ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στ. Κατσιώτης: «Διέξοδος για τον αγρότη η καλλιέργεια αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών»


Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον «ΑτΚ» ο αναπληρωτής καθηγητής του τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Φαρμακευτικού Τμήματος του ΑΠΘ, Σταύρος Κατσιώτης, η καλλιέργεια των αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας ξεκίνησε γύρω στο 1960 και έγινε περισσότερο γνωστή στη δεκαετία του 1980, οπότε δόθηκαν και επιδοτήσεις για την καλλιέργειά τους. «Τότε η μέγιστη καλλιέργεια αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών έφτασε τις 44.000 στρέμματα, αλλά δυστυχώς στη συνέχεια το μέγεθος της καλλιεργούμενης έκτασης άρχισε να φθίνει, με αποτέλεσμα να κυμαίνεται σήμερα στις 22.000 - 23.000 στρέμματα. Το μέγεθος αυτό είναι πάρα πολύ μικρό αν σκεφτούμε ότι στη Γαλλία, χωρίς να μπορούμε να αντιπαραβάλουμε τα μεγέθη, μόνο για τη λεβάντα καλλιεργούνται αυτήν τη στιγμή 160.000 στρέμματα», ανέφερε ο κ. Κατσιώτης.
Οπως ο ίδιος εξήγησε, τα αρωματικά φυτά μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους είτε στην κουζίνα, είτε στη βιομηχανία τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών είτε ως καλλωπιστικά, ενώ πολλά από αυτά είναι φαρμακευτικά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά, υπογραμμίζοντας ότι τα ελληνικά προϊόντα κερδίζουν τις προτιμήσεις των Ευρωπαίων λόγω της καλής τους ποιότητας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής επισήμανε ότι, σε αντίθεση με τις άλλες καλλιέργειες που έχουν συνήθως έναν τρόπο πώλησης, τα αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά έχουν τρεις αγορές: μπορεί να τα πουλήσεις νωπά (είτε σε ματσάκια είτε σε γλαστράκια), εφόσον διαθέτεις καθετοποιημένη μονάδα, μπορείς να τα ξηράνεις και να τα πουλήσεις ξερά και, τέλος, να τα βάλεις στο αποστακτήριο και να πάρεις το αιθέριο έλαιο. Επισήμανε ακόμη ότι, προκειμένου να έχει μια επιτυχημένη δραστηριότητα, ο καλλιεργητής (είτε είναι μικροκαλλιεργητής είτε καλλιεργεί μεγάλες εκτάσεις) θα πρέπει να επεξεργαστεί μόνος του το προϊόν του και να του προσθέσει υπεραξία. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την περίπτωση της καλλιέργειας ρίγανης: «Αν ένας καλλιεργητής ρίγανης πουλήσει το προϊόν του στη χονδρική χωρίς να την επεξεργαστεί καθόλου, οι τιμές που θα πάρει ανά κιλό θα κυμαίνονται από 0,90 έως 1,20 ευρώ το πολύ. Αντίθετα, αν την επεξεργαστεί, δηλαδή την ξεράνει, την καθαρίσει και την τρίψει, θα μπορέσει να την πουλήσει πέντε, έξι ευρώ το κιλό. Σε περίπτωση μάλιστα που η καλλιέργεια είναι και βιολογική, όχι μόνον η τιμή θα είναι ακόμα καλύτερη, αλλά και η ζήτηση θα είναι πολύ μεγάλη».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ένας μικροκαλλιεργητής αρωματικών φυτών 3 - 5 στρεμμάτων μπορεί να επεξεργαστεί το προϊόν του, δηλαδή να το ξεράνει και να το διοχετεύσει μόνος του στην ελληνική αγορά δουλεύοντάς το με την οικογένειά του και να έχει σημαντικό έσοδο. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι για μεγάλες καλλιέργειες (π.χ. 50 - 80 στρεμμάτων) επιβάλλεται η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας, η οποία όμως θα δώσει τη δυνατότητα στον παραγωγό να απευθυνθεί σε ευρωπαϊκές αγορές πετυχαίνοντας πολύ καλύτερες τιμές. «Στην αρχή είναι δύσκολα γιατί οι αγορές στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζητάνε κυρίως τρία πράγματα: να είναι το προϊόν βιολογικής καλλιέργειας, να είναι τυποποιημένο, δηλαδή να έχει σταθερή ποιότητα από το πρώτο κιλό ώς το τελευταίο, και να υπάρχει μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών από τον παραγωγό», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής προσθέτοντας ότι, αν αυτά επιτευχθούν, τότε ο καλλιεργητής θα μπορέσει να αποκομίσει μεγάλα κέρδη.
Ο κ. Κατσιώτης υπογράμμισε τη σημασία του πολλαπλασιαστικού υλικού που θα επιλέξει ο καλλιεργητής, καθώς, όπως είπε, αν η ποικιλία δεν είναι αυτή που ζητείται στην αγορά, η τιμή θα είναι πολύ χαμηλότερη. Καταλήγοντας ανέφερε ότι όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η καλλιέργεια αρωματικών φυτών απαιτεί πολλή δουλειά αλλά μπορεί να διασφαλίσει μια πρόσοδο η οποία θα ξεκινά -στη χειρότερη περίπτωση- από 300 ευρώ ανά στρέμμα και θα μπορεί να φτάνει σε πάρα πολύ μεγάλα ποσά.
Σεμινάριο
Το ΑΠΘ υλοποιεί πρόγραμμα επιμόρφωσης - κατάρτισης στην παραγωγή φαρμακευτικών- αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων. Το σεμινάριο περιλαμβάνει περίπου 100 ώρες θεωρητικών και πρακτικών εργαστηριακών μαθημάτων τα οποία θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες. Υπάρχουν 13 εισηγητές, μεταξύ των οποίων εννέα πανεπιστημιακοί, μέλη ΔΕΠ των τμημάτων Φαρμακευτικής, Βιολογίας και Γεωπονικής καθώς και ερευνητές από το ΕΘΙΑΓΕ. Οι καταρτιζόμενοι θα μάθουν, μεταξύ άλλων, πώς αναγνωρίζουμε τα φαρμακευτικά φυτά, τι είναι, πού τα χρησιμοποιούμε, βοτανική, οικοφυσιολογία, τη χημική σύσταση του καθενός, για την καλλιέργειά τους, για τη βιολογική γεωργία, τους τρόπους πολλαπλασιασμού και εγκατάστασης στο χωράφι (πρακτικά), τους προσδιορισμούς των αιθέριων ελαίων και τις αποστάξεις σε βιομηχανική κλίμακα, πώς γίνονται οι αναλύσεις, για τον τομέα της επιχειρηματικότητας, την προώθηση των προϊόντων, το δειγματισμό στις αγορές, τα εργαστήρια επεξεργασίας για τη μεταποίηση. Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 18 Μαΐου, ενώ το κόστος συμμετοχής είναι 700 ευρώ. Στο τέλος του σεμιναρίου οι καταρτιζόμενοι θα πάρουν βεβαίωση συμμετοχής και πιστοποιητικό κατάρτισης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής και ταχυδρομικώς στη γραμματεία της δομής Διά Βίου Μάθησης στο κτίριο «Καραθεοδωρή» στο ισόγειο (γραφείο 9) έως τις 8 Μαΐου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://diaviou.auth.gr ή να καλέσουν στο τηλέφωνο 2310/997.644.
Πηγή: aggelioforos.gr