ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Διχασμένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το θέμα χορήγησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείων.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την τρόικα.


Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πιέζουν προς την κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης των εν λόγω φαρμάκων, ακόμη και της διάθεσής τους από τα σούπερ - μάρκετ.
Πρόκειται για τα γνωστά σε όλους μας αντιπυρετικά, αναλγητικά, συμπληρώματα άλλα σκευάσματα, τα οποία δεν καλύπτει το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η τρόικα εκτιμά ότι η απελευθέρωσή τους και η διάθεσή τους εκτός φαρμακείων, θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα μειώσει τις τιμές, προς όφελος των ασθενών.Πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ωστόσο, αναφέρει ότι 'δεν υπήρξαν ευρήματα που να τεκμηριώνουν τη μείωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων έπειτα από την απελευθέρωση.
Η σύγκριση των τιμών, επίσης, δείχνει ότι σε χώρες όπου έχει απελευθερωθεί η συγκεκριμένη αγορά, οι τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων είναι πιο υψηλές από εκείνες της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό, δε, είναι το γεγονός ότι η απελευθέρωση της τιμής τους, πριν από μερικούς μήνες, δεν οδήγησε σε μειώσεις.

Ευρώπη


Οι υπεύθυνοι του ΠΟΤ σημειώνουν ότι, για την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας κατά τη χρήση των προϊόντων αυτών είναι η συμβουλή, παρακολούθηση και χορήγηση από επιστήμονα υγείας (γιατρό ή φαρμακοποιό).
Στην Ελλάδα, και στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, η διάθεση των φαρμάκων αυτών γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία.
Η εικόνα διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ στην Ευρώπη των 27 είναι σήμερα η εξής:
Σε 13 χώρες, διατίθενται μόνον από τα φαρμακεία (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβακία και Ισπανία). Οι χώρες αυτές, ωστόσο, αποτελούν το 57% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Σε 14 χώρες, διατίθενται και από άλλα καταστήματα (Τσεχία, Δανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Ασφάλεια
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, σε σχέση με τη χρήση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Πρόκειται - εξηγούν - για φάρμακα με όλες τις ιδιαιτερότητες και περιορισμούς (για λόγους Δημόσιας Υγείας, ασφάλεια/αποτελεσματικότητα) που προκύπτουν από αυτή την πραγματικότητα.
Η διάκριση λοιπόν μεταξύ συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι αυστηρά ασφαλιστικής και οικονομικής φύσης και όχι επιστημονικής ή ιατρικής. 
Όλα τα φάρμακα χρειάζονται μεσολάβηση και πρόταση επιστήμονα υγείας (γιατρού - φαρμακοποιού) στη χορήγησή τους για να δράσουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια, ανεξάρτητα του τρόπου που ασφαλιστικώς (σε όρους αποζημίωσης) αντιμετωπίζονται από το κράτος. 

Δ.Κ.
iatronet.gr