ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Αναζητείται τρόπος να μειωθεί εκ νέου η τιμή των φαρμάκων


Τη μείωση των τιμών στα φάρμακα εξετάζει και πάλι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μια ύστατη προσπάθεια για συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας αναζητούν νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων με απώτερο στόχο τη χαμηλότερη δυνατή τιμή των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Κατά πληροφορίες, το μοντέλο της Αυστρίας συγκεντρώνει την μέχρι τώρα καλύτερη… βαθμολογία. Η κεντροευρωπαϊκή χώρα διαθέτει «επιθετικό» σύστημα τιμολόγησης των αντίγραφων (γενόσημων) φαρμάκων βάσει του οποίου η τιμή των τριών πρώτων γενόσημων που λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας διαμορφώνεται στο 40% της αξίας του πρωτοτύπου, ενώ για τα επόμενα τρία σκευάσματα της λίστας η τιμή μειώνεται στο 30%. Αυτός ο τρόπος τιμολόγησης πιέζει όλες τις τιμές των φαρμάκων προς τα κάτω και δημιουργεί εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον στην αγορά γενόσημων και πρωτότυπων.

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα η τιμή ενός φαρμάκου διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, η τιμή των αντίγραφων φαρμάκων που κυκλοφορούν ευρέως στη χώρα μας κυμαινόταν μέχρι πρότινος στην ίδια τιμή με εκείνη των πρωτότυπων φαρμάκων, ακόμη κι όταν αυτά έχαναν την πατέντα τους και συνακόλουθα την εμπορική προστασία τους.