείων, χωρίς βέβαια αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της ισχύουσας νομοθεσίας.Με τον τρόπο αυτό θα αντέξουν τα φαρμακεία στην πίεση του ανταγωνισμού, με αγορές κλίμακας σε φάρμακα, παραφάρμακα και καλλυντικά και θα οργανωθεί καλύτερα η καθημερινή λειτουργία τους.
        
ü  Με αιχμή τους ΣΥΦΑ, επιλογή προϊόντων για αποκλειστική διάθεση από τα φαρμακεία σε ανταγωνιστικές τιμές και ποιότητα.
ü  Καλύτερη οργάνωση του Συλλόγου, με αναβάθμιση της ιστοσελίδας του, με πληροφορίες για κάθε φαρμακείο για τις πληρωμές και ότι απαιτείται για την καθημερινή λειτουργία του φαρμακείου, ηλεκτρονικές καρτέλες εφημεριών και μετεγκατάσταση ή ανακαίνιση των ορόφων του συλλόγου.
ü  Νέο οργανόγραμμα στο ΠΦΣ και στελέχωση με εξειδικευμένους επιστήμονες για την επιστημονική του λειτουργία.
ü  Όσον αφορά το θέμα της συνταξιοδότησης των συναδέλφων, ψήφιση της τροπολογίας στο υπουργείο Εργασίας που απαλλάσσει την επιπλέον σύνταξη των μονοσυνταξιούχων από κρατήσεις.
ü  Αναλογιστική μελέτη στο ΚΑΕΦ (με ορίζοντα 30 χρόνων) με στόχο την αύξηση του πλαφόν της αποζημίωσης των συνταξιοδοτούμενων.
ü  Δημιουργία επαγγελματικού ταμείου εξαρχής με στόχο την εξυπηρέτηση των νέων συναδέλφων.

Συνάδελφοι,
Έχουμε  τη γνώση, την εμπειρία και τις δυνατότητες να βοηθήσουμε τον κλάδο.
Ζητάμε τη στήριξη και την ψήφο σας.
Όλοι μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον για το ελληνικό φαρμακείο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ :  
                                                              Μπάμπης Χαρός
                                                          ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΦΣΑ και ΠΦΣ