ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Το όριο των 2 δις για τη φαρμακευτική δαπάνη μας φέρνει στα πρόθυρα υγειονομικής κρίσης

Συνέντευξη στον Αιμίλιο Νεγκή

Το όριο των 2 δις ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω γιατί μας φέρνει στα πρόθυρα υγειονομικής κρίσης, τονίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Υπογραμμίζει ότι η ορθολογικοποιηση των δαπανών θα προέλθει μέσα από την διαφάνεια και τον έλεγχο και όχι από οριζόντιες περικοπές και περιορισμούς και μάλιστα στις πλάτες των οικονομικά ασθενέστερων. Λεει ναι στα γενόσημα αλλά τονίζει ότι πρέπει να γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι και διασταυρώσεις ως προς την ποιότητα, την βιοϊσοδυναμία και την βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων αυτών. Όσον αφορά στην πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, επισημαίνει ότι ο ρόλος του Υπουργείου υγείας είναι να εξασφαλίζει την Υγεία των πολιτών και όχι την αύξηση κερδών των ιδιοκτητών σουπερ μαρκετ. Δηλώνε, δε, ότι εκτιμά ιδιαίτερα την πλήρη ταύτιση απόψεων στο θέμα αυτό με τον Υπουργό Υγείας.

Η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 κλείδωσε τελικά στα 2 δις ευρώ. Μεγάλο μέρος ομως της εξοικονόμησης θα προέλθει απο την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση;



Kαταρχήν θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι δεν επιτρέπεται η φαρμακευτική δαπάνη να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Το όριο που έχει τεθεί μας φέρνει στα πρόθυρα υγειονομικής κρίσης.

Όσον αφορά την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων , για λόγους εξοικονόμησης δαπανών, η θέση μας είναι μία και διαχρονική : όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση. Η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Οι ασφαλισμένοι έχουν υποστεί δραματικές περικοπές. Από την αρχή των μνημονιακών περιορισμών στην Υγεία είχαμε διακηρύξει ότι η ορθολογικοποιηση των δαπανών θα προέλθει μέσα από την διαφάνεια και τον έλεγχο και όχι από οριζόντιες περικοπές και περιορισμούς και μάλιστα στις πλάτες των οικονομικά ασθενέστερων.

Όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να λάβουν υποψιν ότι ο έλληνας πολίτης, ασφαλισμένος ασθενής έχει δώσει και έχει στερηθεί πάρα πολλά και στον τομέα της Υγείας. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν μπορεί να αποτελούν θέσφατο για όλους και για όλα.

Στόχος του Μνημονίου είναι να έχουμε 60% γενόσημα. Τι θα συμβουλεύετε τον υπουργό Υγείας για να το πετύχει;

Να μην ακολουθήσει την τακτική Λοβέρδου που με τρόπο πιεστικό, άγαρμπο και ετσιθελικό επιχείρησε να επιβάλει την άποψη του περί γενοσήμων Η επιβολή τους με τον τρόπο, που επιχειρήθηκε στο παρελθόν, θα έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Προκειμένου να διασφαλισθεί και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη όλων των υγειονομικών προς φάρμακα που δεν υστερούν στο παραμικρό έναντι των πρωτοτύπων πρέπει με πρωτοβουλία του υπουργείου και του ΕΟΦ να γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι και διασταυρώσεις ως προς την ποιότητα, την βιοϊσοδυναμία και την βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων αυτών.

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν επώνυμα ποιοτικά γενόσημα φάρμακα ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πρωτότυπα και εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση ο φαρμακοποιός έχει την συγκρότηση και την επιστημονική επάρκεια και γνώση να υποστηρίξει με τρόπο ωφέλιμο για την δημόσια υγεία , ένα τόσο λεπτό ζήτημα.

Είναι συνήθεις στο φάρμακο οι παλινωδίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους. Με ποιους όρους θεωρείτε ότι μπορεί αυτά τα φάρμακα να διακινηθούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία;

Είναι γνωστή σε όλους η ταλαιπωρία ασφαλισμένων και μάλιστα βαρέως πασχόντων, καρκινοπαθών κλπ να προμηθευτούν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία τα φάρμακά τους. Ο ασθενής πρέπει να έχει αξιοπρεπή και άμεση πρόσβαση στα φάρμακα του. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις κρατικές δομές που έχει αποδειχτεί ότι υστερούν στον τομέα της εξυπηρέτησης. Το φαρμακείο αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση. Όμως η περίφημη απόφαση Λοβέρδου που μας ανάγκαζε να πουλάμε κάτι το οποίο το προπληρώναμε και είχαμε σίγουρη οικονομική ζημιά, πρέπει να αλλάξει.

Θα πρέπει βέβαια να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για φάρμακα που αφορούν περιπατητικούς ασθενείς και η χρήση τους γίνεται σε οικιακό περιβάλλον . Για να γίνει όμως αυτό έχουμε προτείνει τα εξής προς το Υπουργείο Υγείας:

1.Κατάργηση του Rebate 5% για τους Φαρμακοποιούς ( Ν.4093 /ΦΕΚ 222Α, Κεφ. ΙΒ2, παρ.7)

2.Το φαρμακείο να χρεώνει στα Ταμεία Νoσοκομειακή Τιμή προσαυξημένη κατά ποσοστό 1% - 5% αντιστρόφως ανάλογα με την τιμή χρέωσης (το ποσοστό μειώνεται όσο αυξάνεται η τιμή).

3.Οι εταιρείες να προσφέρουν έκπτωση στα φαρμακεία η οποία θα είναι θεσμοθετημένη κατ΄ ελάχιστο 13% επί της Νοσοκομειακής Τιμής (Ν.Τ.)

4.Η εξόφλησή τους να γίνεται αυστηρά εντος 60 ημερών.

Έτσι θα επιτευχθεί η βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης των ασθενών στη θεραπεία τους και οι ασθενείς θα σταματήσουν να περιφέρονται στα Νοσοκομεία και στα παραρτήματα του ΕΟΠΥΥ προς εύρεση της θεραπείας τους.

Ως κλάδος διαφωνείτε με την πώληση των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ από τα σουπερμάρκετ. Οι υποστηρικτές του μέτρου λένε ότι έτσι θα βελτιωθεί η πρόσβαση στα προϊόντα αυτά και θα υπάρξει μείωση των τιμών τους, όταν υπάρξει απελευθέρωση της τιμής τους. Τι λέτε εσείς;
Και τα δύο επιχειρήματα δεν ευσταθούν. Δεν θα κουραστούμε να λέμε, γιατί αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας, ότι σύμφωνα και με την επιστημονικά διεθνώς παραδεκτή ορολογία, τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα . Επομένως η διάθεση τους θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Η αλόγιστη πώληση και χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους.

Ως προς το παραμύθι της βελτίωσης της πρόσβασης προς τα φάρμακα αυτά υπενθυμίζω ότι στην Ελλάδα τα φαρμακεία είναι πολύ περισσότερα από τα σουπερ μάρκετ και καλύπτουν όλη την επικράτεια καθ’ όλο το 24ωρο. Επομένως για ποια βελτίωση πρόσβασης μιλάμε; Άλλωστε ο ρόλος του Υπουργείου υγείας είναι να εξασφαλίζει την Υγεία των πολιτών και όχι την αύξηση κερδών των ιδιοκτητών σουπερ μαρκετ. Εκτιμώ ιδιαίτερα την πλήρη ταύτιση απόψεων στο θέμα αυτό με τον Υπουργό Υγείας.

Στο ζήτημα της υποτιθέμενης μείωσης της τιμής τους εφόσον «απελευθερωθούν» , η διάψευση έρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος επισήμως παραδέχεται πως « η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους». Αλλωστε αυτό αποδεικνύεται στην πράξη σε όποια χώρα εφαρμόσθηκε.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ και γιατί;

Τα ΜΥΣΥΦΑ όπως και όλα τα φάρμακα δεν είναι όπως οποιοδήποτε εμπόρευμα. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται έτσι. Η τιμή τους διαμορφώνεται από παράγοντες όπως η θεραπευτική αξία και κοστολογικά στοιχεία (δαπάνες έρευνας , προώθησης κλπ)
Είναι προτιμότερο να βρεθεί ένας αντικειμενικός και αξιόπιστος τρόπος κοστολόγησης παρά να πωλουνται φάρμακα όπως τα τρόφιμα και τα ποτά. Επιπλέον δε η μέχρι σήμερα εμπειρία όσον αφορά την χώρα μας, έχει δείξει ότι η απελευθέρωση των τιμών δρα αυξητικά, σε βάθος χρόνου.
Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά ότι η παγκόσμια εμπειρία σε όποια χώρα εφαρμόσθηκε η λεγόμενη «απελευθέρωση των τιμών» απέδειξε ότι οι τιμές των φαρμάκων αυτών εκτινάχθηκαν στα ύψη. Είναι λοιπόν προσβολή της νοημοσύνης μας στην σημερινή Ελλάδα του Μνημονίου, στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης και των 1.500.000 ανέργων , έστω και να συζητάμε για αύξηση της τιμής των φαρμάκων.


Πηγή: virus.com.gr