«Φάρμακο» για την προώθηση των γενοσήμων και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τη θέσπιση κινήτρων αλλά και... τσουχτερών αντικινήτρων για ασφαλισμένους, γιατρούς και φαρμακοποιούς. Ετσι, οι ασφαλισμένοι που θα επιλέγουν γενόσημα, άρα φθηνότερα, φάρμακα θα απολαμβάνουν έκπτωση 50% στην ασφαλιστική συμμετοχή.
Αντίθετα, εκείνοι που επιμένουν στη λήψη πρωτότυπων φαρμάκων θα «τιμωρούνται», αφού θα καλούνται να πληρώνουν ολόκληρο το ποσό της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στην ασφαλιστική τιμή (δηλαδή, την τιμή που αποζημιώνει το Ταμείο) και τη λιανική - και όχι το μισό όπως ισχύει σήμερα.
Εάν όμως δεν κυκλοφορεί γενόσημο φάρμακο για μία συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, τότε οι ασθενείς θα μοιράζονται με τον ΕΟΠΥΥ τη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στην ασφαλιστική και στη λιανική τιμή της αγωγής τους.
Τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε νέα υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί έως τα τέλη της εβδομάδας, ενώ τα στελέχη του υπουργείου κρίνουν απαραίτητες τις σχετικές ρυθμίσεις ώστε να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη φέτος στα 2,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η εξοικονόμηση πόρων θα επιτρέψει το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς σε περισσότερες καινοτόμους θεραπείες. «Είναι επείγον για εμάς να αυξηθεί το ποσοστό διείσδυσης των γενοσήμων με στόχο να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που θα μας επιτρέψει να εισάγουμε καινοτόμα φάρμακα», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, προσθέτοντας ότι η εξωνοσοκομειακή κατανάλωση γενοσήμων δεν ξεπερνά το 20%.
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από καθυστέρηση πλέον των δυόμισι ετών, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα την ένταξη περίπου 100 νέων σκευασμάτων για βαριές και σπάνιες ασθένειες, για τα οποία οι ασθενείς θα έχουν μηδενική συμμετοχή.
Παράλληλα, μελετάται η διαγραφή του rebate (κλιμακούμενη επιστροφή βάσει τζίρου) των φαρμακείων για τα γενόσημα φάρμακα, αλλά και μπόνους επιπλέον επισκέψεων στα ιατρεία των γιατρών που συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Στο μεταξύ, σε ειδική Επιτροπή ανατίθεται η δημιουργία ιατρικών πρωτοκόλλων για διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να μπει φρένο στην υπεσυνταγογράφηση πανάκριβων ιατρικών εξετάσεων. Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ κατέγραψε υπέρβαση 150 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους, με την προκλητή ζήτηση να εξελίσσεται σε «επιδημία».
Πηγή: tanea.gr