Μια νέα πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της διάδοσης των πλαστών φαρμάκων ξεκίνησαν πρόσφατα η διεθνής οργάνωση εγκληματολογικής αστυνομίας, Ιντερπόλ, μαζί με 29 από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες.
Στα πλαίσια της τριετούς συμφωνίας, οι φαρμακευτικές εταιρίες θα επενδύσουν 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία του Προγράμματος Φαρμακευτικού Εγκλήματος της Ιντερπόλ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο μηχανισμός αντιμετώπισης του ζητήματος μέσω ισχυρής συνεργασίας.
Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στην πρόληψη όλων των τύπων φαρμακευτικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της παραχάραξης επώνυμων φαρμάκων και γενόσημων καθώς και τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος, "η δραστηριότητα των οποίων αποφέρει εκατομμύρια παράνομα κέρδη κάθε χρόνο", σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ιντερπόλ.
Πέρυσι, η επιχείρηση “Pangea V” της διεθνούς αστυνομικής οργάνωσης που εκτεινόταν σε 100 χώρες με στόχο τον εντοπισμό των παραπάνω δικτύων, οδήγησε σε περίπου 80 συλλήψεις και την παγκόσμια κατάσχεση των 3,75 εκατομμυρίων δυνητικά επικίνδυνων φαρμάκων αξίας 10,5 εκατ. δολαρίων.
Ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, Ronald Noble, δήλωσε ότι “με καμία χώρα, κανένα φάρμακο και κανένα ιατρικό προϊόν δεν έχει ‘ανοσία’ στην παραχάραξη” και πρόσθεσε ότι “είναι απαραίτητη μια παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτής της απειλής”. Επιπλέον, σημείωσε ότι η υποστήριξη από τη φαρμακευτική βιομηχανία “αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα” η οποία θα βοηθήσει την οργάνωση και τις 190 χώρες-μέλη της στο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά. Έπειτα, ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει “την κατάρτιση, την ανάπτυξη ικανοτήτων, καθώς και στοχευμένες ενέργειες για την οικοδόμηση της ευαισθητοποίησης για το θέμα”.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρίας Sanofi, Christopher Viehbacher, δήλωσε ότι εκτιμάται πως το 10% των φαρμάκων είναι ψεύτικα και ότι “το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο 50%, ιδιαίτερα σε φτωχότερες χώρες”.
Τέλος, η Ιντερπόλ επεσήμανε ότι το ψεύτικο σιρόπι για τον βήχα καθώς και άλλα φάρμακα που δένονται με διαιθυλενογλυκόλη, προκάλεσαν 8 μαζικές δηλητηριάσεις παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένου του Παναμά το 2006 όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το 2012, 109 καρδιακοί ασθενείς στο Πακιστάν πέθαναν μετά από τη λήψη πλαστών φαρμάκων.
Πηγή: pmjournal.gr