ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

4 «χειρουργικά χτυπήματα» στο κόστος των φαρμάκων


Το μεγάλο κόλπο της εκτόξευσης της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα. Πώς μέσα σε ένα χρόνο φτάσαμε να πληρώνουμε τα διπλά
Με κινήσεις μελετημένες και «σερβιρισμένες» με έντεχνο τρόπο για να μη γίνουν άμεσα αντιληπτές, το υπουργείο Υγείας μέσα σε ένα χρόνο διπλασίασε το κόστος συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα και τη θεραπεία.

Είναι ένα από τα πιο επιβαρυντικά για τους αρρώστους σχέδια, τα οποία αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος ζωής τους και υλοποιήθηκαν με διαδικασίες «εξπρές». Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκαν 4 τρικ: το τρικ με τις λίστες, η εξαίρεση ασθενειών από τη μηδενική ή χαμηλή συμμετοχή, οι λεγόμενες τιμές αναφοράς καθώς και η κατάργηση της κάλυψης φαρμάκων για νοσήματα που προκαλούνται παράλληλα με τη βασική ασθένεια.

1. Συμμέτοχη
Με το επιχείρημα της μείωσης της σπατάλης, το υπουργείο Υγείας όχι μόνο αύξησε τις συμμετοχές στην αγορά σκευασμάτων αλλά έπαψε να καλύπτει φάρμακα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τη ζωή ακόμη και βαρέως πασχόντων, αφαιρώντας πλήρως σοβαρές ασθένειες από τη δωρεάν χορήγηση θεραπείας. Οι παλαιότερες συμμετοχές ασθενών κυμαίνονταν μεταξύ 0%, 10% και 25%, ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης. Συνολικά για 23 παθήσεις οι ασθενείς δεν πλήρωναν τίποτε, ενώ για 15 παθήσεις συμμετείχαν με 10%.
Επί πλέον, εφαρμόστηκε όμως ένα νέο κόλπο. Δεν αυξήθηκαν μεν τα ποσοστά συμμετοχής που θα προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις, αλλά απλά αφαιρέθηκαν από τη λίστα με τα δωρεάν φάρμακα άλλες ασθένειες. Ενδεικτικό είναι ότι ευρέως διαδεδομένες νόσοι όπως είναι η επιληψία και η άνοια από 0% που πλήρωναν οι πάσχοντες καταβάλλουν τώρα 10% συμμετοχή. Επίσης στην οστεοπόρωση, στη βαρύτατη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αλλά και σε εκφυλιστικές νόσους των αρθρώσεων από 10% συμμετοχή έφτασαν να πληρώνουν τώρα 25%.
2. Καμία ελάφρυνση
Καταργήθηκε για πρώτη φορά η ελάφρυνση συμμετοχής των ασθενών στις συνοδούς νόσους που προκαλούνται από τις κύριες παθήσεις (π.χ. υπέρταση-αναιμία-υπερφωσφαταιμία-υποασβεσταιμία κ.λπ. στους νεφροπαθείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια-ΧΝΑ).
Μέχρι πριν από τις πρόσφατες ρυθμίσεις, οι ασθενείς αυτών των παθήσεων απολάμβαναν μειωμένη συμμετοχή όχι μόνο στα φάρμακα των κύριων παθήσεων αλλά και στις συνοδές νόσους που προκαλούνταν από τις κύριες παθήσεις.
Τώρα όμως πληρώνουν τα σκευάσματα αυτά από την τσέπη τους. Υπολογίζεται ότι με τη νέα αυτή αλλαγή η επιπλέον επιβάρυνση αυτών των ασθενών (δεν είναι μόνο οι νεφροπαθείς αλλά και οι καρκινοπαθείς και οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.) θα κυμαίνεται από 50 έως 500 ευρώ επιπλέον μηνιαίως (για τους νεφροπαθείς 200 με 500 ευρώ επιπλέον μηνιαία επιβάρυνση).
Να σημειωθεί ότι από ήπια ως σοβαρή νεφροπάθεια υποφέρει σήμερα περίπου το 10% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή σχεδόν 1 εκατ. άτομα ενώ οι 11.600 βρίσκονται σε αιμοκάθαρση.
3. Τιμές αναφοράς
Το άλλο μεγάλο κόλπο αφορά στις περιβόητες τιμές αναφοράς. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει συγκεκριμένα ποσά για κάθε θεραπεία-φάρμακο, και αν το σκεύασμα που επιλέγεται έχει υψηλότερη λιανική τιμή από την τιμή αποζημίωσης του φαρμάκου, ο ασθενής καλύπτει το μισό της διαφοράς από την τιμή αποζημίωσης μέχρι τη λιανική τιμή του φαρμάκου και ο ασφαλιστικός φορέας το υπόλοιπο. Μέχρι στιγμής, πάντως, στην πράξη δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη η καταβολή του μισού της διαφοράς, γι' αυτό και πληρώνεται κατά 100%. Επίσης όλα εξαρτώνται από την τιμή αναφοράς που θα οριστεί καθώς όσο αυτή «πέφτει» αυξάνεται η συμμετοχή για τους αρρώστους. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι σε μερικές περιπτώσεις η επιπλέον χρηματική επιβάρυνση (δηλαδή η πληρωμή της διαφοράς μεταξύ λιανικής τιμής φαρμάκου και τιμής αναφοράς φαρμάκου), πέραν της γνωστής και κανονικής ποσοστιαίας συμμετοχής 10% ή 25%, φτάνει μέχρι και το... 60%, ενώ σε κάποιες άλλες και πολύ παραπάνω!
4. Εκτός λίστας
Αλλο ένα εφεύρημα σχετίζεται με τις περιβόητες λίστες φαρμάκων, στις οποίες εντάσσονται τα σκευάσματα που καλύπτονται ή όχι από την κοινωνική ασφάλιση, και χρειάζονται ή όχι ιατρική συνταγή.
Η χώρα μας και σ' αυτήν την περίπτωση κατέχει μάλλον μια ευρωπαϊκή πρωτοτυπία καθώς διαθέτει τις περισσότερες λίστες, όταν οι άλλες χώρες έχουν το πολύ δύο. Η Ελλάδα έχει θετική λίστα φαρμάκων με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται, ενώ διαθέτει και αρνητική λίστα όπου εντάσσονται φάρμακα για τα οποία χρειάζεται ιατρική συνταγή αλλά τα πληρώνει από την τσέπη του ο ασθενής. Εχει επίσης λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και λίστα με φάρμακα υψηλού κόστους.
Το κόλπο στην περίπτωση αυτή σχετίζεται με το ποια σκευάσματα έχουν ενταχθεί και πού. Τους τελευταίους μήνες πολλά ευρείας χρήσης φάρμακα έχουν ενταχθεί στην αρνητική λίστα ή έχουν μετατραπεί σε μη συνταγογραφούμενα με αποτέλεσμα να τα πληρώνει εξ ολοκλήρου ο ασθενής.
Κλασικό παράδειγμα αποτελεί γνωστό καθαρτικό το οποίο εντάχθηκε στα μη συνταγογραφούμενα τη στιγμή, όμως, που το χρειάζονται δεκάδες χρόνιοι πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες. Το διάλυμα κοστίζει περίπου 8 ευρώ ανά φιάλη και απαιτούνται περίπου 4 το μήνα.
Αλλο παράδειγμα αποτελεί αλοιφή που χρειάζονται οι αιμοκαθαρόμενοι για να διευκολύνονται στην αιμοκάθαρση. Η συγκεκριμένη αλοιφή κοστίζει κοντά στα 17 ευρώ τα οποία πρέπει πλέον να τα πληρώνουν μόνοι οι ασθενείς.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Πηγή: enet.gr