ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Συνέντευξη προέδρου της ΠΕΦ στο Βήμα: Δραστική, απελευθέρωση τιμών και συμφέροντα


Pharma Team: Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κου Δημήτρη Δέμου στο Βήμα της Κυριακής και την Έλενα Φυντανίδου. Η συνέντευξη τιτλοφορείται ως εξής: «Ταφόπλακα της φαρμακοβιομηχανίας η δραστική ουσία» ενώ το δεύτερο τμήμα της έχει τίτλο: «Αν απελευθερωθούν οι τιμές, θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός». 
Δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από μια διακύρηξη των συμφερόντων των βιομηχάνων, συμφέροντα που έρχονται σε τεράστια αντίθεση με αυτά των ασθενών αλλά και των παρόχων υγείας.

Δημήτρης Δέμος: Ταφόπλακα της φαρμακοβιομηχανίας η δραστική ουσία
Ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων τονίζει ότι αν ισχύσουν τα μέτρα της τρόικας για τα φάρμακα, πολλές εταιρείες θα κλείσουν το επόμενο εξάμηνο

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας έχει μπει το τελευταίο διάστημα ο τομέας της Υγείας και ειδικότερα το φάρμακο. Ενα από τα μέτρα αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων με δραστική ουσία και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου. Σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Δημήτρης Δέμος θεωρεί το μέτρο αυτό «ταφόπλακα» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Παραδέχεται ότι την τελευταία δεκαετία η φαρμακευτική δαπάνη ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη, διευκρινίζοντας όμως ότι οι τιμές δίδονταν πάντα από το κράτος, και καταγγέλλει ότι στην Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε σχεδιασμός ανάπτυξης φαρμακευτικής πολιτικής.
Οι φαρμακοβιομήχανοι είστε οι «καλοί» ή οι «κακοί» στον χώρο της Υγείας, δεδομένου ότι εμπορεύεστε ένα προϊόν το οποίο θεωρείται κοινωνικό αγαθό;
«Δεν είμαστε τίποτε από τα δύο. Θα έλεγα ότι είμαστε η λύση στο πρόβλημα. Η προσφορά μας στην ελληνική οικονομία είναι τεράστια. Την τελευταία πενταετία κάναμε επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Είμαστε, ως κλάδος, ο μεγαλύτερος επενδυτής της χώρας και έχουμε μερίδια από 10% ως 30% σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εχουμε σε εξέλιξη 90 ερευνητικά προγράμματα, και όλα στην Ελλάδα. Παρά την οικονομική ύφεση, στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν έχει απολυθεί κανείς και σε κανέναν εργαζόμενο δεν έχουν γίνει μισθολογικές μειώσεις. Μολονότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι ο πρώτος κλάδος της χώρας που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή της, εν τούτοις γίνονται προσπάθειες εξαφάνισής του».

Θεωρείτε, δηλαδή, ότι είστε στόχος της κυβέρνησης και της τρόικας;
«Δεν έχουμε πρόβλημα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και με την κυβέρνηση γενικότερα, αλλά υπάρχει τρομερή πίεση από το εξωτερικό και χωρίς αιτιολόγηση. Για παράδειγμα αναφέρω το μέτρο της συνταγογράφησης φαρμάκων με τη δραστική ουσία, το οποίο η τρόικα έχει κοστολογήσει 150 εκατ. ευρώ. Το ποσόν που καταβάλλουν οι 21 ελληνικές παραγωγικές εταιρείες ως ασφαλιστικές εισφορές για 8.500 εργαζομένους είναι μεγαλύτερο. Και ερωτώ: Αν εξαιτίας της εφαρμογής αυτού του μέτρου κλείσουν κάποιες εταιρείες, θα ωφεληθεί κανείς; Ούτε ένας. Ολοι θα βγούμε χαμένοι. Η βιομηχανία, οι άνθρωποι που εργάζονταν σε αυτήν και το κράτος. Η ανεργία θα αυξηθεί ενώ τα έσοδα των Ταμείων θα μειώνονται. Αυτό θέλουμε; Η σωστή πολιτική "παντρεύει" το "νοικοκύρεμα" με την ανάπτυξη».

Αν συνυπολογιστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό σε σχέση με την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, πόσο έχει επηρεαστεί η φαρμακευτική βιομηχανία;
«Η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα ήταν και παραμένει μια ανθηρή βιομηχανία. Η έδρα της μπορεί να είναι στην Ελλάδα, αλλά η εξωστρέφειά της αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, οι επενδύσεις που έχουμε κάνει δεν αποσβένονται από τη μία μέρα στην άλλη. Αν ισχύσουν όλα αυτά τα μέτρα, δηλαδή η υποχρεωτική συνταγογράφηση φαρμάκων με τη δραστική ουσία και το ανεξέλεγκτο dumping στις τιμές (σ.σ.: η τακτική πώλησης προϊόντων και εμπορευμάτων στην εγχώρια ή στην ξένη αγορά σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν ήδη ή σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής), πολλές εταιρείες θα κλείσουν το επόμενο εξάμηνο».

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι στην Ελλάδα η μέση φαρμακευτική δαπάνη είναι  υψηλότερη, σχεδόν η διπλάσια, από την αντίστοιχη δαπάνη των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μιλάμε από το 2003, τη στιγμή που "έτρεχε" πάνω από τον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη δεκαετία του '90. Απλώς την τελευταία δεκαετία η δαπάνη εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη».

Πού το αποδίδετε αυτό;
«Κυρίως στο ότι ουδέποτε υπήρξε συνολικό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής. Ολα αυτά τα χρόνια η Πολιτεία επικεντρωνόταν στο κομμάτι της τιμολογιακής πολιτικής. Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί, διότι το 82% της δαπάνης βρίσκεται στα πρωτότυπα φάρμακα με ή χωρίς πατέντα. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει το 3,6% των συνολικών δαπανών για την Υγεία. Αυτή τη στιγμή η τρόικα έχει επικεντρωθεί στο... 3,6% της δαπάνης ζητώντας μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων για να σωθεί η χώρα. Αυτό δημιουργεί υπόνοιες...».  

Τι εννοείτε;
«Αυτό που λέω είναι ότι γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με τη δραστική ουσία. Το μέτρο αυτό, αν ισχύσει, θα είναι η "ταφόπλακα" της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία ήδη πλήττεται. Οχι μόνο θα διαλύσει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αλλά παράλληλα θα συμβάλει στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού με τις ανεξέλεγκτες μειώσεις στις τιμές των φθηνών φαρμάκων πολλά θα βγουν από την αγορά και θα υποκατασταθούν από άλλα καινούργια και πολύ πιο ακριβά. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι οι ανεξέλεγκτες μειώσεις τιμών φθηνών φαρμάκων και η υποχρεωτική επιλογή σκευασμάτων από τον φαρμακοποιό με μοναδικό κριτήριο την τιμή δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά και μονοπωλιακές καταστάσεις».

Αναφέρεστε σε διάλυση της φαρμακοβιομηχανίας. Κι εσείς όμως έχετε αφήσει να συσσωρεύονται τα χρέη του κράτους προς τις φαρμακοβιομηχανίες. Αναρωτιέται κανείς μήπως ωφελείστε από αυτή την καθυστέρηση τακτοποίησης των υποχρεώσεων...
«Κοιτάξτε, όσον αφορά τις οφειλές, για εκείνες που υπήρχαν ως το τέλος του 2009 πήραμε ομόλογα, για τα οποία υποστήκαμε "κούρεμα". Εκτός από αυτό, μας χρωστούν ένα τρίμηνο του 2010, μισό χρόνο του 2011 και όλο το 2012. Εμείς δεν έχουμε κανένα όφελος. Τουναντίον μάλιστα. Το φάρμακο είναι διατιμημένο προϊόν. Το κράτος δίνει τις τιμές. Είτε είχαμε υψηλές τιμές είτε όχι, δεν ευθυνόμαστε εμείς γι' αυτό. Οι τιμές βγαίνουν βάσει της νομοθεσίας. Απλώς παλαιότερα δεν υπήρχαν τόσο έντονες αντιδράσεις διότι είχαμε ως εταιρείες διαφορετική αντιμετώπιση από τις τράπεζες».

Δελτίο φαρμάκων
«Αν απελευθερωθούν οι τιμές, θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός»


Την τελευταία εβδομάδα ζούμε στον… αστερισμό του δελτίου τιμών φαρμάκων. Μέσα σε πέντε ημέρες εκδόθηκαν τρία δελτία...
«Γίνονται σοβαρές προσπάθειες απ' όλους να διορθωθούν τα λάθη του δελτίου τιμών. Το θέμα όμως είναι ότι ψηφίστηκε νόμος από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο οποίος δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι προβλέπει βίαιες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων 50% - 60% μετά τη λήξη της πατέντας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τιμές που ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό έχει αποτέλεσμα να παίρνουν μειώσεις κάτω του κόστους πολλά προϊόντα, τα οποία αναγκαστικά θα αποσυρθούν από την ελληνική αγορά».

Με το νέο δελτίο τιμών ωστόσο και τις μειώσεις που έχουν γίνει σε πολλά φάρμακα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι θα επιτύχει εξοικονόμηση 250 - 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο απλός πολίτης ξέρετε τι σκέφτεται; «Οι πλούσιοι φαρμακοβιομήχανοι που θησαύριζαν τόσα χρόνια κοιτάζουν μόνο την τσέπη τους».
«Το πρόβλημά μας δεν είναι η τιμή του φαρμάκου. Σε όλον τον κόσμο οι δαπάνες ανεβαίνουν διότι ο πληθυσμός γερνάει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να πάρουμε μέτρα για να συμμαζευτεί η φαρμακευτική δαπάνη. Εμείς, ως ΠΕΦ και ΣΦΕΕ, έχουμε προτείνει μέτρα και εγγυούμαστε ότι θα πιάσουμε τους στόχους. Το σίγουρο είναι ότι όλοι μαζευόμαστε στις εποχές που ζούμε».

Τα τελευταία χρόνια γίνονται έντονες συζητήσεις για την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ποια είναι η γνώμη σας;
«Ενα προϊόν που δεν αποζημιώνει το κράτος για ποιον λόγο να μην έχει ελεύθερη τιμή;».

Μήπως επειδή το κράτος έχει και κοινωνικό ρόλο; Στην αρνητική λίστα μπαίνουν όλο και περισσότερα φάρμακα τα οποία δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή άνθρωποι μένουν άνεργοι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Με την απελευθέρωση των τιμών φοβάμαι ότι δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε ασπιρίνη.
«Αυτός είναι μεγάλος μύθος. Από την ώρα που θα απελευθερωθούν οι τιμές θα λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο με πέντε ευρώ, άλλος με τρία ευρώ και κάποιος άλλος με δύο ευρώ».

Πηγή: tovima.gr