ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αναβολή στη δυναμική τιμολόγηση των φαρμάκων


Αναβολή τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο πήρε η δυναμική τιμολόγηση των γενοσήμων στη χώρα μας, καθώς η τρόικα στη χθεσινή συνάντησή της με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, δέχθηκε την αναστολή εφαρμογής του μέτρου –τουλάχιστον για την ώρα- αφού η πορεία των φαρμακευτικών δαπανών δείχνει να παραμένει εντός στόχων.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως παρότι είχε έτοιμη την απόφαση, ζήτησε την παράταση της εφαρμογής, στηριζόμενος στο γεγονός ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι εντός στόχων. Και όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, το μέτρο θα συζητηθεί μαζί με τα άλλα μέτρα, από τον Σεπτέμβριο ‘και λίγο παραπάνω’, καθώς τα επιχειρήματα ‘έτυχαν ευμενούς υποδοχής’ από την τρόικα.

Αυτή η ευνοϊκή έκβαση φέρνει ανακούφιση –για την ώρα- στις ελληνικές φαρμακευτικές, οι οποίες θα ήταν οι πρώτες που θα πλήττονταν από το μέτρο. Αιτία είναι οι περιορισμένες δυνατότητες του ΕΟΦ στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, αλλά και λόγω γραφειοκρατίας. Οι δύο παράγοντες προκαλούν τρομακτικές καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών κυκλοφορίας των νέων φαρμάκων.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Δημήτρης Δέμος, σχολίασε στο iatronet.gr την παράταση εφαρμογής του μέτρου, δηλώνοντας ότι ‘θεωρώ πως πρυτάνευσε η λογική, γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα μέτρο άνισο μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών εταιριών.
Γιατί ο ΕΟΦ δεν προχωρεί σε εγκρίσεις νέων φαρμάκων, ανάλογα με την ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων (first in – first out), με αποτέλεσμα να δημιουργείται διακριτική μεταχείριση μεταξύ των ελληνικών και των αλλοδαπών επιχειρήσεων.
Στην Ευρώπη, οι εγκρίσεις δίνονται εντός 90 ημερών, τη στιγμή που στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος έγκρισης κυμαίνεται από 2,5-3 χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις αδειοδότησης μετά από μια τετραετία, βάσει της εθνικής διαδικασίας.
Αντίστοιχα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με την εσωτερική νομοθεσία, οι εθνικές διαδικασίες δίνουν άδειες μεταξύ 6-9 μηνών’.
Σημειώνουμε ότι το μέτρο της δυναμικής τιμολόγησης, όπως έχει θεσμοθετηθεί στη χώρα μας, προβλέπει τα εξής: η τιμή στα πρωτότυπα φάρμακα όταν χάνουν την πατέντα τους μειώνονται στο μισό και στη συνέχεια οι τιμές στα γενόσημα μειώνονται κατά επιπλέον 10 ποσοστιαίες μονάδες ανάλογα με το χρόνο έκδοσης της άδειας κυκλοφορίας τους, με αποτέλεσμα πρακτικά, οι ελληνικές φαρμακευτικές να βρίσκονται σε δυσμενή θέση, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών εταιριών παραγωγής γενοσήμων.
Πηγή: iatronet.gr