ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

«Πειράματα» σε βάρος ασφαλισμένων 
Κριτική στη διοίκηση του ΓΝΛ για συσκέψεις «επικοινωνιακού χαρακτήρα» 


Για «πειράματα του ΕΟΠΥΥ» αλλά και για «ανικανότητα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» (ΗΔΙΚΑ) σε βάρος ασθενών, γιατρών και φαρμακοποιών, κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωση τους, Ιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας. Οι δυο σύλλογοι ασκούν επίσης κριτική στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κάνοντας λόγο για «συσκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα» με αφορμή και τη μη πρόσκληση τους σε προχθεσινή σύσκεψη (με τη συμμετοχή δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων) και με δεδομένο ότι έχουν καταθέσει προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος.
Άσχετα όμως με την επισήμανση των δυο υγειονομικών συλλόγων της Λάρισας και παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κατάστασης η όποια λύση θα δοθεί μέσω των υποδομών που μπορεί να διαθέσει η τοπική αυτοδιοίκηση ή από χορηγίες ιδιωτών.

Παρά το ικανοποιητικό χρονικό διάστημα που προηγήθηκε - με τις συνεχείς αναβολές στην εφαρμογή του προγράμματος - υποτίθεται για την προετοιμασία του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα βήματα που σημειώθηκαν ήταν ελάχιστα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ασφαλισμένοι κυρίως απομακρυσμένων περιοχών.
Αφού μετά τη 1η Ιουλίου, καταληκτική ημερομηνία της υποχρεωτικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διαπιστώθηκε ότι περιφερειακά ιατρεία, αφενός δεν διαθέτουν εξοπλισμό (υπολογιστές, εκτυπωτές κ.λπ.) αφετέρου δεν διαθέτουν σύνδεση με το διαδίκτυο (Ιντερνετ), προϋπόθεση απαραίτητη αφού η έκδοση της συνταγής πρέπει να γίνει μέσω του συστήματος του ΕΟΠΥΥ.
Τα προβλήματα βέβαια που αντιμετωπίζουν οι γιατροί από τις δυνατότητες του δικτύου του νέου ασφαλιστικού φορέα, είναι μια άλλη υπόθεση που έρχεται σε «δεύτερη μοίρα» με αφορμή και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, δέκα ημέρες από την ισχύ του νέου καθεστώτος.
Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα διογκώθηκε καθώς η ίδια απόφαση, προβλέπει για το γιατρό την επιβολή προστίμου ενός ευρώ για κάθε συνταγή που θα εκδίδει χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου των γιατρών για την αντιμετώπιση φαινομένων κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ή υπερσυνταγογράφησης. Το πρόστιμο θα καρπώνεται ο φαρμακοποιός, ως «αμοιβή» και προκειμένου στη συνέχεια να καταχωρήσει ηλεκτρονικά στο σύστημα τη χειρόγραφη συνταγή.
Μετά την άρνηση των γιατρών να πληρώσουν από την τσέπη τους τις αδυναμίες του συστήματος και την ανάδειξη παράλληλα του προβλήματος, αναζητούνται προσωρινές λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και να «κοπάσουν» τα παράπονα από την προχειρότητα του σχεδιασμού. Έτσι για παράδειγμα στο Μεσοχώρι, ο γιατρός εκμεταλλεύθηκε τον υπολογιστή του Νηπιαγωγείου ενώ στο Βλαχογιάννι χρησιμοποιήθηκε ο υπολογιστής του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι ωστόσο ή στο Δαμάσι επίσης, δεν υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο και αναζητούνται λύσεις μέσω της ασύρματης σύνδεσης. Όπως επίσης στη Σκοπιά ή στην Ερέτρεια Φαρσάλων όπου - έως ότου επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα - συστήνεται... σε συνταξιούχους κυρίως του πρώην ΟΓΑ, υπερήλικες δηλαδή, να μετακινηθούν στο πλησιέστερο περιφερειακό ιατρείο του Ναρθακίου ή της Βαμβακούς! 



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Σύμφωνα με αναφορές ιατρών προς τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, που καταγράφει αναλυτικά τις διαστάσεις του θέματος, μεταξύ άλλων, προβλήματα έχουν αναφερθεί επίσης σε περιφερειακά ιατρεία του Πυργετού, της Μαρμάρινης και της Δήμητρας.
Στην κοινή ανακοίνωση τέλος, του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας σημειώνεται πως «πάγιο και διαχρονικό αίτημα των γιατρών και φαρμακοποιών ήταν και συνεχίζει να είναι ένα αξιόπιστο, ασφαλές και προσβάσιμο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ). Δυστυχώς, οι ανεπάρκειες του υπουργείου Υγείας, αλλά και των Διοικήσεων του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να αναπτύξουν ένα ΣΗΣ φιλικό προς τους χρήστες υγειονομικούς και παράλληλα εξυπηρετικό προς τους ασθενείς, με αποτέλεσμα όλοι μαζί να ταλαιπωρούνται. Προφανώς, η ανάπτυξη αυτή προσκρούει τόσο στην υποχρηματοδότηση, όσο και στη σύγκρουση «διαφόρων συμφερόντων» πίσω από το ΣΗΣ. Η τραγική έλλειψη ηλεκτρονικού εξοπλισμού (Η/Υ - εκτυπωτές), αλλά και φωτ. αρχείου η ανυπαρξία σύνδεσης με γραμμές internet σε πολλές δομές του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, καθιστά την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αδύνατη, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των τοπικών αρμοδίων να μας πείσουν για το αντίθετο. Καθημερινά, μετά από ανακοίνωση του ΙΣΛ, γινόμαστε αποδέκτες αναφορών από συναδέλφους που αδυνατούν να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά από διαφορετικά σημεία της περιοχής ευθύνης μας και δυστυχώς ο αριθμός των σημείων αυτών αυξάνει καθημερινά δραματικά (ήδη στον ΙΣΛ δημιουργήθηκε αρχείο αναφορών που είναι στη διάθεση όλων των ΜΜΕ).
Η επιβολή προστίμου 1 ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή προς τους γιατρούς και η άρνηση του υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου να το ακυρώσει, με το πρόσχημα ότι δεν το επιτρέπει η Τρόικα, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Όσες συσκέψεις τοπικών αρμοδίων κι αν γίνουν, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς την πρόσκληση και συμμετοχή του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι οποίοι κατ' επανάληψη έχουν καταθέσει προτάσεις επίλυσης του προβλήματος σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
Είναι κρίμα που για μια ακόμα φορά ασθενείς, γιατροί και φαρμακοποιοί θα ταλαιπωρηθούν στο πλαίσιο των πειραμάτων του ΕΟΠΥΥ και της ανικανότητας της ΗΔΙΚΑ, αλλά ελπίζουμε να είναι η τελευταία. Επιτέλους, όλοι οι κυβερνητικοί αρμόδιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο ομαλής λειτουργίας του ΣΗΣ, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΙΣΛ Ντ. Γιαννακόπουλος και του ΦΣΛ 
Γιάν. Μακρυγιάννης.



Πηγή: Ελευθερία της Λάρισας