ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φάρμακα τοις μετρητοίς για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Οι τελικές αποφάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) θα ληφθούν σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα γίνει το Σάββατο, στις 25 Αυγούστου και, όπως όλα δείχνουν, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος ταλαιπωρίας για τους Ελληνες ασθενείς, οι οποίοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.
Οι φαρμακοποιοί απαιτούν από το υπουργείο Υγείας την άμεση καταβολή των οφειλομένων, που αγγίζουν τα 262 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει ότι δε δρα υπό καθεστώς απειλής και ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει δυσκολίες λόγω μειωμένης εισροής εσόδων.
Ο υπουργός Υγείας
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δήλωσε χτες ότι η μειωμένη εισροή εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της ύφεσης αποτελεί το βασικό λόγο της μη έγκαιρης τακτοποίησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οργανισμός συγκεντρώνει τις εισφορές και πληρώνει για λογαριασμό των ταμείων τις υπηρεσίες των ασφαλισμένων, λειτουργώντας στη βάση εσόδων και δαπανών.

«Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί έχουν δίκιο», σημείωσε ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να ιεραρχεί τις προτεραιότητες και να τακτοποιεί τις εκκρεμότητες. Οπως ανέφερε ο ίδιος, «πρώτο κριτήριο είναι να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής και δεύτερο να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στην αγορά. Προσπαθούμε να δώσουμε λύση με τις δυνατότητες που έχουμε», ενώ ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να επιδείξουν κατανόηση, ψυχραιμία και διάθεση συνεργασίας.
Σημειώνεται πως περισσότεροι από δέκα φαρμακευτικοί σύλλογοι της περιφέρειας έχουν ξεκινήσει ήδη τις κινητοποιήσεις τους και δίνουν φάρμακα στους ασφαλισμένους μόνο τοις μετρητοίς. Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο για να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στη γενική συνέλευση του ΠΦΣ που θα γίνει στις 25 Αυγούστου, ο ΦΣΘ θα εισηγηθεί την έναρξη της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά, από τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012.
Τα χρέη
«Κάθε μέρα που περνά επιβαρύνει με χρέη τα ήδη υπερχρεωμένα φαρμακεία», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σημειώνοντας πως πολλά φαρμακεία της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε δεινή κατάσταση μετά τις επανειλημμένες καθυστερήσεις στην εξόφληση των λογαριασμών από τον ΕΟΠΥΥ.
Σκληρή στάση απέναντι στον ΕΟΠΥΥ έχουν αποφασίσει να κρατήσουν και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής και Κιλκίς. Οι πρόεδροι των συλλόγων αυτών θα ψηφίσουν υπέρ των πανελλαδικών κινητοποιήσεων και δηλώνουν πως οι κινητοποιήσεις πρέπει να λήξουν μόνο με την πλήρη εξόφληση των χρεών του οργανισμού προς τους φαρμακοποιούς.
Πάντως, σε περίπτωση που αποφασίσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες κινητοποιήσεις, τη νύφη θα πληρώσουν... και πάλι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους το συνολικό κόστος των φαρμάκων, στη συνέχεια θα πηγαίνουν στον οργανισμό και θα περιμένουν ατελείωτες ώρες σε τεράστιες ουρές για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Οσο για τους ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακά τους, απλώς θα αφεθούν στο έλεος του Θεού…
Πηγή: aggelioforos.gr