ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Pharmathen: επέκταση αντικειμένου με επένδυση 10 εκ. ευρώ

Επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις υποδομών με στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 100 νέων θέσεων εργασίας προγραμματίζει για την επόμενη διετία η ελληνική φαρμακευτική Pharmathen, η οποία επεκτείνοντας το αντικείμενό της, ανέλαβε την αντιπροσώπευση των διεθνών brands Nuxe, Bioderma και Gum στην Ελλάδα. Τα προϊόντα αυτά θα διανέμονται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος της Pharmathen κ. Βασ. Κάτσος και η αντιπρόεδρος της Pharmathen κ. Νέλλη Κάτσου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού και του επιστημονικού κόσμου.

Ο κ. Κάτσος, σημείωσε ότι η εταιρία έχοντας παρουσιάσει σημαντικότατη εξωστρέφεια, εμφάνισε κύκλο εργασιών 162 εκ. ευρώ για το 2012, από τα οποία ποσοστό πάνω από το 75 % προέρχεται από εξαγωγές σε 85 χώρες διεθνώς, αποτελώντας το 1% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Μέσα στην κρίση, η εταιρεία έχει επενδύσει 55 εκατ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δημιουργώντας την ίδια περίοδο περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας στην χώρα μας, φτάνοντας σήμερα τους 850 εργαζομένους.
Οι στόχοι της εταιρείας επικεντρώνονται στην ενίσχυση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές,

την ανάπτυξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, τη διαρκή επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και την περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας στην ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η νέα στρατηγική επιλογή της εταιρείας να διευρύνει το αντικείμενο εργασιών της εισάγοντας νέα παραφαρμακευτικά προϊόντα. 'Την προσεχή διετία, θα επενδυθούν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ σε εγκαταστάσεις υποδομών και θα δημιουργηθούν περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας', προανήγγειλε ο κ. Κάτσος.

Στην επέκταση του αντικειμένου εργασιών της εταιρίας, αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος της Pharmathen κ. Νέλλη Κάτσου σημειώνοντας πως τα προϊόντα Nuxe, Bioderma, Gum αποτελούν προϊόντα υψηλής ποιότητας, αξίας και αναγνωρισιμότητας, με παρουσία παγκόσμια και σημαντική οικονομική δυναμική. Γι΄ αυτό, αποτελούν μία εναλλακτική στην επίλυση του προβλήματος 'αειφορίας φαρμακείου'. Η κ. Κάτσου υπογράμμισε ότι οι στρατηγικές επιλογές όλων των προηγούμενων ετών, έχουν θωρακίσει τον όμιλο: ‘Μας επιτρέπουν, ακόμη και μέσα στην καρδιά της ύφεσης, να είμαστε παρόντες στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, να διακρίνουμε και να αξιοποιούμε νέες ευκαιρίες που υπάρχουν και να τολμάμε να μιλάμε για ανάπτυξη’.

Η αντιπρόεδρος της Pharmathen επεσήμανε ότι σύμμαχος της εταιρείας ήταν, είναι και θα είναι η ιατρική κοινότητα και πως τώρα η συμμαχία αποκτά ένα νέο ενεργό μέλος, τον χώρο όπου γεννήθηκε η εταιρία πριν από 50 χρόνια, το φαρμακείο’.

Υφυπουργός Ανάπτυξης

Την εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα χαιρέτησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των επενδύσεων στην έρευνα και τη χρήση τους ως μοχλό ανάπτυξης στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον.

Αναφερόμενος στην πορεία και την εξωστρέφεια της Pharmathen, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης παίρνει δύναμη από τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πετυχαίνουν σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον: 'Τέτοιες προσπάθειες δεν μετράνε μόνον ως δείκτες και μεγέθη, αλλά και ως παράδειγμα για άλλες επιχειρήσεις. Η ελληνική επιχειρηματικότητα αποτελεί - εδώ και αιώνες - την ατμομηχανή της χώρας'.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι το 2012 καταγράφηκε ένα ρεκόρ στις εξαγωγές: 'Στόχος για το 2013, είναι περισσότερες επενδύσεις και εξαγωγές. Το κράτος προσπαθεί κι αυτό να γίνει πιο ανταγωνιστικό και με το ηλεκτρονικό τελωνείο μειώνει κατά 20% το κόστος και κατά 50% τον χρόνο που απαιτείται για τις εξαγωγές'.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μ. Σαλμάς, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό. Ο κ. Σαλμάς τόνισε την ηγετική θέση της Pharmathen μεταξύ των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών αναφορικά με την ποιότητα, το κύκλο εργασιών και τα επενδυόμενα κεφάλαια, γεγονός που οδηγεί τη Pharmathen στη κορυφή της ελληνικής καινοτομίας, μεγιστοποιώντας ουσιαστικά τη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ
Την ανάγκη να αποφευχθούν τα ‘εξωτικά’ γενόσημα, τα οποία θα έρθουν στη χώρα μας με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλή τους τιμή, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θ. Αμπατζόγλου εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του κλάδου στη διακηρυγμένη θέση της Pharmathen ότι επενδύει στην εμπιστοσύνη των εταίρων: ‘Αυτό δείχνει τι σημαίνει επιχειρηματική λογική σήμερα’, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σημειώνοντας ότι η Pharmathen επέλεξε τον δύσκολο, αλλά παραγωγικό δρόμο, για έρευνα - επενδύσεις – εξωστρέφεια.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, εξήρε τον αναπτυξιακό ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και της εξωστρέφειας της χώρας. Προϋπόθεση γι΄ αυτό - είπε - είναι να διασφαλιστούν από την πολιτεία οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Χαρακτήρισε θετικό βήμα την προσπάθεια να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι δεν αρκεί. Ζήτησε να υπάρξουν πολιτικές, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες σταθερού και προβλέψιμου θεσμικού πλαισίου, με απλούς, διαφανείς και ρεαλιστικούς όρους, ειδικά στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων. Επίσης ζήτησε να αρθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια και να ενθαρρυνθούν νέες επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη και να δοθεί πρόσβαση στις επιχειρήσεις, σε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. ‘Η περίπτωση της Pharmathen’, τόνισε ο κ. Μίχαλος, ‘δείχνει ότι αξίζει να παρέχουμε σε αυτόν τον σημαντικό κλάδο τις κατάλληλες συνθήκες να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει. Το όφελος θα είναι μεγάλο για όλους’.

Ο επ. πρόεδρος του ΙΣΑ

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο επίτιμος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Σωτήρης Ρηγάκης, ο οποίος ανέδειξε τη συμβολή των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στο λειτούργημα του Έλληνα γιατρού, λέγοντας ότι πραγματώνεται, σε μόνιμη βάση, στα πεδία της επιστήμης, της έρευνας και της ενημέρωσης. Ο χώρος του φαρμάκου - σημείωσε - είναι συνοδοιπόρος και συνεργάτης του Έλληνα γιατρού στην επαγγελματική του καθημερινότητα.

Ο κ. Ρηγάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την ενέργεια της Pharmathen να προχωρήσει σε ανάπτυξη νέων γενοσήμων προϊόντων, εν μέσω κρίσης, λέγοντας πως ‘ο ΙΣΑ στηρίζει τα ποιοτικά, ασφαλή και επώνυμα γενόσημα, ιδιαίτερα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία έχουν καταξιωθεί στην καθημερινή ιατρική πράξη’. Εξέφρασε, όμως, την αντίθεσή του σε μέτρα που ανοίγουν την κερκόπορτα να κατακλυστεί η ελληνική αγορά με γενόσημα αμφίβολης ποιότητας, από χώρες του τρίτου κόσμου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο κ. Olivier Ricard, International Operations Director της Nuxe, ο οποίος ανέφερε ότι η συνεργασία με την Pharmathen μπορεί να προσδώσει αξία στην αγορά και στο φαρμακείο.Ο γενικός διευθυντής των Laboratoire Bioderma κ. Jean - Yves Desmottes, μέσω link video αναφέρθηκε στην επιλογή της Bioderma στην Ελλάδα και τη συνεργασία με τη Pharmathen, λέγοντας πως ‘η επιλογή της Pharmathen ήταν πολύ εύκολη για εμάς. Γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες για καινοτομία, την ίδια συνέπεια στη δραστηριοποίησή μας και παρουσιάζουμε σημαντική οικονομική ανάπτυξη’.