ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μειώσεις έως και 7% στις τιμές των φαρμάκων

Νέο δελτίο τιμών αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Φεβρουαρίου

Νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, που μεσοσταθμικά φτάνουν στο 7% και εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν 150.000.000 ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη, επιφέρει το νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να εκδοθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου. Χθες, υπεγράφη από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών, το οποίο αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα στα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα εν όψει της εκταμίευσης της δόσης του ερχόμενου Μαρτίου. Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2013 είναι η φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Σαλμάς, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι για τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχει λήξει η πατέντα τους, αλλά και για τα πρωτότυπα φάρμακα εκτός πατέντας, για τα οποία ωστόσο δεν υπάρχουν αντίγραφα, θα υπολογιστεί εκ νέου ο μέσος όρος των φθηνότερων τιμών από 22 χώρες της Ευρώπης, με βάση στοιχεία που έχουν ληφθεί από τις σχετικές υπηρεσίες στις 2 Ιανουαρίου 2013. Το υπουργείο προσδοκά μεσοσταθμικά μείωση της τάξης του 4% - 5% στις τιμές αυτών των φαρμάκων. Σε ό,τι αφορά στα γενόσημα, θα ισχύσει οριζόντια μείωση στίς λιανικές τους τιμές, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στο ισχύον δελτίο τιμών που καθορίστηκε ως εξής: για τα σκευάσματα με τιμή από 10 ευρώ και άνω η μείωση θα είναι 10% και για τα σκευάσματα από 5 έως 10 ευρώ η μείωση θα είναι 5%. Στα φθηνότερα των 5 ευρώ φάρμακα δεν θα υπάρξει αλλαγή στις τιμές. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο διαμηνύει ότι το νέο δελτίο τιμών δεν θα έχει αυξήσεις πλην μεμονωμένων περιπτώσεων όπου έχουν δικαιωθεί οι ενστάσεις που είχαν κάνει οι φαρμακευτικές εταιρείες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε ότι εντός του Μαρτίου θα εκδοθεί δελτίο τιμών και για νέα φάρμακα, γενόσημα και καινοτόμα, που προς το παρόν δεν κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ αποκλειστικά από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα χορηγούνται στους ασφαλισμένους και τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (5-10 σκευάσματα), η πώληση των οποίων θα επιτρέπεται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μειώσεις τιμών ευθύνονται σε αρκετές περιπτώσει για την απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Από τις αρχές του 2012, έχουν κατατεθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΦ δηλώσεις για απόσυρση 233 σκευασμάτων. Από αυτές τις δηλώσεις, περίπου 30 έχουν γίνει από τα τέλη Οκτωβρίου κι έπειτα, οπόταν εκδόθηκε το νέο δελτίο τιμών. Σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 έως και τον περασμένο Δεκέμβριο οι τιμές των φαρμάκων είχαν μειωθεί κατά μέσον όρο κατά 15,4%. Πάντως, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει «θεραπευτικό κενό».

Εν τω μεταξύ, εντολή για ενδελεχή έλεγχο οκτώ φαρμακαποθηκών που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα έχει δώσει ο κ. Σαλμάε, προκειμένου να εντοπιστούν οι περιπτώσει όπου οι φαρμακαποθήκες έχουν παρανόμως προμηθευτεί τα φάρμακα προς εξαγωγή από ιδιωτικά φαρμακεία. Ήδη από τον έλεγχο μιας και μόνο φαρμακαποθήκης βρέθηκαν 60 ιδιωτικά φαρμακεία με αυτήν την παράνομη δραστηριότητα και η οποία έχει μερίδιο ευθυνης για τις ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά. Για πρωτοφανή και αναίτια επίθεση κατά του κλάδου των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, που σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το «κύκλωμα» ανακαλύφθηκε κατόπιν καταγγελίας του Συλλόγου προς τον ΕΟΦ, για έλεγχο, τα αποτελέσματα του οποίου δεν του έχουν κοινοποιηθεί.

Αντιδράσεις των γιατρών ΕΟΠΥΥ
Την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου προκάλεσε η δημοσιοποίηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ των κυκλωμάτων γιατρών και φαρμακοποιών που επιδίδονταν σε εικονικές συνταγογραφήσεις.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για προσπάθεια στοχοποίησης των γιατρών, καθώς όπως τονίζει εντοπίστηκαν 11 περιπτώσεις επί συνόλου 70.000 γιατρών σε όλη τη χώρα, χωρίς να δημοσιοποιηθεί κανένα στοιχείο και με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, παραμονή κινητοποιήσεων από τους παρόχους υγείας. Ζητεί από τους αρμοδίους στο υπουργείο Υγείας και τον οργανισμό να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των εμπλεκομένων, τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και τα αποδεικτικά στοιχεία, ενώ απαιτούν να αποσταλούν όλα τα στοιχεία στον αρμόδιο εισαγγελέα και στους ιατρικούς συλλόγους για να επιβληθούν ποινές. Όπως αναφέρει, σε αντίθετη περίπτωση θα πρόκειται για συγκάλυψη και παραδοχή ομολογίας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και δηλώνει ότι οι γιατροί επιφυλάσσονται κάθε νομίμου δικαιώματος τους, αναλαμβάνοντας δράσεις κατά του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η προσπάθεια διαπόμπευσης του Έλληνα γιατρού από τον ΕΟΠΥΥ έχει στόχο να συγκαλύψει το κούρεμα των ιατρικών αμοιβών», ενώ η ομοσπονδία γιατρών ΙΚΑ καλεί την πολιτεία «αντί να εξαντλεί τη δυναμική σε επικοινωνιακά παιχνίδια να δώσει άμεσα λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα της περίθαλψης των πολιτών».

Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Πηγή: Καθημερινή, 26/1/2013