Συνέντευξη στη Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 70 εκατ. ευρώ, που εκκρεμούν από το 2010, αιτήσεις για άδεια πρόσκαιρου κλεισίματος φαρμακείων να κατατίθενται καθημερινά και με το φόβο να επιτραπεί η πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ ανέλαβε τα καθήκοντά του προ μηνών ο νέος πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης δεν ήταν άπειρος καθώς διατηρούσε τη θέση του αντιπροέδρου του ΠΦΣ και είναι και πρόεδρος του συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.Παρ' όλα αυτά, η καθημερινή ενασχόληση με τα προβλήματα τουκλάδου τον οδηγεί κάθε εβδομάδα στο να τηλεφωνεί σε διοικητές Ταμείων, στο γραφείο του υπουργού και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αναζητώντας πολλές φορές μάταια μια λύση σε προβλήματα που έχει εν πολλοίς προκαλέσει η κρίση στη χώρα.
Ποιες είναι σήμερα οι βασικές εκκρεμότητες στον κλάδο των φαρμακοποιών στη σχέση τους με την Πολιτεία και τον ΕΟΠΥΥ;
Οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Η κυριότερη είναι οι πληρωμές. Ζητάμε την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας που αφορά στη ρύθμιση των πληρωμών μέσα σε 60 ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2010. Ζητάμε νομοθετική ρύθμιση.
Έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση ή ακόμα κλείνουν φαρμακεία; Ποια είναι η κατάσταση πανελλαδικά σε ό,τι αφορά τα λουκέτα;
Η κατάσταση δεν μπορεί ούτε να βελτιωθεί ούτε να σταθεροποιηθεί όσο ο ΕΟΠΥΥ έχει τόσο μεγάλα διαστήματα καθυστερήσεων στις πληρωμές του. Από την άλλη πλευρά, μια μικρή ανάσα ρευστότητας θα ήταν η πληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών που χρονολογούνται από το 2010. Όμως ούτε εκεί φαίνεται αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, παρά τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλονται. Απόρροια αυτής της δυσάρεστης κατάστασης είναι να αυξάνονται καθημερινά οι αιτήσεις για άδειες πρόσκαιρου κλεισίματος φαρμακείων λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Τι γίνεται με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ; Πόσα σας χρωστούν και πόσα έχουν δώσει; Πού εντοπίζεται το πρόβλημα;
Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα ληξιπρόθεσμα που χρονολογούνται από το 2010 και ανέρχονται στο ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι δε χρέη των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι τα υπάρχοντα γραφειοκρατικά εμπόδια μπορούν να ξεπερασθούν μόνο με νέο νόμο που θα παρακάμπτει αυτές τις δυσκολίες. Κάθε άλλη προσπάθεια δεν θα έχει αποτέλεσμα λόγω της διάλυσης των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Τι συμβαίνει ακριβώς με τους φαρμακαποθηκάριους και την εξαγορά μεριδίων σε φαρμακεία με οικονομικά προβλήματα; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν;
Η περίοδος που όλοι ζούμε είναι ιδανική για τους καιροσκόπους σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Το ίδιο ισχύει και για το χώρο των φαρμακείων που βιώνουν για τέταρτη χρονιά κρίση. Η αποφασιστική στάση μας και η κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Υγείας κ. Α.Γεωργιάδη, ότι δεν θα επιτρέψει τέτοιες επιθετικές εξαγορές, είναι η πρώτη άμυνά μας.
Απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θέλω να πω το προφανές. Αυτός που κινείται αποκλειστικά από οικονομικά κίνητρα δεν μπορεί να έχει φαρμακείο. Το φαρμακείο είναι χώρος Πρωτοβάθμιας Υγείας. Αλίμονο, αν το καταντήσουμε απλή εμπορική επιχείρηση.
Αν σας ζητούσα να βάλετε ένα στοίχημα με τον εαυτό σας σχετικά με ένα πρόβλημα του κλάδου που έχετε πρώτο στην ατζέντα σας, θα το κάνατε; Και για ποιο θέμα;
Τα φαρμακεία θα βγουν από το τούνελ. Τα φαρμακεία θα επιβιώσουν. Θα βγουν ίσως τραυματισμένα με απώλειες, αλλά θα επιβιώσουν. Αυτό είναι το στοίχημά μου. Και θα το πετύχω! Το πρώτο όμως θέμα που με απασχολεί είναι οι πληρωμές. Θέλουμε να έρθουμε στα συμβατικά όρια και να έχουμε τακτές ημερομηνίες πληρωμής. Υπάρχει σχεδιασμός και για άλλα σημαντικά θέματα που θα οδηγήσουν το φαρμακείο στο μέλλον. Σ' αυτή τη φάση, όμως, οποιαδήποτε αναφορά σ' αυτά τα θέματα είναι πολυτέλεια.
Πώς είναι οι σχέσεις σας με την καινούργια ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ;
Ξεκινάμε πάντα από το γεγονός ότι ο στόχος είναι κοινός: Ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς όμως αυτή να οδηγήσει σε κατάργηση πλήρους και ποιοτικής φαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους Έλληνες. Η καλή διάθεση υπάρχει από μέρους μας με κάθε πολιτική ηγεσία και το έχουμε αποδείξει. Όμως έχουμε γραμμές άμυνας που δεν μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Με τη νέα ηγεσία τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του ΕΟΠΥΥ βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία. Κατανοούν τις ανάγκες μας και τα θέματά μας. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι.
«Αν μειωθεί το ποσοστό κέρδους θα παραδώσουμε τα κλειδιά»
Ποιο είναι αυτή τη στιγμή το περιθώριο κέρδους σας και τι θα σήμαινε για εσάς η μείωση του;
Το καθαρό ποσοστό κέρδους του φαρμακείου είναι στην πραγματικότητα της τάξεως του 5-7%. Ο φαρμακοποιός σήμερα μετά βίας εξασφαλίζει έναν αξιοπρεπή μισθό από ένα φαρμακείο στο οποίο έχει επενδύσει πάνω από 100.000 ευρώ και εργάζεται πάνω από 60 ώρες εβδομαδιαίως, μαζί με τις αργίες, τις εορτές, τις διανυκτερεύσεις κ.λπ.
Εάν συνυπολογίσει κάποιος τη μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές μας, την κατακόρυφη πτώση του τζίρου και την αύξηση της φορολογίας, τότε προφανώς είμαστε ακόμη πιο κάτω.
Για περαιτέρω μείωση δεν συζητάμε καθόλου. Στην περίπτωση αυτή θα παραδώσουμε τα κλειδιά των φαρμακείων μας στην Πολιτεία. Και τότε θα αντιληφθούν όλοι τι σημαίνει κλειστά φαρμακεία και ποιος πραγματικά στηρίζει τον ασθενή και χρηματοδοτεί όλο το σύστημα. Τα φαρμακεία δεν είναι εμπορικέςεπιχειρήσεις. Είναι πυλώνες της φαρμακευτικής περίθαλψης
«Μόνο από επιστήμονες η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων»
Γιατί θεωρείτε επικίνδυνη τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ από καταστήματα εκτός φαρμακείου;
Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα. Προς επίρρωσιν αυτού που λέω, σας αναφέρω ότι η ταυτόχρονη χορήγηση αποσυμφορητικών ή αντιόξινων, που υπάγονται στα ΜΗΣΥΦΑ, και καρδιολογικών ή αντιυπερτασικών ή αντιπηκτικών φαρμάκων στηνκαλύτερη των περιπτώσεων καταργούν την αγωγή ή, ακόμη χειρότερα, εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή των ασθενών. Επομένως, η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται μόνον από επιστήμονες και όχι από μη ειδικούς και με αλόγιστο τρόπο.
Σχολιάστε τις πρόσφατες δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Υγείας για το θέμα της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ που ανέφερε ότι υποχρέωση μας είναι να εξασφαλίσουμε ασφαλή διαδικασία χορήγησης φαρμάκων και όχι αύξηση των πωλήσεων μέσω των σούπερ μάρκετ.
Η δήλωση της Γαλλίδας αξιωματούχου, με την οποία συμφωνούμε απολύτως, έρχεται μετά τη διαπίστωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι η απελευθέρωση της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ όπου εφαρμόστηκε αύξησε και την κατανάλωση και την τιμή των σκευασμάτων.
Η διακίνηση οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και μόνον επιστήμονες της Υγείας (γιατροί και φαρμακοποιοί) μπορούν να έχουν λόγο.
Πηγή: Ελύθερος Τύπος 18/8/13