Σε ισχύ το αργότερο ως το πρωί της Πέμπτης
Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται η «θετική» λίστα φαρμάκων προκειμένου να ισχύσει απόψε ή το αργότερο το πρωί της Πέμπτης. Περιλαμβάνει σκευάσματα με ασφαλιστική τιμή τα οποία αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται η «θετική» λίστα φαρμάκων προκειμένου να ισχύσει απόψε ή το αργότερο το πρωί της Πέμπτης. Περιλαμβάνει σκευάσματα με ασφαλιστική τιμή τα οποία αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Από τη «θετική» λίστα λείπουν 38 φάρμακα (83 κωδικοί οι οποίοι αφορούν διαφορετικές περιεκτικότητες και συσκευασίες) έντεκα εταιρειών που δεν κατέβαλαν ως το τέλος του 2012 το claw back (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών).
Πρόκειται για τα φάρμακα: Erythrocin (για δερματολογικά προβλήματα), Dihydergot (για ημικρανία), Hygroton-Reserpine (αντιυπερτασικό), Hygroton (διουρητικό), Cafergot (για ημικρανία), Ludiomil (αντικαταθλιπτικό), Hytrin (ουρολογικό), Pediazole (αντιβακτηριακό), Optiray (απεικονιστικά μέσα για ακτινογράφηση), Optimark (σκιαγραφικό), Miochol-E (οφθαλμολογικό), Meloprol (αντιφλεγμονώδες), Alphacal (βιταμίνες), Iamaxicam (αντιφλεγμονώδες), Axyplot (αναστολείς διαύλων ασβεστίου), Gastronorm (για γαστρεντερικά προβλήματα), Lopernal (αντιυπερτασικό), Anchocalm (αγχολυτικό), Risperom (αντιψυχωσικό), Talopram (αντικαταθλιπτικό), Lisodinol (παράγοντες που δρουν στο σύστημα ρενίνης - αγγειοτενσίνης), Mevamyst (για γαστρενερικά προβλήματα), Algosulid (αντιφλεγμονώδες και αντιρευματικό), Lixocam (ομοιόσταση ασβεστίου), Melorilif (αντιφλεγμονώδες και αντιρευματικό), Cidoston (αγγειοπροστατευτικό), Otredil (αντιεμετικό και κατά της ναυτίας), Exenadil (αντικαταθλιπτικό), Medomin (αντιφλεγμονώδες), Setanol (αντιβιοτικό), Optobet (για οφθαλμολογικές παθήσεις), Pycnogenol (αγγειοπροστατευτικό), Neldim (χημειοθεραπευτικό για τοπική χρήση), Monoket (για καρδιαγγειακά προβλήματα), Cardiplast (για καρδιαγγειακά προβλήματα), Pascorbin (πεπτική οδός και μεταβολισμός), Optigrel (αντι-αιμοπεταλιακό) και Scanlux (σκιαγραφικό).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω σκευάσματα δεν είναι αναντικατάστατα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι εταιρείες καταβάλουν το απαιτούμενο claw back, τα φάρμακά τους θα συμπεριληφθούν στη «θετική» λίστα.
Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα «θετική» λίστα ο ασθενής θα μπορεί να κάνει χρήση είτε πρωτότυπου είτε γενόσημου φαρμάκου. Στην περίπτωση που η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι υψηλότερη από την ασφαλιστική, το ήμισυ της διαφοράς θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και το υπόλοιπο από τον ασφαλισμένο. Μέχρι σήμερα ο ασθενής - ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ πλήρωνε συχνά το 100% της διαφοράς, αφού ο ασφαλιστικό του φορέας κάλυπτε μόνο το κόστος του φθηνότερου γενόσημου φαρμάκου.
Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του νέου μέτρου θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους κατά 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πηγή: tovima.gr