ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δελτίου Τύπου ΠΟΕ - ΕΟΠΥΥ για τη δημιουργία Ενιαίας Δημόσιας Π.Φ.Υ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ θεωρεί δεδομένη και αναγκαία την ύπαρξη Δημόσιας Δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
     Στηρίζουμε τη δημιουργία ενιαίας Δημόσιας Π.Φ.Υ., με την προϋπόθεση ότι θα γίνει με όρους ξεκάθαρους και υλοποιήσιμους, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητά της.
     Το Διοικητικό πλαίσιο πρέπει να εξασφαλίζει σταθερότητα και να περιλαμβάνει σαν κύριο στόχο της μεταρρυθμιστικής αυτής προσπάθειας, την πλήρη κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού σε κάθε σημείο της Ελλάδας.

     Οι δομές πρέπει να είναι ξεκάθαρες, ακόμα και σε επίπεδο προγραμματικών εκθέσεων, με τεκμηριωμένη, αναλυτική, οικονομοτεχνική μελέτη που θα στηρίζεται στον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Ειδάλλως, κάθε  μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα κοστίσει, για μία ακόμη φορά, χρήμα και χρόνο και το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η ύπαρξη μόνο ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ Δημόσιας Π.Φ.Υ. ή η διάλυσή της.
     Οι παροχές υπηρεσιών των δομών του ΕΟΠΥΥ πρέπει να διατηρηθούν όλες αυτούσιες στη νέα Π.Φ.Υ., γιατί ο φτωχοποιημένος ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες εκπτώσεις.
     Η μετάβαση του προσωπικού να γίνει με ανοιχτές τις Μονάδες, σε πλήρη λειτουργία, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή υπηρεσιών.
     Η πλήρης χρηματοδότηση αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση των παραπάνω. Το χρονοδιάγραμμα να είναι ξεκάθαρο.
     Τα σχέδια των επιτροπών τα οποία κατατέθηκαν και στηρίζονται σε προϋπάρχοντα και ήδη πληρωμένα από τον ελληνικό λαό, δεν αποτυπώνουν την πλήρη πραγματικότητα. Ειδικότερα, τα 2 από τα 3 δεν περιλαμβάνουν πραγματικά οικονομικά μεγέθη, πραγματική αποτύπωση των δομών και το τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν οι δημόσιες δομές από παροχές. Με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, οδηγούν τη Δημόσια Υγεία στους ιδιώτες και κατ’ επέκταση στην τσέπη του ελληνικού λαού, προσφέροντας μόνο στοιχειώδη πακέτα παροχών.
     Προτεινόμενος φορέας διοίκησης της νέας Π.Φ.Υ. είναι οι Υ.ΠΕ., οι οποίες δεν διαθέτουν καμία εμπειρία στην Π.Φ.Υ. γιατί όλες οι πολιτικές ασκούνταν μέσω των Νοσοκομείων. Ο ΕΟΠΥΥ, σαν διάδοχος του ΙΚΑ, διαθέτει 80 χρόνια εμπειρίας, τεχνογνωσία, υποδομές, εξειδικευμένο προσωπικό. Οι στρεβλώσεις οι οποίες υπάρχουν στο σύστημα, είναι προϊόν κάκιστης, προμελετημένης διοίκησης και πολιτικής απόφασης, με απώτερο σκοπό την εκχώρηση  της Δημόσιας Υγείας στα χέρια των μεγαλοϊδιωτών που ασχολούνται με την Υγεία.
    Πολύ φοβούμαστε ότι τα σχέδια, ιδιαίτερα της Task Force , έχουν  αυτόν ακριβώς το ρόλο ύπαρξης. Η συμβολή  του ιδιωτικού φορέα στην  Π.Φ.Υ. πρέπει να είναι συμπληρωματική  (και όχι αναγκαία).
     ΚΥΡΙΑΡΧΟ ρόλο πρέπει να έχει ο Δημόσιος φορέας, με στόχο τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους προς όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, καθώς και τη συγκράτηση των τιμών από τους ιδιώτες. Ιδιαίτερα οι ανασφάλιστοι πρέπει να οδηγηθούν στην Π.Φ.Υ., αφενός γιατί με αυτό τον τρόπο θα αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία και αφετέρου για να μην γίνουν βορά και δικαιολογία κέρδους στα χέρια των ιδιωτών (γιατί μόνο έτσι μιλάμε για πρόληψη).
     Η διατήρηση και ανάπτυξη των δομών και όλων ανεξαιρέτως των παροχών που προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ, επιβάλλεται να παραμείνουν χωρίς καμία απολύτως περικοπή ή έκπτωση στο όνομα της οικονομικής κρίσης, γιατί οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για τη Δημόσια Υγεία.
     Η ομαλή μετάβαση των εργαζομένων στο νέο φορέα, πρέπει να διασφαλιστεί με ξεκάθαρους όρους, με τον ίδιο τρόπο που έγινε από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΥΤΕ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ
Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Από το Γραφείο Τύπου της Π.Ο.Ε. - ΕΟΠΥΥ