Pharma Team: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29/09/2013
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες
Οι δέκα νομοί με την υψηλότερη δαπάνη για εξετάσεις ανά 1000 κατοίκους είναι: Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Αττικής, Δράμας, Κερκύρας, Χανιών, Ιωαννίνων.
Στη Μαγνησία, οι ΩΡΑ και οι ψυχίατροι γράφουν πέντε και οκτώ φορές περισσότερα παραπεμπτικά από τους συναδέλφους τους στην Αττική
«Επιδημία» γαστρεντερολογικών προβλημάτων στη Λάρισα.
87 γιατροί ελέγχονται, ήδη, από τον ΕΟΠΥΥ για παραβίαση του πλαισίου συνταγογράφησης παραπεμπτικών για εξετάσεις και ιατρικές πράξειςΜπορεί ένας ενδοκρινολόγος να γράψει στο ιατρείο του περισσότερα από 6.000 παραπεμπτικά σε έξι μήνες, που σημαίνει, κατά μέσον όρο, σχεδόν 34 παραπεμπτικά για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις σε ασφαλισμένους την ημέρα; Και τα παραπεμπτικά αυτά να έχουν εκτελεστεί σε συγκεκριμένα θεραπευτήρια; Μπορεί ένας ορθοπεδικός να γράφει συστηματικά σε ασφαλισμένους εξετάσεις για... προστάτη (PSA) και ένας ενδοκρινολόγος, τρίπλεξ φλεβών κάτω άκρων; Και μπορεί ένας καρδιολόγος να γράφει στον ίδιο ασφαλισμένο κάθε μήνα τρίπλεξ καρδιάς το οποίο εκτελεί ο ίδιος στο ιατρείο του; Μπορεί να είναι απλώς ανθρώπινο λάθος, ένας γιατρός να έχει γράψει εφέτος... όχι ένα ή δύο, αλλά 14 παραπεμπτικά για εξετάσεις και πράξεις σε άτομο που έφυγε από τη ζωή το 2006; Και μπορεί το 90% των συνταγών φαρμάκων συνολικού κόστους άνω των 50.000 ευρώ που γράφει γιατρός να εκτελούνται σε φαρμακείο συγγενούς του;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εντόπισαν οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ, μπορεί!
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες ελέγχου των γιατρών που δίνει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έχουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα»: 87 γιατροί -σε σύνολο 6.500-έλαβαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας επιστολή από τον ΕΟΠΥΥ, με την οποία κλήθηκαν να δώσουν εντός πέντε ημερών εξηγήσεις για την «εκτός πλαισίου» συνταγογράφηση πράξεων και εξετάσεων που φέρονται να έκαναν το τελευταίο εξάμηνο, αφού: είτε έχουν γράψει παραπεμπτικά με κόστος υπερπενταπλάσιο του μέσου όρου της ειδικότητας τους είτε έχουν γράψει εξετάσεις εκτός της ειδικότητάς τους είτε έχουν γράψει και εκτελέσει πράξεις οι ίδιοι σε αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό.Οι έλεγχοι έδειξαν ότι η παραβατικότητα έχει και πατρίδα και ειδικότητα, γεγονός που θυμίζει έντονα και τα πρόσφατα συμπεράσματα ελέγχων για τα προνοιακά επιδόματα.
Έτσι, μετά τα «νησιά τυφλών» (Ζάκυνθος κ.ά.), καταγράφονται «επιδημίες» γαστρεντερολογικών προβλημάτων στη Λάρισα και ψυχικών διαταραχών στον Βόλο. Ειδικότερα, από τους ελέγχους προέκυψε κατά μέσον όρο ανά ειδικότητα: εξαπλάσια αναγραφή παραπεμπτικών από αγγειοχειρουργούς και γαστρεντερολόγους στον νομό Λαρίσης έναντι της Αττικής. Τετραπλάσια αναγραφή παραπεμπτικών από ενδοκρινολόγους στην Αττική έναντι του νομού Λαρίσης και υπερεξαπλάσια έναντι της Μαγνησίας. Στη Μαγνησία, οι ΩΡΑ και οι ψυχίατροι γράφουν πέντε και οκτώ φορές (αντίστοιχα) περισσότερα παραπεμπτικά από τους συναδέλφους τους στην Αττική. Και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «οι διαφορές αυτές δεν εξηγούνται επαρκώς από τοπικά προβλήματα υγείας ή από τη διαφορετική αναλογία γιατρών της κάθε ειδικότητας προς πληθυσμό σε κάθε νομό». Αντίστοιχος έλεγχος-επεξεργασία στοιχείων «εξαμήνου» γίνεται αυτή τη στιγμή και στις συνταγές φαρμάκου, όπου ωστόσο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν κάποια πρώτα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων. Βάσει αυτών, 11 γιατροί βγήκαν εκτός συστήματος, δηλαδή τους έχει απαγορευθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να συνταγογραφούν (3,6 ή 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης). Η καταγραφή, πάντως, των στοιχείων είναι καθημερινή και κάθε φορά που γιατρός ξεπερνάει το μέσο μηνιαίο κόστος συνταγών της ειδικότητάς του, λαμβάνει και σχετική «ειδοποίηση».
«Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια», δηλώνει ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη ζήτησε τη συμβολή των Ιατρικών Συλλόγων ώστε να απομονωθούν οι λίγοι που δημιουργούν προκλητή ζήτηση και τους κάλεσε να λάβουν από τον ΕΟΠΥΥ στοιχεία των υποθέσεων και να γνωμοδοτήσουν επιστημονικά για την κάθε περίπτωση.
Οι Σύλλογοι έχουν αντιδράσει έντονα στην πρακτική του υπουργείου να δημοσιοποιήσει τις περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης και κάνουν λόγο για «διαπόμπευση» και «στοχοποίηση» του ιατρικού σώματος, με δεδομένο ότι δεν κατονομάζονται οι λιγοστοί γιατροί παραβάτες.
Έξι στα δέκα ευρώ που δαπανά ο ΕΟΠΥΥ νια διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισμένων αφορούν ακτινογραφίες, υπερήχους αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες και PET CT.
Ειδικά νια τις αξονικές τομογραφίες η Ελλάδα έχει πρωτιές στην Ευρώπη με 321 αξονικές ανά 1.000 κατοίκους, όταν στο Βέλγιο ο αντίστοιχος αριθμός είναι 182 και στο Λουξεμβούργο 175 ανά 1.000 κατοίκους. Το ίδιο και νια τις μαγνητικές, με 98 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους στην Ελλάδα, όταν στο Λουξεμβούργο είναι 62 και στο Βέλγιο 53.Το υπουργείο εξετάζει να βάλει «επιστημονικό» φρένο σε αυτές τις εξετάσεις. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, έχει συσταθεί επιτροπή που έχει ως αντικείμενο την έκδοση διαγνωστικών πρωτοκόλλων, δηλαδή κανόνων στη συνταγογράφηση εξετάσεων, και κατά προτεραιότητα θα ασχοληθεί με τις ακτινολογικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τον κ.Μπέζα, τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα οποία ωστόσο θα χρειαστεί χρόνος για να εισαχθούν στην πρακτική των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, σαφώς θα λύσουν το πρόβλημα της προκλητής ζήτησης εξετάσεων, που οδηγούν τις σχετικές δαπάνες σε υπερβάσεις.
Προς το παρόν, πάντως, προσπάθεια θα γίνει -παράλληλα με τους ελέγχους- να κλείσουν και τα όποια κενά του θεσμικού πλαισίου ευνοούν ενδεχόμενη προκλητή ζήτηση. Ενα από αυτά αφορά στον έλεγχο των υπηρεσιών που παρέχονται απάτα Θεραπευτήρια Χρονιών Παθήσεων και τα Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης, η νοσηλεία στα οποία δεν χρειάζεται έγκριση από επιτροπές.
Προς το παρόν, πάντως, προσπάθεια θα γίνει -παράλληλα με τους ελέγχους- να κλείσουν και τα όποια κενά του θεσμικού πλαισίου ευνοούν ενδεχόμενη προκλητή ζήτηση. Ενα από αυτά αφορά στον έλεγχο των υπηρεσιών που παρέχονται απάτα Θεραπευτήρια Χρονιών Παθήσεων και τα Κέντρα Αποθεραπείας Αποκατάστασης, η νοσηλεία στα οποία δεν χρειάζεται έγκριση από επιτροπές.